Piotr Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 (edytowane) Czy ktoś może montował i/lub widział w akcji: Uniwersalny komputer pokładowy (paliwa) REWELKA! (2400688702) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. może jakieś podobne konstrukcje ? Edytowane 1 Lipca 2012 przez Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagui Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 coś podobnego było w tym temacie: http://www.maxbimmer.pl/f72/e39-montaz-zewnetrznego-komputera-pokladowego-16896/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 thx :drunk: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 20 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Piotrek będzie to pasować w kokpicie jak kwiatek do kożucha : (. Za max stówkę kupisz BC IV+trochę kabli+chęci i będziesz miał oryginał komp pokładowy ze sterowaniem w manetce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 (edytowane) Jak dasz mi schemat jak przerobić instalkę na dwe wtyczki do obc dużego to może. Można kupić podobne z OLEDem gdzie można ustawić dowolny kolor tła i liter więc pasować może, ory obc jak wiadomo jest mało czytelne z powodu małego wyświetlacza i raczej mało funkcjonalne. UNIWERSALNY KOMPUTER POKŁADOWY (UKP) - TELWIS (2429276279) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Ory OBC się chowa jeślki chodzi o ilość funkcji, konfigurowanie oraz czytelność, kwestia znalezienia miejsca :mrgreen: Czy źle to wygląda : Telwis - YouTube Edytowane 21 Czerwca 2012 przez Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 heh, bardzo ciekawa sprawa, sam bym sie pokusil o takie cos do E30 jakby ktos ogarnął montaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Będę zamawiał bursztynowy negatyw: [ATTACH=CONFIG]21204[/ATTACH] obudowa pasuje rozmiarem do zegarka/obc [ATTACH=CONFIG]21205[/ATTACH] istalacja jest raczej banalna, kwestia znalezienia dwóch sygnałów, prędkości oraz sterowania wtrysków, z kompa i/lub zegarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 powiedz mi,czy masz Boscha czy siemensa,i co szukać,to znajde ci ,który pin w kompie za to odp.,bo sterowanie wtrysku to raczej łatwo,ale sygnał prędkości,to np. w którymś pinie złącza diagnostycznego może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 ja bym wykozystał jeszcze u siebie kilka czujników temp i cisnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 (edytowane) Kosa, jak widać z opisu, konfiguracji czujników może być sporo, kwestia pomysłu i realizacji 8) Napisałem do nich i dostałem rozpiskę pinów ECU siemens i bosch :bag: jak przyjdzie zacznę montaż ... dirty.73 jakbyś miał rozpiskę zagarów-złączy ( VIN GJ94643 ), zegar 2 złączowy lub modułu ABS, tam też jest sygnał o prędkości :roll: Edytowane 22 Czerwca 2012 przez Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 po vinie nie widać czy masz siemensa czy boscha,zobacz w inpie lub odczytaj ze stera,czy masz DME3.3.1 czy MS40.1,a do schematów zajrze,ale nie wiem czy z autodaty odczytam,przydałby się WDS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 W pon będe miał ten komputerek więc będę walczył, mam całe schematy też, więc myślę że sobie poradzę z dwoma sygnałami później przyjdzie kolej na dwa analogowe czujniki od temp i/lub od lambdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 o od lambdy to jest pin w kompie,bo patrzałyłem,tylko powiedz jaki masz komp:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 (edytowane) Mam siemens-a Przezwyczajony do e30 zapomniałem że komp jest w komorze silnika, zna ktoś sposób/drogę, gdzie najłatwiej poprowadzić kable z kompa ? Edytowane 22 Czerwca 2012 przez Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Konektor X6000 można rozłożyć by tam podpinać się z sygnałami. Kabel spokojnie w jakiejś osłonce puść oryginalnym otworkiem wyjściowym dla głównej wiązki, następnie pod plastikową osłoną (2 duże wkręcane kapsle) w kierunku obudowy dla wiązki silnika biegnącej na śecianie grodziowej (jest w niej sporo jeszcze luzu więc taki kabelek spokojnie wejdzie) .Teraz jesteś już za elektrozaworami ogrzewania i najlepiej pod uszczelką wprowadzić kabel pod skrzynkę bezpiecznikową bo tam jest spory otwór w grodzi dla wiązki wchodzącej do kabiny a dalej to juz pikuś. Jeśli obudowa tego cacka będzie komponowała się w otw9r po ory BC i poświetlenie będzie wbursztynowym negatywie to będzie OK Pogrzebie w schematach bo sygnał V brałem z X15 lub X251 a one są w kabinie po lewej stronie kolumny kierowniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Ok więc konektor X251 pin 28 to sygnał V (czarno biały) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 (edytowane) Co to jest konektor x6000 ? No właśnie jakby sie udało wziąść wszystkie sygnały z kabiny.... Jutro zacznę kozkminianie schematów. Chyba jednak wezmę sygnały z kompa, później będe chciał podpiąc także lambę, z niej sygnał chyba tylko do kompa idzie. Po jej podpieciu będzie widać kiedy padła Także kolejne czujniki temp bedą musiały wychodzić z komory silnika więc znalezienie dobrej drogi do kabiny mnie nie ominie, Edytowane 22 Czerwca 2012 przez Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Skoro jesteś na Siemensie MS40 to sonda lambda to piny nr 73 i 75 w konektorze X6000 DME. 73 -czarny 75 -żółty X6000 to wtyczka DME (ta długa od komputera) ona się fajnie rozkłada więc podpiąć się można tak, że po złożeniu wtyczki podpięcia są pod obudową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Myślalem o czymś takim, http://www.elementyadsys.pl/kw3szybkozlaczki-przewodow-083mm2czerwoneopak100szt-p-576.html Dziki, ale chyba masz lepszy sposób ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Za duże by podpinać się pod/wewnątrz wtyczki DME.Z tymi to musiałbyś się podpinać na kablu już poza wtyczką.Jeśli chcesz wewnątrz wtyczki się podłączyć to tylko bezczelnie "na skrętke ":) lub lutowanko ale kradzież sygnału z przewodu bez przerywania jego żyły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 1 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 (edytowane) Zamontowałem w obudowie po zegarku analogowym, w miejscu po nim na konsoli środkowej. LCD niestety maja to do siebie że najlepiej widać na wprost wyświetlacza ( ten który zastosowałem - bursztyn-negatyw - ma jeszcze gorsze kąty widzenia), dlatego wyświetlacz jest pod skosem w obudowie, pionowym i poziomym. [ATTACH=CONFIG]21258[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]21259[/ATTACH] tak wygląda w aucie: [ATTACH=CONFIG]21260[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]21261[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]21262[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]21263[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]21264[/ATTACH] Pozostało podłączyć pozostałe czujniki. Wieczorem zrobię zdjęcia jak to wygląda, teraz robione w pelnym słoncu. Edytowane 1 Lipca 2012 przez Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 1 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 W sumie aż tak źle nie wygląda Lepsza taka obudowa niż te blaszki aluminiowe co były w opisie aukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 1 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 Wygląda nieźle ale masz słabawy akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 1 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2012 (edytowane) Wygląda nieźle ale masz słabawy akumulator. Niekoniecznie, gdyż trzeba skalibrować komputer, porównać z miernikiem, czego jeszcze nie zrobilem 8) Ok więc konektor X251 pin 28 to sygnał V (czarno biały) Sprawdziłem, mam 2 złącza 30 pinowe (białe i czarne) ale w obu pin 28 jest pusty, w czarnym wchodzi do niego kabel ale nie wychodzi. Czy sygnał V z tego złącza jest bezpośrednio połaczony z czujnikiem w dyfrze ? Kto ma schematy do 520 i/lub rozpiskę złącz zegarów, dwa zlącza ? Edytowane 1 Lipca 2012 przez Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagui Opublikowano 2 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2012 Konsultuj się z Dzikim, przecież robił u siebie OBC IV Na razie wygląda nieźle, zobaczymy co uda Ci się na nim poustawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi