Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy taryfikator punktów karnych:

Parkowanie na miejscu dla niepełnosprawnych – 5 pkt (dotychczas 0)

Rozmowa przez telefon komórkowy – 5 pkt (dotychczas 0)

Wjeżdżanie między pojazdy jadące w kolumnie – 2 pkt (dotychczas 0)

Wjeżdżanie na skrzyżowanie jeśli na nim lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy – 2 pkt (dotychczas 0)

Zakrywanie m.in. świateł, oznaczeń czy tablic rejestracyjnych – 3 pkt (dotychczas 0)

Zwiększanie prędkości przez kierującego pojazdem wyprzedzanym – 3 pkt (dotychczas 0)

Wyprzedzanie pojazdu uprzywilejowanego na obszarze zabudowanym – 3 pkt (dotychczas 0)

Utrudnianie lub tamowanie ruchu poprzez niesygnalizowanie lub błędne sygnalizowanie manewru (nieużycie lub niewłaściwe użycie kierunkowskazów) – 2 pkt (dotychczas 0)

Przewóz dzieci niezgodnie z przepisami (w szczególności bez fotelika) – 6 pkt (dotychczas 3)

Przewożenie pasażerów niezgodnie z przepisami (bez pasów lub bez kasku) – 4 pkt (dotychczas 1)

Przewożenie pasażerów w liczbie przekraczającej dopuszczalną a za każdego pasażera przewożonego w niewłaściwy sposób dodaje się 1 pkt - od 1 do 10 pkt (dotychczas 1)

Przewożenie osób samochodem ciężarowym poza kabiną kierowcy z naruszeniem przepisów – 2 pkt (dotychczas 1 pkt)

Przewożenie osób w przyczepie z naruszeniem przepisów – 2 pkt (dotychczas 1 pkt)

Ciągnięcie za pojazdem osób m.in. na nartach, sankach lub wrotkach – 5 pkt (dotychczas 0)

Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu na oznakowanym przejściu – 10 pkt (dotychczas 8)

Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu podczas cofania – 6 pkt (dotychczas 5)

Niezatrzymanie pojazdu w razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej – 10 pkt (dotychczas 8 pkt)

Wyprzedzanie na przejściach dla pieszych i przed nimi – 10 pkt (dotychczas 9)

Wyprzedzanie na przejazdach rowerowych i przed nimi – 10 pkt (dotychczas 8 pkt)

Cofanie na drodze ekspresowej lub autostradzie – 5 pkt (dotychczas 3)

Niezatrzymanie pojazdu przed znakiem STOP – 2 pkt (dotychczas 1)

ALn nie narzekaj, to i tak nic w porównaniu ze skandynawskimi przepisami. 30km przekroczysz prędkość i nie masz prawka, mega kara finansowa( np. 20tyś.zł) i miesiąc więzienia. Co Ty na to?

ale tam to w pierdlu można siedzieć:) brejwik ma super warunki:) :dance:

ALn nie narzekaj, to i tak nic w porównaniu ze skandynawskimi przepisami. 30km przekroczysz prędkość i nie masz prawka, mega kara finansowa( np. 20tyś.zł) i miesiąc więzienia. Co Ty na to?

jestem za,no prawie,ale jak słysze,że koleś po terenie zabudowanym 150 ciśnie,i 500zł dostaje,to mnie rzuca

No akurat z prędkościami to lipa jest bo czy będę jechał 100 w dzień po mieście czy 300 ścigaczem albo ferrari to i tak 500 dostanę... Ci co tak latają powinni mieć np 100zł za każde 10km przekroczone i powinno to działać np pow.50km/h przekroczenia...

Zgadzam się z Georgii... Jak chcesz zap******ać/łamać przepisy, licz się z konsekwencjami ;)

Z tego co słyszałem w Radiu i TV to w planach jest jeszcze "drastyczne" podniesienie kwot mandatów i przepis, że po przekroczeniu 24pkt będzie trzeba zrobić ponownie cały kurs na prawo jazdy i zdać egzamin (na tą chwilę wystarczy tylko egzamin).

TVN-Turbo będzie miało co nagrywać happy_bmw

Zastanawia mnie jak to jest z tym przepuszczaniem pieszych na przejściach, bo w Polsce baaardzo rzadko ktoś się zatrzymuje żeby przepuścić pieszego, a tu widzę niezłe kary. W Norwegii pieszy jest ŚWIĘTY. Może wskoczyć na przejście i kierowca ma się zatrzymać, jeśli go potrąci to wina kierowcy, wiadomo. Kierowca ma jechać tak uważnie i wolno, żeby być przygotowanym na wtargnięcie pieszego na drogę.

Zgadam się, że tacy debile co jeżdżą po 150 po mieście to powinni być bardzo surowo karani. Tam gdzie mieszkałem, a teraz mieszkają moi rodzice przelatuje 8-ka przez środek miasteczka, TIRy przefruwają dobrą "setką" przez miasto mimo, że jest tam ograniczenie do 50km/h. Mnóstwo ludzi potrąconych na przejściu, nawet dzieci i dalej nic z tym nie zrobili.

