Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich forumowiczów!!!

mam temat pewnie już przerabiany ale ..... powyżęj 120-140 podczas hamowania trzepie mi kierą! wymiennilem juz tarcze na ate nowe klocki sworznie gornych wahaczy i bez zmmian stawiam na kola tnz opony ale prosze Was o jakies spostrzezenia moze Roger cos n apisze jakies sugestie dziekuje z gory pozdro dla wszystkich!

spoko dzieki za podpowiedzi pomalutku zaczne eliminowac podejrzenia i zobaczymy co dalej na wiosne tez poczekam:) ale napewno napisze co ustaliem a powiem jeszcze tylko tyle ze wszystkie czynnosci z wymiana tarcz tulejek wahacza gornego preprowadzil naprawde znajacy temat mechanik takze szukam dalej i bede pisac o moich spostrzezeniach jeszcze raz dzieki !

Co moge poradzic do kółek czesciowo tez mozesz sobie sprawdzic ogumienie, połuz reke na biezniku i przesuwaj reka po nim mozesz tak wyczuc jakies nierównoci zwiazane z uszkodzona opona, jesli jedziesz wolno tak do 60 km/h i czuc wibracje trzepanie to moga byc opony i tarcze a w granicach 100 w góre to oponki to co ja zauwazyłem to w e39 wywarzenie wychodzi dopiero w granicach 120 km/h. Co może byc jeszcze a jak zachowuje sie auto jak zaczniesz delikatnie hamowac z małych predkosci czy wtedy tez czepie dosłownie delikatnie szrpie kiera? albo jak tarcze ustawia sie "równo" to bedzie chamował raz mocniej raz słabiej to jest delikatnie odczuwalne a ile km przejechałes na tych tarczach?

Ja bym stawiał na ukł.hamulcowy, skoro mówisz, że przy hamowaniu... Ale tak na prawdę może być coś innego... U siebie mam przypadek, że przy gwałtownym zatrzymaniu auta do zera, szarpie mocno przednią oś. Widać jak oś się cofa... Na szarpakach nic nie wyszło, łomem nie ma co się naprężać bo BMW ma to do siebie, że zawiecha jest bardzo ciasna... Tuleje mam nowe, łączniki, sworznie, amortyzatory, wszystkie gumy i łączniki stabilizatora też. Jak dotąd nikt nie zdiagnozował co to...

Rada to szukać aż do skutku. Też jestem ciekaw bo jedyne drgania przy hamowaniu, jakie znam, to krzywe tarcze ;)

nie koniecznie krzywe tarcze, jak zmieni koła na letnie i bedzie to samo to wtedy szukał bym w układzie hamulcowym, a dokładniej w zaciskach czy nie są zapieczone, miałem tak u siebie, trzepało kierą, czasami przy hamowaniu, czasami podczas normalnej jazdy, czasami w ogóle nic, okazało się ze zacisk jest zapieczony i ciężko chodzi, wyczyściłem + nowe uszczelki i problem znikł :)

• 4 tygodnie później...

dziekuje jeszcze raz wszystkim za sugestie co do opon to zonk!!!!! zmienilem na letnie i to samo mam nowe michelin takze wykluczylemoponki teraz kupilem nowe tarcze brembo bo te ATE "biły " izobaczymy pojezdze te 300 km z b.delikatnym han=mowaniem i jesli dalej bedzie trzepac kiera bede dalej szukac takze jestem w kontakcie z Wami i jescze raz dziekuje za wszystkie sugestie eksperyment trwa:)

Napisz napisz, bo mi też coś lata kiera przy hamowaniu i nie jestem pewien, czy to tarcze, czy któryś wahacz wytelepany...

Ja jednak obstawiałbym tarcze. Luzy na wachaczach odbiłyby by się stukaniem w kabinie podczas jazdy po nierównościach i myszkowaniem auta np. w koleinach.

Pewien kolega kiedyś jak dowiedział się ze kupiłem e39, od razu spytał się czy mi kierownicą czasem nie trzęsie??A że trzęsie tak jak wam przy hamowaniu to odpowiedział mi , że e39 tak maja i u każdego może być inna przyczyna.To hamulce to luzy na wale czy moście. U mnie przy hamowaniu zaczęło lekko trzepać i lekko szumi wiec raczej tarcze z przodu, mam zimmermany które przejechały z 5 tyś:(