neophyte Opublikowano 17 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 co do kół to racja, że po zmianie z 15 w rozmiarze rowerowym na 17 na małym walcu auto faktycznie słabiej jedzie. ale lans musi być lolol:twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Dzisiaj mi testy odpadly bo mielismy wypad z ASG na Raszowce postaram sie to zrobic na dniach. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 18 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 ja nie lubie tankowac i nie korzystac na maksa z mozliwosci no ten silnik musi jechać,nie ma wybacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
słodki Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 Ustaw sie z jakas 330ci na krechę to zobaczysz czy dostaniesz baty czy nie :lol:seria ma niby 6,5 do setki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 19 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2012 (edytowane) Dzisiaj udalo mi sie sprawdzic, ale jest to poki co nie miarodajne poniewaz zostala przeczyszczona przepustnica i auto lekko odzylo. Dodatkowo zauwazylem, przy 18kach na naklejce jest ze powinny byc 235x45x18, a ja mam 235x40x18 no i w instrukcji e39 jest rowniez, ze powinno byc 235x40x18 do tego silnika co dziwniejsze moje 235x40 sa jakis 1cm nizsze niz dedykowane 16ki czyli 225x55x18 przez co zmienie sie obwod kola o jakies 1.5% i nie wiem juz czy w instrukcji jest dobrze napisane i tak ma byc czy rzeczywiscie powinienem miec 235x45 z przodu. Napisze to co mam, a luki uzupelnie jak wroce do 18tek bo pozostawilem sobie 16ki do piatku. 225x55x16 <-> Budzik 100km/h GPS xxx <-> jest to rozmiar dedykowany do mojej BMW. sam 6.1-6.2, z pasazerem 6.4 235x40x18 <-> Budzik 100km/h GPS 94km/h <-> jest to rowniez rozmiar dedykowany do mojej BMW. sam nie sprawdzilem bo sie pospieszylem, z pasazerem 6.7-6.8 Kazdy test robilem 5 razy i czasy byly niemal identyczne, start zeby nie meczyc z automatu i nie palic bez sensu gumy to bylo wcisniecie gazu przy toczacym sie aucie na D czyli jakies 3km/h podejrzewam. Nie wysuwac pochopnych opini bo nie wiadomo ile auto jedzie i jak testowali w fabryce poniewaz nie wiadomo czy testowali do 100km/h na budziku czy na GPS i na jakich oponach testowali. Podejrzewam, ze przy 225 zeby byl najlepszy efekt. Roznica jak widac moze byc bledem pomiaru GPS - jutro dopisze ile mam na 16kach przy 100km/h Przed przeczyszczeniem przepustnicy czasy byly 0.4-0.5 gorsze, nie sprawdzalem 16tek poniewaz po kupnie byl but zadowalajacy kiedys tylko z Magda pojechalem pare razy to mialem cos 6.4 na 16kach no i te pomiary na 18kach kilka dni temu te po 7.0-7.2 co mnie wkurzyly. Edytowane 20 Marca 2012 przez ChriS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 Sam czyściłeś przepustnice ? a wiesz,że masz dwie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 20 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2012 (edytowane) Iwanina z Polkowic to robil i jest gitara, a gdzie jest druga? Dzisiaj zmierzylem GPS, na 16kach przy 100km/h mam 93km/h. Przy 107km/h mam 100km/h. Wiec dzisiaj zrobilem dwa testy.. do 100km/h poszlo 6.4, natomiast do 107km/h szlo 6.9 czyli ciut gorzej niz powinien fabrycznie, ale odkrylem, ze mam uwalona sonde za katem...... Czy sonda moze osiagi zmniejszyc? Jutro zamawiam nowa.. Dodatkowo jak sprawdzic na komputerze przeplywke? Jak odlacze to sie nic nie dzieje.. Nadal mam 6.9 do setki (tzn do 107 wedlug licznika) U kogo mozna skalibrowac licznik? Pozdro P.S. Gdzie jest druga przepustnica? Edytowane 21 Marca 2012 przez ChriS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 (edytowane) Chris druga jest przy pierwszej ale odpowiada za kontrolę trakcji Sonda może pogorszyć Ci osiągi,zwiększyć spalanie,a gdy padnie całkiem to i możesz nie odpalić auta... Jak przepływomierz padnie to będzie błąd pokazywać na kompie i jak odłączysz przepustnicę również powinien być błąd wiec poradzisz sobie...Skasuj wszystkie błędy i przejedz się trochę i odczytaj na nowo zobaczysz jakie błędy będą Edytowane 21 Marca 2012 przez Georgii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2012 Dzisiaj pokasowalem bledy, wymienilem sonde, wyczyscilem przeplywomierz spirytusem i zresetowalem adaptacje. Jest poprawa Autko na biegu jalowym spala 1.2-1.3 litra benzyny, a przy palowaniu 120 wiec wszystko gra. Ogolnie ladniej ciagnie, ale osiagow nie mierzylem. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Chris siemka ja stawiam również na rozmiar opon i felg akurat to ma znaczenie.Jeśli chodzi o przyśpieszanie a producent na standardowym rozmiarze mierzył parametry przyśpieszania ale nie wiem jaki standard masz u mnie to 225/60/15 ewentualnie 225/55/15.Jeśli wsadzimy większą felgę i szerszą oponę opory toczenia się zwiększają i słusznie koło robi mniej lub więcej obrotów I wyjdzie różnica ale przy Twoim potworze będzie mało zauważalna... Siema, a jaki to standard jest w mojej? 225x55x16 czy 235x40x18? Juz nie chodzi o osiagi tylko o dobranie opon na lato. Wedlug BMW 225x55x16 to zima, 235x40x18 to lato. Jednak 18tki sa 1.5% mniejsze niz 16. Dlaczego BMW tak dobralo rozmiar skoro moglo zalecic 245x40x18 i obwod kola zmienilby sie juz tylko o 0.11%? No chyba, ze opona wzorcowa to 18tka wiec dlaczego zimowka jest 1.5% wieksza? Mogliby zalecic 215x55x16 i opona bylaby wieksza tylko o 0.11%? Do czego daze? Powiedzmy, ze chce dobrac opone do 19tek. Biorac za standard 225x55x16 musze zakupic 245x35x19, biorac natomiast za standard 235x40x18 musze zakupic opone 235x35x19, aby obwod kola pozostal taki sam. Niby 1.5% to nie jest roznica na jaka ktokolwiek zwraca uwage, jednak mnie to meczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Standard i dopuszczalne rozmiary masz na naklejce w drzwiach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pidey Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Gdy szukałem kiedyś zamienników do mojej byłej "kluski" bazowałem na dwóch kalkulatorach: - na TYM mogłem zobaczyć czego mogę się spodziewać po takim czy takim rozmiarze opon - na TYM graficznie widziałem różnice między oponami i matematyczne wyliczanki P.S. A tak nawiasem - dla czego zawodowi cykliści dawniej jeździli na t.z.w. "cynglówach"? odp.: prozaiczna a jakże wymowna - opory toczenia - zostawiały ślad na mały palec, obecnie tylko wyczynowe (bodajże z karbonu) także zostawiają taki ślad a pozostałe już na 1.5, 2 palce lub i więcej. Tak więc albo albo - albo wyczyn, albo komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) Ehhh... Na drzwiach mam: zima 225x55x16 Średnica wybranego koła wynosi: 653.9 mm a obwód: 2053.2 mm. Koło o podanym rozmiarze wykonuje 13.53 obrotów na sekundę podczas jazdy z prędkością 100 km/h. lato 235x40x18 Średnica wybranego koła wynosi: 645.2 mm a obwód: 2025.9 mm. Koło o podanym rozmiarze wykonuje 13.71 obrotów na sekundę podczas jazdy z prędkością 100 km/h. roznica miedzy nimi to 1,33% najblizszym odpowiednikiem 225x55x16 jest 245x40x18 roznica to 0,11% najblizszym odpowiednikiem 235x40x18 jest 215x55x16 roznica to 0,11% pytanie wiec ponowne dlaczego BMW wybralo zamiennik 235x40x18 na lato zamiast 245x40x18? Czy moze to 225x55x16 jest zamiennikiem na zime? Wiec dlaczego nie wybrali 215x55x16 skoro jest 0,11% roznicy tylko dali 225x55x16 gdzie roznica to 1,33%? Bo z tego co wiem to wybiera sie najblizsze wymiary, prawda? Pewnie zaglebiam sie za gleboko i powinienem to olac, prawda? Ale wraca pytanie: Biorac za standard 225x55x16 musze zakupic 245x35x19 bo to najblizszy zamiennik, biorac natomiast za standard 235x40x18 musze zakupic opone 235x35x19 gdyz w tym przypadku to jest najblizszy zamiennik, aby obwod kola pozostal taki sam. Kto ma ochote pofilozofowac? Oczywiscie kazdy z zamiennikow jest dobry bo jest tam jakas tolerancja, dziwi mnie jedynie wybor jaki podjeli technicy BMW sam wezme chyba wymiary letnich opon i pod nie dam zamiennik czyli szerszy tj. 245x35x19. Za duzo mysle Edytowane 15 Kwietnia 2013 przez ChriS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Chris, Tobie już od tej wody chyba się w głowie przewracalolol Nie masz czym sobie głowy zaprzątać? Tak bez urazy:4: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Nudzi mi sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 To lewą burtę wyczyść:mrgreen: Sorki za OT:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasso12 Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Na hamownię furę i wtedy wyjdzie szydło z worka. A propos, nie stresuj się, że to automat. Fabrycznie też je testują, nikt nie sprzedaje w ciemno auta bez testów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Ja sie nie stresuje , swoja droga jak wroci to postaram sie podjechac na hamownie. Juz od roku o tym mysle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Chris a jak tam lpg dobrze masz ustawione ? nie występują błędy sond lambda ? Jakby co to mam dobrego ogarniętego gościa jeździłem z nim 30minut i ustawił mi pięknie mapę praktycznie pokrywa się w całości pb z lpg. Wcześniej miałem ubogą mieszankę i sondy błędy wywalały teraz czysto,skasowałem je i już nie wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 konto usuniete Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 No powiem Ci,że pojechałem do kumatego pana z Jawora jeździł ze mną 30minut i robił mapę lpg i jestem mega zadowolony wziął za to raptem 60zł a wiedział co robi.Mapa pb praktycznie pokrywa się z lpg jak napisałem wcześniej i autko śmiga aż miło na każdym biegu ma kopa i błędów sond nie ma jakby coś to namiar mam na niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Ja bede w wawie to podjade przy okazji do Nikodema a jak nie to sie odezwe po numer. Jeszcze kolektor zmienie na wiekszy zeby fura miala czym oddychac. Sprawdzony mini modzik. Nie ma co gadac, pierw niech Majewski ogarnie fure. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2013 Spoko aby furka tylko śmigała jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi