Szpadyzor71 Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Witam. Przepraszam jeśli piszę w złym dziale, ale mam taką sprawę, otóż zdemontowałem (prawie, wystarczy wyciągnąć z auta) podsufitkę z mojego tourasa E34 i chciałbym teraz nakleić na nią nowy materiał. Tapicer ze mnie żaden więc chcę to oddać do kogoś kto się na tym zna, jednak szukając u mnie w okolicy za tą usługę krzyczą 250 PLN w górę. Czy znacie kogoś kto zrobi to taniej? 250 PLN to dosyć sporo jak na materiał klej i robociznę. Nie wymagam żeby to był atłas, jedwab czy adamaszek, zwykły materiał tapicerski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Energy Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Spróbuj sam, gdzies czytalem ( jak znajde to ci podesle linka) ze bez problemu mozna to zrobic samemu. trzeba kupic material i klej i okleic podsufitke... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 9 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 W istocie można zrobić samemu wszystko, tylko czy czujemy sie na siłach na tyle by nie robić to kilkukrotnie i ponieść koszta x 3. tu masz link do kleju. Boll Super klej w sprayu do podsufitek tapicerki (2291018392) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. a tu masz linka jak to sie robi mniej więcej. Johan & Sean's E32 Page Wchodzimy w body & Interior następnie Headliner reupholstering Miłej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lijo Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Ja robiłem swoją w E30 T. Oczyściłem ze starej i przywiozłem do obklejenia do tapicera - 410zł mnie to kosztowało. Także Twoje 250 to pikuś. Samemu zrobić - możesz się pokusić ale nie zdziw się jak po pół roku zacznie się odklejać. U mnie 3 pełne sezony (od -30st do +60st w słońcu - albo nawet więcej) i wszystko cacy. Profi robota dlatego polecam profesjonalistę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Tapicer używa identycznego kleju ci podałem wyżej wiec nie wiem dlaczego ma się mu odkleić. Kłopot z tym tylko ze trzeba się z tym bawić i dokładnie ponaciągać materiał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpadyzor71 Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Narazie załatwiam materiały, klej mam mieć lada dzień, myśle tylko nad materiałem. Co sądzicie o tym, wygląda przyzwoicie? SAM03 Tkanina samochodowa podsufitka czarna welur (2320322273) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Czy bede to robil sam czy zdecyduje sie zanieść do tapicera jeszcze myśle. Jeszcze nie wiem czy zdecydować się na jasny czy ciemny środek, wiadomo że wtedy siedzienia (w przyszłości) też musiały by być pod kolor. Co doradzacie? (Bunia jest w Alpinweiss II) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Mirasa wujas sie tym zajmuje, Miras tez cos pewnie potrafi. Mi zrobil w E32 sufit / slupki / polke. Spytaj go jakie kleje i materialy uzywac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 10 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Nie wiem czy czarny nie za bardzo zaciemni Ci wnętrza, zapewne jest to praktyczne gdyż nie widać zabrudzeń. U mnie mogło by to wyglądać dość pogrzebowo skory , czarne szyby i dodatki jedynym elementem jasnym to właśnie podsufitka i lampki oświetleniowe. Decyzje musisz podjąć sam na jakie modernizacje się jeszcze będziesz decydował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpadyzor71 Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 (edytowane) No i po robocie. Zdecydowałem się na pracę samodzielną i kolor czarny. Podsufitka wisi jak ta lala i moim zdaniem, wyglada bardzo dobrze. Zdjęcia tego nie oddadza ale zamieszczę kilka. Tutaj podsufitka po ściągnięciu starego materiału, zeskrobaniu starej gąbki i odtłuszczeniu. Tutaj po przyklejeniu materiału. A tutaj już w samochodzie. Zostało mi jeszcze troche materiału i kleju i chyba jeszcze zajmę się słupkami. Się zobaczy. Zobaczymy jak długo wytrzyma, za rok odkurzę znowu ten temat i dam znać. P.S.: Nie kupujcie tego zapachu EURO z żabki czy innych sklepów. Chyba że uwielbiacie zapach mydła, który "pachnie" jeden dzień. Edytowane 16 Maja 2012 przez Szpadyzor71 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 napisz jakich materiałów użyłeś i ile cię to kosztowało wszystko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpadyzor71 Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2012 Jeśli chodzi o materiał to kupiłem go w tej hurtowni we Wrocławiu Hurtownia materiałów tapicerskich - Wrocław. Z tym, że na stronie go nie ma, przejechałem się tam z ciekawości czy mają takie i okazało się, że owszem. Czarny materiał na podsufitkę 28 PLN za mb. Kupiłem 3 metry czyli wyszło mnie to 84 złote. Sporo go jeszcze zostało więc pewnie wykorzystam. Jeśli chodzi o klej to załatwiłem taki po znajomości: Klej w aerozolu 3M 76 - Horus 2 puszki z czego zeszła jedna i troszkę drugiej (wydajność jednej 4m2). Czas: około 1-2 h na zdemontowanie podsufitki, ściągnięcie starego materiału, zeskrobanie starej pianki i kleju oraz odtłuszczenie ( pędzel i spirytus 96% ) około 2h w 2 osoby. Kolejny dzień to przyklejanie materiału po kawałku zaczynając od płaskiego środka (około 2h). Czekanie na wyschnięcie do następnego dnia (choć klej dość szybko łapie, nakładany na dwie powierzchnie czyli materiał i podsufitkę) oraz montaż około 2 h. Najtrudniejsza część? Chyba odnalezienie wszystkich ukrytych zaczepów i nie połamanie ich w częściach ruchomych (słupki itp) oraz wyciągniecie i wsadzenie w uszczelki. Trzeba też uważać aby nie opryskać klejem materiału, a jeśli już się tak stanie to nie wycieranie go od razu, tylko odczekać spokojnie aż wyschnie dzięki czemu nie wejdzie głęboko w materiał i będzie łatwy do usunięcia. Jeśli ma ktoś jakieś pytania chętnie odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 ( pędzel i spirytus 96% ) około 2h w 2 osoby. pędzlem spiryt piliście??? widelcem to słyszałem ale pędzlem???:drunk: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpadyzor71 Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Jak się nie ma co się lubi to się pije (w) czym popadnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 17 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2012 Jeśli chodzi o materiał to kupiłem go w tej hurtowni we Wrocławiu Hurtownia materiałów tapicerskich - Wrocław. Z tym, że na stronie go nie ma, przejechałem się tam z ciekawości czy mają takie i okazało się, że owszem. Czarny materiał na podsufitkę 28 PLN za mb. Kupiłem 3 metry czyli wyszło mnie to 84 złote. Sporo go jeszcze zostało więc pewnie wykorzystam. Jeśli chodzi o klej to załatwiłem taki po znajomości: Klej w aerozolu 3M 76 - Horus 2 puszki z czego zeszła jedna i troszkę drugiej (wydajność jednej 4m2). Czas: około 1-2 h na zdemontowanie podsufitki, ściągnięcie starego materiału, zeskrobanie starej pianki i kleju oraz odtłuszczenie ( pędzel i spirytus 96% ) około 2h w 2 osoby. Kolejny dzień to przyklejanie materiału po kawałku zaczynając od płaskiego środka (około 2h). Czekanie na wyschnięcie do następnego dnia (choć klej dość szybko łapie, nakładany na dwie powierzchnie czyli materiał i podsufitkę) oraz montaż około 2 h. Najtrudniejsza część? Chyba odnalezienie wszystkich ukrytych zaczepów i nie połamanie ich w częściach ruchomych (słupki itp) oraz wyciągniecie i wsadzenie w uszczelki. Trzeba też uważać aby nie opryskać klejem materiału, a jeśli już się tak stanie to nie wycieranie go od razu, tylko odczekać spokojnie aż wyschnie dzięki czemu nie wejdzie głęboko w materiał i będzie łatwy do usunięcia. Jeśli ma ktoś jakieś pytania chętnie odpowiem. A widzisz jak pieknie sobie poradziłeś brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dudek Opublikowano 24 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2012 no to teraz czas żebyś mi pomógł tak zrobić znajdzie się dzień i czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpadyzor71 Opublikowano 25 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 (edytowane) no to teraz czas żebyś mi pomógł tak zrobić znajdzie się dzień i czas Nie ma problemu. musisz tylko załatwić klej i materiał a dzień i czas się znajdzie. dawaj znać, najlepiej mail: maciej.trybula@gmail.com. Wysyłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 25 Lipca 2012 przez Szpadyzor71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi