Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Twoj obrazek w Paincie chyba jest zly? Po normalnych zdjeciach widze:

2 pasy ruchu:

- lewy, ktorym mozesz jechac prosto + skrecic w prawo = zjechac z ronda

- prawy, ktorym jechala babka = mozesz tylko zjechac z ronda

Jechales lewym pasem i zjezdzales z ronda z kierunkowskazem, babka chciala pojechac prawym pasem prosto i w Ciebie przywalila. Dobrze zrozumialem? Jesli masz zdjecia, ze po wypadku byles na swoim pasie to nie widze opcji, zeby wmowili sedziemu, ze zjechales na jej pas. Przy takiej predkosci ( pewnie 20-30km/h ) nie przestawila by Ci auta pewnie nawet o metr. Zreszta sa jak mowiles slady po plynie z chlodnicy.

Ja pierdziele, wracam do Polski i montuje kamere w aucie, przy moim szczesciu pewnie sie oplaci. Co tu sie w ogole wyrabia w tym kraju, zero sprawiedliwosci, zero ;/

Edytowane przez ChriS.

Dowiedz się (ty lub twój prawnik) w jakiej gazecie i w jakim dniu zamieściła ogłoszenie dotyczace wypadku i na podstawie tego ogłoszenia podstaw swoich świadków, będą tak samo wiarygodni jak jej świadkowie, na zabawę ze swoim ogłoszeniem nie ma za bardzo czasu i nie ma tez potrzeby skoro ogłoszenie było już przez nią zamieszczone. Jeżeli w aktach sprawy jest jej potwierdzenie opłaty ogłoszenia myślę że nie powinno być problemu z dojściem do reszty :)

• Lubię 2

Gość dirty.73
podoba mi sie chlopaki jak odpisujecie na tym forum - duzo pozytecznych wiadomosci zamiesciliscie

bo pod dresami i czapką beisbolówką też coś mamy:-Pkuog

Tylko jak sprawdzic, gdzie kto pracuje??

to chyba twój prawnik powinien wiedzieć,w końcu za coś mu płacisz

Gość Mordulec

Wiesz ludzie czasem wpierdalają się na grubą minę właśnie jako podstawieni świadkowie .... a 3 latka wiszą za to.

Ogólnie nie ma co panikować skoro notatka policjantów była oczywista a przed Wami konfrontacji policja vs. świadkowie więc ja bym raczej był dobrej myśli ... opinia biegłego jest niejednoznaczna .... więc wezmą ją pod uwagę jako ogólną analizę sytuacji.

A jakie było nastawienie gliniarzy do sprawy na miejscu zdarzenia ?

Ja uważam że rhl jest całkowicie niewinny w tm zdarzeniu drogowym, ponieważ on jechał prawidłowo.

Na tym skrzyżowaniu o kształcie ronda (wtedy kiedy AOW jeszcze nie działała w pełni. Teraz to jest normalne rondo.) z prawego pasa można było pojechać tylko w prawo na lotnisko. Na zdjęciach ewidentnie widać ciągłą linię.

Pani z Paska się nie dostosowała do oznaczeń poziomych i spowodowała kolizję. RHL miał pewne prawo w tym momencie zmienić pas ruchu.

Przyjechała na miejsce kolizji: karetka pogotowia, straż pożarna i po długim czasie oczekiwania (ponad 3h) policja.

Karetka zabrała do szpitala mojego pasażera, straż pożarna zneutralizowała wyciek, a policja po dokonaniu oględzin orzekła winę pani jadącej zewnętrznym pasem, która nie ustąpiła pierwszeństwa przejazdu.

Pani sprawca nie przyjęła mandatu, sprawa trafiła do Sądu.

Świadków zdarzenia nie było.

Dziwi mnie w ogóle postawa Sądu w związku z całą sprawą. Skoro Policja na miejscu wskazuje winowajcę a ten nie przyjmuje mandatu to w ogóle nie powinno byc sprawy!!! Po to się wzywa policję żeby uniknąć przed ew. Sądem takich sytuacji.

Ja bym to wykorzystał twierdząc w trakcie sprawy że Sprawczyni stara się podważyć decyzję Policji drogowej, ktora to na miejscu. Podkreślam na miejscu, stwierdziła winę kierującej paskiem.

Dalej. Jeżeli policyjna notatka stwierdza, że świadków zdarzenia nie było a tu nagle w sądzie się pojawiają, to też jest dowód że kobieta chce sie wykręcić i nakłania do składania fałszywych zeznań.

Prawo jest prawem ale sprawiedliwości w Sądzie się nie da znaleźć.

Może RHL będzie miał tę satysfakcję :) 3mam za to kciuki!!

• 1 miesiąc temu...

była dzisiaj kolejna rozprawa, biegły pozostał dalej przy swojej wersji, czyli nie wyklucza żadnej z dwóch możliwości.

Policjantów nie było, jeden w ogóle nie odebrał zawiadomienia, drugi dostał karę 250zł.

Kolejny termin wyznaczony został na 29 sierpnia, sam już nie widzę żadnej szansy na to, że sędzia uzna winę oskarżonej...

Gdyby mój prawnik nie uparł się dzisiaj o przesłuchanie policjantów, już dzisiaj zapadłby zapewne wyrok.

Sąd zapytał biegłego, czy zeznania policjantów mogłyby jemu pomóc w ocenie, ten natomiast odpowiedział, że jedyna możliwość, dzięki której jednoznacznie mógłby ocenić sytuację to ta w momencie kolizji, czyli całkowite wyłączenie z ruchu ronda i nie ruszanie pojazdów z miejsca zderzenia.

Jedyny dojazd od centrum miasta oraz AOW w kierunku lotniska, już wyobrażam sobie kilometrowe korki rozjuszonych ludzi śpieszących się na samolot...

Idę chyba sobie dzisiaj zabić jednego człowieka - i tak, jak nie będzie jednoznacznych dowodów, że ja to zrobiłem prawo będzie stało po mojej stronie, to co mi tam...

Oczywiście żartuję icon_wink.gif ale kamerę do auta trzeba zamówić i nigdy nie rozstawać się z nią, bo wszystko może się zdarzyć...

Upieraj się cały czas o przesłuchanie policjantów ... nie może być tak , że sąd ich powołał a oni się uchylają od złożenia zeznań w tej sprawie.

Czasem , żałuję że pod tym względem nie bierzemy przykładu z hAmeryki .... tam to trzeba by dostać całkowitego paraliżu żeby się nie stawić w sądzie a u nas właściwie za olewanie nic nie mogą zrobić .... pewnie dzięki temu sprawy toczyły by się 10 razy szybciej niż w tej chwili ... ale komu na tym zależy ... na pewno nie sędziom ani prokuratorom.

Tak czy siak walcz o swoje.

Inna sprawa , że możecie złożyć wniosek o powołanie drugiego biegłego skoro ten "się napracował" i nie jest w stanie nic stwierdzić.

• 3 tygodnie później...