Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Rzeczywiście z tego co piszesz Korni :

Zatrzymanie powinno nastąpić w miejscu wyznaczonym w tym celu - znak poziomy P-12, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.

Znak umieszczony w obrębie skrzyżowania dotyczy tylko najbliższej jezdni, przed którą został ustawiony.

.... nie trzeba się zatrzymywać przed znakiem tylko przed samym skrzyżowaniem.

Głowy za to nie dam , ale jak mnie uczyli to było tak , że trzeba było zatrzymać się przed znakiem pionowym ..... a potem dopiero podjechać do skrzyżowania .... a odległość między znakiem pionowym a poziomym stanowiła bufor dzięki któremu wiadomo było , że auto się zatrzymało i podjeżdżając jego prędkość będzie niewielka .... ale to chyba dawno temu było lolol

Trzeba by się zapytać jak to teraz jest jakiegoś speca z Drogówki :)

Głowy za to nie dam , ale jak mnie uczyli to było tak , że trzeba było zatrzymać się przed znakiem pionowym ..... a potem dopiero podjechać do skrzyżowania

Teraz tez tak jest, ale przy strzalce. Mnie moj instruktor (ktory byl naprawde swietnym czlowiekiem, naprawde mial dryg do nauki) uczyl, ze jak jest STOP, to mam sie zatrzymac na skrzyzowaniu, a nie przy znaku, tudziez przed nim ;)

Mnie uczyli, że jeśli razem ze znakiem STOP jest na jezdni linia to MUSISZ się zatrzymać przed tą linią, stoisz tam bez względu na wszystko i ruszasz z niej dopiero jak masz miejsce do wjazdu. Jak nie ma linii, to zatrzymujesz się w takim miejscu żeby mieć jakąś widoczność, ale MUSISZ się zatrzymać.

Inna sprawa, że te linie malują czasami w absurdalnych miejscach i nie ma szans z niej cokolwiek zobaczyć :shock: A zatrzymywanie się 1. przy znaku i 2. przy linii/skrzyżowaniu często mija się z celem. Dobry przykład mam niedaleko roboty - skrzyżowanie Robotnicza-Smolecka (wyjazd spod wiaduktu). Tam znak wisi na słupie wiaduktu, 10-15m od lini przy skrzyżowaniu ;)

Teraz tez tak jest, ale przy strzalce.

Ze strzałką miałem jeszcze inaczej. Przy zielonej strzałce MUSISZ zatrzymać się przed sygnalizatorem i możesz ruszyć dopiero gdy masz miejsce na wjazd. Po drodze EWENTUALNIE możesz się zatrzymać przed skrzyżowaniem.

Teoretycznie? W sytuacji gdy jedzie ciąg samochodów a ja zatrzymuję się przed sygnalizatorem, ruszam, staję przed skrzyżowaniem i czekam na wolny wjazd - to jest złamanie przepisu ;)

Tak mnie uczono. To czy się do tego stosuję, czy nie... To już inna kwestia :D