Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów,

zastanawiam się nad tym autem - BMW*E60*530D*CZARNA*NAVI PRO*XENON*SPORT*FULL* (2179102790) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

co o nim sądzicie? Czy zna ktoś może właściciela? Wiem, iż Świdnica niedaleko, aczkolwiek dysponuje bardzo małą ilością wolnego czasu.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Tomek

Edytowane przez tomek87

Chcemy z Tomkiem87 w najbliższym czasie wybrac się na oględziny tego auta. Ale nie bardzo rozumiemy Wasze wypowiedzi. Czy to auto to naprawdę ulep a właściciel kombinator, czy popostu się nabijacie wklejając po wypowiedz uśmieszki ? Tak czy inaczej auto zabrali byśmy do ASO na sprawdzenie. Poprosimy o konkrety.

Edytowane przez remotec

Zanim wezmiecie to auto do ASO jest kilka mykow do sprawdzenia, ktore mozecie zrobic sami, dopiero wtedy radze jechac do ASO.

Mógłbyś o tym napisać? Tak się składa, że do tej pory miałem e46 i nie bardzo biegły jestem w temacie e60. Każdego dnia staram się pogłębiać wiedzę, aczkolwiek rady doświadczonego użytkownika mogłyby okazać się bardzo pomocne.

Jasne, napisze o wszystkim co wiem i z czym osobiscie sie spotkalem, nie wszystkie te rzeczy o ktorych wspomne dyskwalifikuja auto, ale zawsze mozna zbic cene. No to lecimy z referatem ;)

Po pierwsze, to E60 bylo pierwszym, w sumie drugim po E65 modelem BMW, ktory tak bardzo byl naszpikowany elektronika. I wlasnie auta do mniej wiecej 2005r. maja wiele bolaczek z elektronika zwiazanych, dlatego jesli macie kogos kto ma jakis program do wyszukiwania bledow to bierzcie go, bo owszem, pozniej pojedziecie do ASO, ale mozecie ten wyjazd wykluczyc wczesniej.

W Beemkach jest problem z aktywnym wspomaganiem, niby niczemu to nie przeszkadza, ale w okolicach 0 stopni gdy auto jest zimne ten blad sie czasem zapala i az do drugiego odpalenia wkurza kierowce, bo albo sie aktywna wspoma wylaczy, albo kierownica bedzie nienaturalnie krzywo lezala. Ale to akurat nie dyskwalifikuje, bardziej podchodzi pod powod do zbicia ceny.

Druga rzecz to masowo fruwajace po silniku klapki w kolektorze ssacym. Wprawne oko moze przyuwazyc czy sa zdemontowane bez sciagania oslon itp., ale jak juz sie zdecydujesz to sprawdz to dokladnie, bo u mnie np. jedna juz stala w poprzek. A wywalic mozna bez zadnych konsekwencji, nie odczujesz zadnej roznicy.

Trzecia rzecz to pekajace kolektory wydechowe. Mozesz to sprawdzic. Po prostu jak przyjedziesz to od razu odpal fure, wszystkie nawiewy wlacz na maxa, pozamykaj drzwi i okna i idz sobie przez jakies 15 minut spokojnie poogladac fure z zewnatrz, ale niczego nie otwieraj, ani maski, ani bagajera, wszystko musi byc pozamykane. Jak wsiadziesz po tym czasie do auta i w srodku bedzie Cie szczypalo w oczy i bedziesz czul spaliny, to masz jak byk powod do zbicia 1000zl z ceny, bo tyle kosztuje kupno i zamontowanie kolektora z E39 3.0D. Tylko czesto jest tak, ze sprzedajacy jak o tym wie, to z kolei srodek auta wypachni i wypsika, byleby nie bylo czuc, wiec miej oczy otwarte. Oczywiscie mozesz to tez sprawdzic dodatkowo pod macha, bo jest wtedy kilka ostro okoponych czesci, np. turbo.

Na obecna chwile sobie niczego wiecej nie przypominam, jak przypomne sobie to napisze. Ale naprawde radze sie ostro przylozyc, wyjatkowo ostro nawet. Ja jeszcze bylem troche zielony jak kupowalem swoja i troche rzeczy musialem porobic, wszystko co Ci tutaj napisalem wiem z wlasnych obserwacji i przezyc z moim autem ;) ale ogolnie powiem Ci, ze poki co na nic innego bym swojej E60 nie wymienil, przejedziesz sie jakims zdrowym egzemplarzem to zrozumiesz o czym mowie :)