Nie no napisałem, że spoko bo nie wydają się być te przepisy jakieś bezsensowne i mega wygórowane... chodzi mi o to, że w tym kraju jak zaczną się rozpędzać z wymyślaniem co raz to nowszych rzeczy w celu "POPRAWY" to dojdzie do prawdziwych absurdalnych pomysłów - o których napewno już nie jeden z was słyszał :), a życia nie ułatwią, a w szczególności tym którym należałoby ułatwić :)

Wjeżdżanie między pojazdy jadące w kolumnie – 2 pkt (dotychczas 0)

Glupota. Czyli co, jedzie traktor i jakas babka za nim ktora boi sie wyprzedzic, i jako rezultat powoduje gigantyczny sznur samochodow za soba. Czyli albo wyprzedzam wszystkie samochody za jednym zamachem, albo musze czekac az zrobi sie taka okazja, zebym nmogl wszystkich wyprzedzic? Stupid...

A od kiedy to znak STOP zobowiązuje do zatrzymania się PRZED nim?

hmm od zawsze tak było w przepisach ..... hamplujesz przed stopem .... a dopiero po tym możesz podjechać do skrzyżowania i kombinować z wyjazdem.

Zgadzam się z Georgii... Jak chcesz zap******ać/łamać przepisy, licz się z konsekwencjami ;)

Z tego co słyszałem w Radiu i TV to w planach jest jeszcze "drastyczne" podniesienie kwot mandatów i przepis, że po przekroczeniu 24pkt będzie trzeba zrobić ponownie cały kurs na prawo jazdy i zdać egzamin (na tą chwilę wystarczy tylko egzamin).

TVN-Turbo będzie miało co nagrywać happy_bmw

Ja też się zgadzam albo się ma łeb na karku albo łamie przepisy , a wtedy z grubej rury . może miej chamstwa będzie na drogach

Glupota. Czyli co, jedzie traktor i jakas babka za nim ktora boi sie wyprzedzic, i jako rezultat powoduje gigantyczny sznur samochodow za soba. Czyli albo wyprzedzam wszystkie samochody za jednym zamachem, albo musze czekac az zrobi sie taka okazja, zebym nmogl wszystkich wyprzedzic? Stupid...

to chodzi o kolumne gdzie na przodzie i tyle jedzie oznakowane auto np policja coś eskortuje (baranów z wiejskiej). albo wojsko wiezie jakis złom czy np patrol saperski który dość często widać we wro jak lataja na dwa auta przy zapalonych kogutach, no i chyba też transportów wielkogabarytowych gdzie otwiera i namyka kolumne autyo z oznaczeniami Pilot.

Mi podoba się że będa mandaty za blokowanie skrzyżowań może się ludzie nauczą po kilku madatach bo to co się teraz dzieje to mnie masakrycznie irytuje

hmm od zawsze tak było w przepisach ..... hamplujesz przed stopem .... a dopiero po tym możesz podjechać do skrzyżowania i kombinować z wyjazdem.

Nigdy tak nie było, przynajmniej od kiedy ja się uczyłem.

Czyli co najmniej 7 lat.

Znak stop zobowiązuje do zatrzymania się przed skrzyżowaniem (przejazdem kolejowym itp.) jednak nie do zatrzymania się przed nim. Zazwyczaj miejsce zatrzymania wyznacza ciągła linia na jezdni.

Nigdy tak nie było, przynajmniej od kiedy ja się uczyłem.

Czyli co najmniej 7 lat.

Znak stop zobowiązuje do zatrzymania się przed skrzyżowaniem (przejazdem kolejowym itp.) jednak nie do zatrzymania się przed nim. Zazwyczaj miejsce zatrzymania wyznacza ciągła linia na jezdni.

Nie upieram się , może coś się pozmieniało .... jak ja zdawałem jakieś 13-14 lat temu to trzeba było się zatrzymać przed znakiem a dopiero później podjechać do skrzyżowania :)

Też mnie uczono, że przed stopem należy się zatrzymać.

Mi z kolei szczególnie podobają się zmian:

Wjeżdżanie na skrzyżowanie jeśli na nim lub za nim nie ma miejsca do kontynuowania jazdy – 2 pkt (dotychczas 0)

Przewożenie pasażerów w liczbie przekraczającej dopuszczalną a za każdego pasażera przewożonego w niewłaściwy sposób dodaje się 1 pkt - od 1 do 10 pkt (dotychczas 1)

Jak ja zdawałam prawo jazdy 2 lata temu, to trzeba było zatrzymac się przed znakiem STOP, a że czasem nic nie widać, to zatrzymuje się człowiek jeszcze raz przed przejazdem, skrzyżowaniem itd.

b20

Nawet w podanym przez Ciebie linku nie jest napisane, że należy się zatrzymać przed znakiem.

Najwyraźniej w stolicy Dolnego-śląska źle uczą jeździć nad czym również należy ubolewać.