Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Gdzie znajdę wlot cyrkulacji wewnętrznej wentylacji w e39? Mam zamiar zastosować aerozol do dezynfekcji klimy, w instrukcji napisali aby umieścić go (aerozol) w pobliżu wlotu cyrkulacji wewnętrznej. W ubiegłych latach klima była tylko ozonowana,teraz chcę jeszcze dodatkowo użyć aerozolu. Mam jeszcze jedno pytanie: czym koledzy dezynfekują klimatyzację?

Ja u siebie odgrzybiłem wpuszczając preparat do wlotów pod filtrami pyłkowymi, w kratki nawiewów, demontowałem jeża i dłuższą rurką wpuszczałem preparat do wnętrza nagrzewnicy. Powtarzam tą czynność na wiosnę każdego roku i przyznam, że pomagahappy_bmw

U mnie było tak, że spraye które pokazałeś pomagały na bardzo krótko, a po zastosowaniu takiego co to długą rurką się wprowadza w kratki nawiewów smrodek się zwiększył. Fakt to nie było w bm-ce, ale było i więcej napewno ryzykował nie będę...

Smrodek się nasilał, bo miałeś porządnie zagrzybiony układ, ale na tym to polega, żeby odgrzybić porządnie układ. Niestety trzeba trochę pocierpieć, by mieć efekt. Ewentualnie ozonowanie układu na pierwszy rzut, a potem preparaty w sprayu stosować w garażowych warunkachhappy_bmw

ja uzylem kiedys jakies pianki do czyszczenia nawiewów w sumie pomogło choc nie bardzo było cos czuc z tych nawiewów

przy uzyciu pianka wypełniła wnetrz tuneli az filtrem kabinowym wyszło nie pomyslałem o tym wczesniej bo na koniec skropliła sie i zalała mi bespieczniki i nawigacje która znajdowała sie w schowku,to co zostało w tunelach pewnie zaschło(czasem jak wlaczam nawiew wylatuje z niego jak by kawałki czarnej cieniutkiej foli pewnie brud który zlał sie z ta pianka) i teraz jak przełaczam nawiewy np n szyby na nogi słysze głosnie pyk przez chwile wieje na to i na to dopiero pozniej wieje na same nogi,tak ze odradzam stosowanie jakis tanich sposobów z marketu do takich zabiegów bo mozen asobie narobic wiecej szkody

Edytowane przez qolar

ja uzylem kiedys jakies pianki do czyszczenia nawiewów w sumie pomogło choc nie bardzo było cos czuc z tych nawiewów

przy uzyciu pianka wypełniła wnetrz tuneli az filtrem kabinowym wyszło nie pomyslałem o tym wczesniej bo na koniec skropliła sie i zalała mi bespieczniki i nawigacje która znajdowała sie w schowku,to co zostało w tunelach pewnie zaschło(czasem jak wlaczam nawiew wylatuje z niego jak by kawałki czarnej cieniutkiej foli pewnie brud który zlał sie z ta pianka) i teraz jak przełaczam nawiewy np n szyby na nogi słysze głosnie pyk przez chwile wieje na to i na to dopiero pozniej wieje na same nogi,tak ze odradzam stosowanie jakis tanich sposobów z marketu do takich zabiegów bo mozen asobie narobic wiecej szkody

popieram kolegę<bmw_1>

Pianka potem zostawia tłuste i lepkie zacieki w układzie całym na każdym plastiku,kratce itp. i dopiero do tego się zbiera ostro syf także polecam ozonowanie a nie jakieś psikanie piankami itp...

Taka mała reklama ozonowania auta:

• zabija bakterie, wirusy, zarodniki, pleśnie i wszystkie inne mikroorganizmy,
  • niszczy środki chemiczne powodujące skażenie (pochodzące z emisji paneli, dywaników, izolacji, farb, lakierów do drewna i z tworzyw sztucznych),
  • eliminuje przykre zapachy organiczne i nieorganiczne,
  • zabezpiecza przed alergiami, chorobami układu oddechowego i nowotworami.

Koniec z wdychaniem wirusów!

Nie oszczędzaj na zdrowiu swoim i swojej rodziny.

Także jak widać polecam.

Wiem że na pewno od strony pasażera zaraz po zdjęciu boczka widać będzie chyba czarną gumową rurkę z drugiej strony chyba będzie to samo tam facet włożył w tą rurkę wąż jak byłem na odgrzybianiu i potraktował ją powietrzem ze sprężarki.