mariusz13 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2012 (edytowane) z racji tego że byłem zmuszony wymienić łożysko które niesamowicie wyło a w google tylko opisy to zrobiłem fotorelację z wymiany jeżeli coś za słabo opiszę to pytać na pw bo poeta ze mnie żaden a więc zaczynamy 1. wiadomo koło zdejmujemy odkręcamy szczęki hamulcowe klucz numer 15 na dole musi być oczkowy lub płaski bo przeszkadza wężyk od zacisku i nasadka raczej nie wejdzie :lol: 2. odkręcamy tarczę hamulcową imbusem numer 6 3. rozginamy zabezpieczenie półosi na nakrętce i odkręcamy półoś klucz nr 30 12-sto kątny [ATTACH=CONFIG]19510[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19487[/ATTACH] 4.odkręcamy stabilizator w dwóch miejscach przy wachaczu i z tyłu [ATTACH=CONFIG]19488[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]19491[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]19489[/ATTACH] i w dół nie jest naprężony tak że spoko nie odbije klucz nr 13 inaczej nieda się wyjąć półosi 5. odkręcamy 6 śrub z podkładkami scalonymi przy dyfrze klucz nr 12 taki dziwny [ATTACH=CONFIG]19490[/ATTACH] 6. półoś wyjmujemy [ATTACH=CONFIG]19489[/ATTACH] 7. wybijamy piastę klucz nr 30 od wewnętrznej strony pasuje idealnie tylko trzeba uważać na dyfer i na czujnik ABS na [ATTACH=CONFIG]19492[/ATTACH] ja zmontowałem takie coś tym wybijałem 7. zdejmujemy pierścień zigera czy jak to się tam piszę od zewnętrznej strony łożyska [ATTACH=CONFIG]19493[/ATTACH] 8. i mamy taką dziurkę [ATTACH=CONFIG]19494[/ATTACH] 9.pózniej duża rura 42mm od wewnętrznej i wybijamy łożysko ja jeszcze zdemontowałem wydech bo było łatwiej ,6 śrub numer 13 klucza,w wydechu cztery z przodu dwie z tyłu [ATTACH=CONFIG]19495[/ATTACH] 10. Łożysko wychodzi dwuetapowo przynajmniej u mnie nie dało się wybić łożyska dwurzędowego na raz najpierw leci strona zewnętrzna z koszykiem przy wybijaniu piasty wewnętrzny pierścień też ładnie wychodzi 11. teraz następuje etap odwrotny czyli wszystko dokładnie w tej samej kolejności ja wprasowałem łożysko śrubą fi 20 od stodoły:mrgreen: wiem będzie śmiech ale ja wolę sam zrobić niż jakiś tam artysta mechanik który zapomni coś przykręcić ,może komuś po za mną się jeszcze to przyda [ATTACH=CONFIG]19496[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]19497[/ATTACH] na zdjęciu rurka do wybijania i lekki młoteczek którego należy użyć łożysko samo ne wypada życzę cierpliwości :lol: [ATTACH=CONFIG]19509[/ATTACH] Edytowane 15 Kwietnia 2012 przez mariusz13 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcmastiff Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Czy nowe łożysko trzeba jakoś smarować? Czy z racji, ze jest to łożysko zamknięte, montować jak leci? Dzisiaj chcę się za to zabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek325e46 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 nie nie trzeba tylko ewentualnie z zewnatrz by fajnie weszlo w wachacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcmastiff Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcmastiff Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Jak wydostać wieloklin półosi z piasty? Odkręciłem dwunastokątną nakrętkę 30 przy piaście, odkręciłem półoś od dyfra i opuściłem ją, żeby mogła się spokojnie przesunąć, jak wieloklin będzie się wysuwał z półosi. Niestety, mimo usilnych próśb moich młotków (od 3 do ok 10 kg), wieloklin powiedział, że dobrze mi się siedzi w piaście i że się nie ruszy Jest na to jakiś sposób? Trzeba ściągaczem to wycisnąć? Czy jeszcze jakoś inaczej? Będę bardzo wdzięczny za wskazówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrii Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 Spryskaj jakimś wd40,zostaw na chwilę i dalej popróbuj młotkiem. Jak nie puści to albo sciagasz albo prasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek325e46 Opublikowano 26 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 ten sam problem mialem jak robilem w jednej caly wieczor stracilem na samo wyciagniecie przegubu z piasty... pomogl dopiero sciagacz i to jeszcze za***iscie duzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dcmastiff Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Chyba jednak się poddaję... Nie mam skąd załatwić ściągacza... Dzięki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi