Heros Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Cze. chciałbym dowiedzieć się czym można nałożyć pastę polerską na lakier np tempo lub coś w tym stylu. Wosk nakładam aplikatorem gąbczastym i poleruje mikrofibrą . Ale nie wiem tak do końca czym nałożyć tę pastę. Myślę tu o polerce ręcznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Wywal to TEMPO! juz lepiej Farecla Wysłane z mojego GT-N7000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Livin Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 @Heros kolego pasta tempo nie nadaje się do polerowania lakieru ponieważ bardzo łatwo możęsz "spalić" lakier lub po prostu zedrzeć za duża warstwę lakieru bezbarwnego. Teraz pytanie co potrzebujesz wypolerować czy po prostu zwykłe "swirle" czy może jakieś grubsze rysy. Do swirli są specjalne pasty polerskie mogę Ci podrzucić jakieś nazwy jak chcesz. Do nałożenia takiej pasy jak i samego polerowania używasz aplikatora ale zaznaczam że to strasznie dużo roboty. Najlepiej więć polerke wykonać maszyną polerską. Od razu mówie że takie okrągłe z rączkami po bokach odpadają. Także jeśli chcesz to ręcznie robić to ostrzegam że praca jest strasznie mozolna i męcząca jeśli chcesz osiągnąć dobre rezultaty a przy okazji nie zniszczyć sobie lakieru. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Tempo to zło stosowane kiedyś do lakierów jedno warstwowych. Samo nakladanie pasty nie jest aż tak istotne ważniejsze czym będziesz polerował oczywiście musi być to miękki materiał coś jak flanela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Livin Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Flanela się nie nadaje:) Albo mikrofibra albo aplikator. W gre wchodzi jedynie materiał który nie będzie pozostawiał odpadków włókien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tosemjamarys997 Opublikowano 26 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2012 takze polecam polerke mniej pracy a efekt cacy lolol lakier musi sie rozgrzac wraz z pasta. na koniec uzyc wosku dlautrwalenia efektu <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SoulRea Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 miękki materiał coś jak flanela. oczywiście ze polerka była by najlepsza ale chyba nikt z nas nie chce aby sobie kolega na masce porobił kola olimpijskie. W sumie może poćwiczyć prace polerki na masce sąsiada.W marketach mona bodajże zaleście takie ściereczki w zestawach pakowane po 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Livin Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Przed polerowaniem lakier należy również przygotować. Nie zalecane jest aby polerować tylko umyty lakier bo mikro zabrudzenia mogą pozostawiać rysy i polerowanie spełznie na niczym. Dlatego najpierw myjesz dokładnie auto a później jest tzn proces glinkowania. Specjalną masą plastyczną śmiga się po lakierze i zbiera te mikrosyfki. Po tym znowu mycie suszenie i można zaczynać polerkę. Na koniec odpowiednia warstwa wosku i później już tylko pilnowanie wet look:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heros Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Panowie lakier mam w dobrym stanie bez rys Chcę po prostu ściągnąć osad brudu po zimie bo nie chce zejść po zwykłym myciu Maszynowo nie będę tego robił bo nie mam o tym pojęcia Ręcznie już to robiłem na pierwszych autach ale nigdy nie przykładałem uwagi Brałem pierwszą lepszą szmatkę i tyle .Teraz chce to zrobić w miarę dobrze .Glinkę już kupiłem. Chciałbym aby ktoś podrzucił mi pare nazw specyfików do lekkiej polerki i namiar gdzie kupić ten aplikator do nakladania pasty Bo chyba nie mówimy tu o tym samym aplikatorze co nakłada się wosk:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Ale z czym jest problem, weź zwykłą gąbkę i tyle, po co sobie życie utrudniać? Zresztą do tego co Ty potrzebujesz zrobić to zwykła szmatka mikrofibra i lecisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Livin Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2012 Jeśli chcesz tylko usunąć brud to nie musisz polerować. Wystarczy jak wyglinkujesz. Ale jak już bardzo chcesz to aktualnie najmocniejszym środkiem jest Meguiar's Ultimate Compound. Sprawdzałem i mogę polecić bardzo skuteczny. Usunie resztki wosku jak i zrobi ładną polerkę. Co do aplikatora to wygląda tak: Meguiars Soft Foam Applicator Pad APLIKATOR HIT (2264978761) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Ja z niego korzystam i mogę śmiało polecić. Btw pamiętaj żeby porcjować glinkę to starczy na więcej razy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heros Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 spasiba Livin uklon_bmw no to już wszystko wiem co i jak tylko teraz muszę sobię trochę wolnego czasu wystrugać :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterOKL Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 no i glinka nie jest jednorazowa. mozna jej uzywac wiele razy ja dzis glinkowalem, usuwalem ryski, na to politura i wosk - wszystko meguiars Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DANIO Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 a żeby tam w wolnym czasie wypolerować autko i nawoskować co polecacie ?? jakieś nazwy produktów bym poprosił :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz13 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 a żeby tam w wolnym czasie wypolerować autko i nawoskować co polecacie ?? jakieś nazwy produktów bym poprosił tutaj masz to fajnie opisane :lol: http://www.maxbimmer.pl/f34/moja-zabawa-z-car-detailingiem-14503/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Jesli recznie to tylko jakis dobry wosk pod kolor. No chyba ze masz tydzien wolnego zeby robic recznie G3... Ale przez tydzien to nawet pracujac w Tesco zarobisz na dobry sprzet do polerowania..... :mrgreen::mrgreen::mrgreen: Temat tempo pozostawie bez odzewu, no chyba ze chcesz je spolerowac na sprzedaz... :mrgreen::mrgreen: Pozatym do takich pytan polecam dzial blacharstwo-lakiernictwo, bo z mechanika duzo wspolnego to niema.. :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drlubicz Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 jak ktoś mówi że tempo jest be to raczej nie zna się na polerowaniu lub robił to źle , oczywiście jest wiele lepszych past ale dziesięciokrotnie droższych, od lat renowacje lakieru przeprowadzam pierw automaxem czyli badziewiem który chyba wymyślił jeszcze Cyrankiewicz i pastą tempo , koszt to 8 zł plus 8 zł czyli 16 , efekt taki sam jak po g3 lub innej super drogiej a jak nie widać różnicy to po co przepłacać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 1. Zrob jeszcze z dwie polerki tempo i pozegnasz sie z lakierem.... :dance::dance: 2. Za dwa tygodnie wyblaknie....:dance::dance: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drlubicz Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 nic nie wyblaknie i nie pożegnam się z żadnym lakierem , proszę nie pisać takich pierdół , niech ktoś wklei foto jak mu lakier wyblakł lub jak zniszczył sobie lakier tempo ciekawe czy sie znajdzie taki , na foto jest volvo 850 z 95 roku, polerka robiona ok 3 lat temu foto robione rok temu , dziś cały czas można tratować auto jako lustro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Nie oszukujmy sie, tempo jest slabe, a dokladniej to jest za mocne zeby robic polerki.... :dance::dance::dance: Jesli tak ladnie wychodza ci polerki przy uzyciu tempo tzn, ze umiesz to robic. Kiedys znajomy lakiernik przy mnie zrobil polerke pasta do butow, wygladalo nie gorzej niz przy uzyciu tempo... :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heros Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 powiem szczerze że raczej też nie mogę żle wypowiedzieć się o tempo moje wcześniejsze bmw traktowałem tempo 2x w roku i przez 5 lat nic się nie działo z lakierem oprucz tego że ładnie błyszczał po polerce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Livin Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Panowie kłótnie o pastę tempo bardzo łatwo można zakończy. Jak już było wspomniane pasta tempo jest po prostu za mocna i dla amatora to za ciężki oręż dlatego pisałem że można lakier uszkodzić jak ktoś wie jak się nią posługiwać to rezultat zda. Do tego czy tempo nie zdarła za dużej warstwy lakieru bezbarwnego wystarczy robić pomiar grubości przed i po każdej polerce i argumenty będą miały podstawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Heros Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 no właśnie:grill: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi