Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

No to i ja mam problem... w sobotę wymieniłem instalacje gazową, miałem II generacje, a teraz wsadziłem sekwencje KME Diego 1.3G.

wszystko podłączyłem, ustawiłem i było ok, na drugi dzień odpalam a auto na benzynie kulawi na jałowym i ciężko wchodzi na obroty, strasznie muli, ledwo jedzie, a na gazie OK. podłączyłem DISa i takie błędy:

70 oxygen sensor

201 oxygen-sensor control

zresetowałem ECU i problem znikł, znowu na benzynie jedzie jak trzeba :) wniosek - rozjechały się mapy wtrysku...

dwa dni później znowu ten sam problem :mad: zaś DIS i diagnostyka ale tym razem taki błąd:

26 control-unit positive supply

??? nie rozumiem co to za błąd... pozytywne zasilanie ECU??? to bez sensu ;)

generalnie wygląda że to gaz rozstraja ECU, ale dlaczego, w sterowniku gazu nie ma błędów, wszystko działa jak należy, sonda oscyluje, na poprzedniej instalce na gazie sonda w ogóle nie oscylowała i nic z ECU się nie działo.

jakieś sugestie?

Nie wiem, czy to Ci pomoże, ale szukając swojego problemu, znalazłem taką informację na jednym forum, cytuję:

"Jak samochód jeździ na gazie to się przestawia mu troche moment zapłonu.

Dla benzyny ten moment jest za wczesny i dlatego stuka.". To tak odnośnie spalania stukowego, które wpływa m. in. na mulenie i większe spalanie. Może też z tym masz problem? Tylko powinien Ci wyskoczyć jeszcze błąd czujnika spalania stukowego (który jest po to w naszych Beemkach, żeby eliminować spalanie stukowe). Może za bardzo patrzę na Twój problem pod kątem swojego, jak namieszałem, to sorry ;) O swoim problemie założę oddzielny temat.

Ja tam mam wtryski valteka czerwone ale dają radę :) ponoć jedne z najlepszych wtryskiwaczy lpg to hana chciałem wymieniać ale dużo kosztują i jakbym takie miał zakładać do instalacja do e39 kosztowałaby nie 3500-4000 tylko lekko 5 tysięcy :) a to już kosmoshappy_bmw