Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli Chiccoo nie wie, czy cykanie go zakręci, to nie ma sensu bawić się lustrem, bo nie wykorzysta jego potencjału. Nie chcę tu nikogo urazić, ale cykanie lustrem na AUTO jest GAAAAAAYYY!

Poza tym dobry kompakt we właściwych rękach jest w stanie rozgromić każde lustro w rękach początkującego pstrykacza :)

Chiccoo - pogadaj z fotografami, na pewno coś Ci wyklarują.

Ja natomiast zacząłbym od zapomnianej już przez niektórych firmy Konica Minolta.

Np model A200 MINOLTA A200 + LAMPA ZEWNĘTRZNA+TORBA+DODATKI (2323767726) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

8.2 Mpix na początek Ci wystarczy - nie ma sensu bawić się w dużą ilość Mpix w małych - kompaktowych matrycach, bo duża ilość Mpix wcale nie oznacza dobrego zdjęcia! Fota strzelona moim 7 Mpix Kodakiem. Z ręki, czyli tylko na oko dobrana czułość i światło:

[ATTACH=CONFIG]20273[/ATTACH]

Żadnego "fotoszopa" tu nie ma.

Jak już nauczysz się cykać fotki na dobrym kompakcie i będziesz z nich zadowolony, zaczniesz wtedy eksperymentować z jej funkcjami i samemu zaczniesz ustawiać czas przesłony itd. To nauczy Cię obchodzenia się później z lustrem ;) A później dojdą lepsze obiektywy, filtry, lampy, grip, lepsze lustro... i zanim się obejrzysz wydasz tyle kasy, że mógłbyś sobie dobrze utrzymane E36 328 cabrio kupić ;)

Poza tym dobry kompakt we właściwych rękach jest w stanie rozgromić każde lustro w rękach początkującego pstrykacza

Zgadzam się, nie kupuj lustra ale dobrego kompakta ze sporym zoomeme, jasnym obiektywem, niskimi szumami matrycy, dobrą lampą........itd

My mamy lustro NIKON'a od paru lat i w zasadzie nie korzystamy z niego, jest duży, ciężki, rzadko go zabieramy ze sobą, jak go kupowaliśmy to chodziły po jakieś 2000zł, teraz pewnie połowę z tego. Jakiś czas temu Paula stwierdziła, że są tutaj fajne widoki z rana lub wieczora i ona chce mały kompaktowy aparacik, pojechaliśmy do sklepu, kupiliśmy SONY Cyber-shot co ma niby 16.1megapikseli, co dla mnie jest śmieszne, bo lustrzanka ma 12 z kawałkiem, ale to nieważne. Daliśmy za niego ponad 800zł na nasze i też nie używamy, ale to dalej nic. Kolory może i lepsze robią kompakty, ale jak ktoś robi fotkę na max.rozdzielczości i później chce oddać do wywołania, żeby zrobić sobie obraz na ścianę to sorry, ale lustro bije kompakta jak chce. Zależy do czego Ci to potrzebne, ale jak na początek to chyba lepiej kompakta i tez niekoniecznie jakiejś super firmy.

kupiliśmy SONY Cyber-shot co ma niby 16.1megapikseli, co dla mnie jest śmieszne, bo lustrzanka ma 12 z kawałkiem,

O tym właśnie pisałem. Kompakty, szczególnie te "kieszonkowe" mają zbyt małą matrycę na taką ilość Mpix. Jednym z komponentów cyfrowych aparatów fotograficznych, decydującym o jakości zdjęcia, jest matryca. Producenci kompaktów rywalizują liczbą pikseli na matrycy i przekonują, że im jest ich więcej, tym lepsze zdjęcia otrzymamy. W praktyce dodawanie megapikseli bez zwiększania wielkości matrycy może tę jakość pogorszyć! Kolejne wersje niektórych modeli robi się w rzeczywistości coraz gorsze. Producenci zwiększają ilość megapikseli, ale robią to kosztem innych, często bardziej istotnych elementów całego mechanizmu, czyli np procesora.

Ja mam Nikona D50 plus dwa szkła: 18-55 VR (stabilizacja obrazu) oraz 70-300 (zoom). Jestem bardzo zadowolony, korzystam również ze statywu. Zdjęcia wychodzą bardzo ładne, ale cały zestaw trochę waży.

Edytowane przez mr18

Zgadza się. Również się zastanawiałem nad aparatem typu kompakt i zrezygnowałem z tego pomysłu. Stwierdziłem, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i zakupiłem używanego D50. Jeżeli ktoś okazjonalnie cyka zdjęcia, wykorzystując tylko tryb automatyczny to lepszym wyborem będzie kompakt, ze względu na uniwersalność i cenę oraz rozmiary samej puszki i obiektywu. Jakoś nie widzę również płci pięknej z D50/D70/D80 itd. plus zoom rozkręcony na maksimum, ponieważ ten zestaw będzie za ciężki a zrobienie dobrego zdjęcia będzie graniczyło z cudem.

• 4 tygodnie później...