SzczypaS Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 witam mam model e34 z 92 roku 2.5 24v. krótki opis, stoje ze znajomym i palimy papierosy patrze sie a tu tach, pękła mi szyba boczna od str kierowcy, samoistnie przy zgasoznym silniku bez dziur mrozów jakichkolwiek czynników które powinny być oczywiste, dodam tylko ze ta szyba byla zakladana przezemnie dzien wczesniej bo spadla z 1 lapy i prowadnica sie odkleila, wyczyscilem ja i wstawilem ponownie, to ze starosci? z powodu tego ze ja dokladni odswiezylem, moze klej nowy za mocno sie zwiazal, boje sie bo slyszalem ze to od wadliwej konstrukcji karoserii...:cry::cry::cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zobacz w jakim stanie są progi , może buda się już rozjeżdża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Szyby raczej ze starości nie pękają chyba,że uszkodziła się stara np na kancie i potem już sama pękła do końca jak założyłeś.A jeśli masz tak jak Mordulec pisze to już nie ciekawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczypaS Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 a i przypomnialo mi sie ze mylem szybe rozpuszczalnikiem bo ją "upaćkałem" klejem do szyb, moze to dlatego? i ona jak mi strzeliła to przy tych chromowanych listwach i fragment szyby polecial na ulice czyli wysadzilo mi takjakby dol szyby jeszcze zastanawia mnie fakt czy to moze wina kleju (patex na pistolet bezbarwny) moze on zwiekszyl objetosc? cos a'la mróz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz13 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) zapewne powstały naprężenia w miejscu klejenia lub coś nie tak złożyłeś u dołu szyby w miejscu klejenia tak wnioskuje po tym co piszesz ze starości nie pękła napewno dużo starsze bawarki latają po świecie i szyby nie pękają szczególnie boczne po przednie i tylne to się zdarza jak bawarka była z kilku pospawana lub po dachowaniu :lol: Edytowane 5 Kwietnia 2012 przez mariusz13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczypaS Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 naewt mnie nie demotywujcie z tym ze jest skladana, widac ze dupe i przod przynajmiej do chlodnicy miala robiony ale dach i szczeliny nic a nic nie wykazuja...co do staroci to faktycznie auta z lat 60-70 maja ori szyby wiec moze objetosc kleju, mariusz - nic zle nie nalozylem, tylko slizgi odczepilem i wsadzilem spowrotem na swoje miejsce:cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz13 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 heh nie oceniam twojej pracy :lol: może faktycznie to wina kleju na starość szyby bym nie stawiał to był efekt naprężeń które ją odkształciły do teko stopnia że strzeliła ale co było powodem tych naprężeń trudno wyrokować , sprawdz wszystko cobyś po założeniu drugiej nie miał tego samego efektu po czasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczypaS Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 ja chyba wezme drzwi od dawcy ale inne bo mam takie pojedyncze sciagne zybe i zaloze ponownie rozkleje i rpzykleje ponownie prowadnice i umyje to rozpuszczalnikiem jak strzeli no to klej i rozpuszczalnik odpadaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz13 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 wiesz zdjęte drzwi z budy luzem mogą nie mieć naprężeń nie wiszą na zawiasie i zamek ich nie trzyma to różnie może być ale próbować możesz jeżeli wina kleju to strzeli ale może być że i wina kleju i naprężeń razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 możliwe że przy wklejaniu szyba nie była równo z każdej str!! i jakąś częścią dotykała do karoseri!! raz miałem taki przypadek że wkleiłem szybe przednią i zaraz po wklejeniu właściciel dał auto do mechanika i na podnośniku łapowym stało całą noc!! i po opuszczeniu auta na koła szyba pękła!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 no wg.mnie,to tylko coś nie równo sklejone,albo klej przy schnięciu coś wypaczył,bo jedynie od jakiś naprężeń mogło to pęknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Więc przy kolejnej szybie zastosuj sobie porządny klej np firmy Wurth czy jakoś tak na pewno się nie napręży a jeszcze przed nałożeniem na szybę trzeba posmarować cienką warstwę takiego podkładu pod klej i to najlepiej tej samej firmy : PRIMER PODKŁAD POD KLEJ DO SZYB WURTH 30ml (2195785787) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i WURTH KLEJ DO SZYB 310ML (2223739578) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. jak to zastosujesz to nie będzie opcji,że pęknie przez klej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 primer daje się tylko jak zajechałeś np do gołej blachy nożem przy wycinaniu kleju!! i daje się na szybe w miejscu w którym klej przylegać ma:) i klej nakłada się na karoserie w miejsce starego:) jak coś był chciał wiedzieć to pisz na PW:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian 520I Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) primer daje się tylko jak zajechałeś np do gołej blachy nożem przy wycinaniu kleju!!i daje się na szybe w miejscu w którym klej przylegać ma i klej nakłada się na karoserie w miejsce starego jak coś był chciał wiedzieć to pisz na PW X2 stosujemy Wurth w mercedesach zestawy czyli klej primer i pendzelek do jego nałożenia i nigdy nie bylo problemu więc polecam. dyziu jaki ty mądry :lol: Edytowane 5 Kwietnia 2012 przez krystian 520I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 dyziu jaki ty mądry pare lat się działa:) to człowiek coś tam wie:):4: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian 520I Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 pare lat się działa to człowiek coś tam wie no i to się liczy :lol: ja u mojej magdy w dawnym VW III szybe czołową wymieniałem i wszystko na zestawie WURTH i bylo git :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Bez paniki, miała prawo trzasnąć, to tylko szyba. Napewno nie od czyszczenia rozpuszczalnikiem lub starości. Może gdzieś rant przy montażu wyszczerbił się i w skutek naprężeń pękła, ewentualnie jak wyżej koledzy pisali, źle została spasowana przy klejeniu i wskutek naprężeń dostała dzwonapytanie_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczypaS Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 hmm, jestem zaklopotany, w srode bd mial kolejnego dawce na czesci z niego wyciagne szybe wlasciwa ale najpierw sprobuje zpreparowac inna szybe tak jak podczas montazu tej o ktorej mowa, jesli strzeli to bd mogl wykluczyc bude, a co do dotkniec z karoseria to moze cos w tym ejst, zobacze na prowadcnicy, moze bd jakies slady zlego przyklejenia;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz13 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 kontakt szyby z czystym metalem z reguły kończy się strzałem głównie hartowanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi