Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Możecie się z tego śmiac. Ja osobiście myślę, że to przesyt dobrobytu. Chłopaków stac na prawdziwe, super fury ale wychowani na Mandze i japońskich komiksach wolą swój niepowtarzalny, futurystyczny styl. Gdybyście wiedzieli ile zarabiają japończycy, jakimi wozami fruwają tam 18-letnie dzieciaki to wpadlibyście w rozpacz. Na parkingach stoi w cholerę porzuconych aut. Fury klasy E38 czy E39, skórzane tapicerki, głośniki wysokiej klasy, często z kluczykami w środku. Byłem tam 8 miesięcy i widziałem niejedną porzuconą furę którą chętnie zabrałbym do Polski. Moi kumple rzucali się na głośniki, wysyłali do Polski, jeden nawet kombinował jak wysłac paczką skórzane kubły i kanapę z jednej furki która stała porzucona na parkingu przy naszym hotelu :lol:

...i powiedział Pan, zaprawdę powiadam wam wschód zawsze umiał się bawić.

To jest już zanikający styl tuningu w Japonii. Nazywa się to to, BOSOZOKU i nie jest to zadem wieś tuning. To ichniejszy styl tuningu tak jak w niemcowni german. Bardzo popularny od końca lat 70tych po połowy 90tych XXw. Ta osobliwa dosyć stylistyka czerpie swoje początki z wyścigów torowych (coś jak DTM w niemcowni)

Japończyki maja chyba w genach swego rodzaju zboczenia na rożne tematy min. motoryzacji i tuningu-stad właśnie taka a nie inna forma tuningu.

Dzisiaj bozosoku ustępuje miejsca innym szkołom przerabiania samochodów. Wyraźnie wyodrębnił się styl JGTC a obecnie rekordy popularności bije VIP. Jednakże w formie zupełnie innej niż np w USA.

Japończycy strachu nie znają i równie ochoczo atakują auta których europejscy tunnerzy się nie czepiają, co ich przodkowie amerykańskie okręty z radosnym okrzykiem BANZAIIIII!! A jada ostro bo chlastaja merce esy, beemy 7, lexusy, porszawki i inne europejskie świętości. Ten styl z kolei wywodzi się z japońskiego światka przestępczego gdzie za synonim luksusu uchodziły luksusowe marki europejskie przyodziane w gustowne drogie dodatki podkreślające prestiży i pozycje właściciela. Obowiązkowo kola stawia się w NAPRAWDĘ KONKRETNE negatywy a wnętrza zaopatruje w dodatki najdroższych firm często z limitowanych serii.

Co ciekawe VIP styl znajduje naśladowców na starym kontynencie, chociaż jego rodowód sięga Japonii a nie jak mylnie się twierdzi USA.

...i rzekł Skośny Pan...

...Driftujcie!

A słowo niezłą ogólnoświatowa zabawą się stało

• 2 miesiące temu...