Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

jaki olej zalać??

Rekomendowane odpowiedzi

to chyba nie zdrowo dla silniczka robic takie eksperymenty z minerala na polsyntetyk :roll:

zdrowo i nie zdrowo, zależy od stanu silnika, każdy robi jak uważa,

jedno jest tylko pewne, że do hydropopychaczy lepszy jest rzadszy olej bo wtedy szybciej się napełniają i lepiej pracują, szczególnie w zimie gdy minerały są gęste to lepszy z założenia jest półsyntetyk,

Ja kupiłem swoją Betke (520i 24v Vanos '93) rok temu w Szwecji. Dostałem ją z przebiegiem 250 tysi. Dostałem do niej wszelką dokumentacje napraw wymian olejów itp. Do chili aż ją kupiłem zalewali do niej Castrol RS 0/60 pełen syntetyk i wszystko grało. Przyszła pora na wymiane oleju w Polsce, też chiałem takiego RS nalać, ale w ASO stanowczo odradzali i zalali mi Castrola Magnateca 10/40 półsyntetyk. Z autem nadal nic się nie dzieje. Po wymianie pokwapiłem się jednak i napisałem maila do stacji obsługi w SE z zapytaniem jaki olej wlac do tego auta. Oni stwierdzili że jak do tej pory latał na RS'ie to taki powinienem lać, chyba że zaobserwowałem jakieś wycieki.

Teraz trochę żałuje że zdegradowałem jakośc oleju. Po 6 miechach od zmiany oleju z rana na zimnym silniku słyszę już przez chwie zawory - podobno nie jest to groźne, ale poprzednio tego nie było.

Podsumowując, moim zdaniem lac możliwie najlepszy olej niezależnie od przebiegu (no chyba że leje się z pod michy).

W tej chwili mam nakręcone 280 kkm i nie ubywa ani kropli oleju od wymiany do wymiany.

• 4 tygodnie później...

Siema!

Właśnie przy okazji chciałbym powrócić do tematu, szczególnie tego co robycomp napisał....

Mówi się żeprzy takim a takim przebiegu trzeba już lać półsyntetyk, minerał itd.

Powiedzcie mi jakie są objawy tego że należy zdegradować olej z syntetyka na półsyntetyk??