Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam właśnie staje ( pewnie nie tylko ja mam taki problem) przed tragicznym wyborem między felgami 17" a 18". Dlaczego wybór jest tragiczny, już wyjaśniam. Jak wiadomo drogi mamy super więc na 18" zawieszenie ostro dostanie po dupie, ale za to wygląd git. Na 17" troszkę odciążymy zawieszenie ale znowu stracimy dużo na wyglądzie, Przyznam szczerze nigdy nie miałem styczności z takimi rozmiarami felg. Więc zwracam się do osób które na takich felgach się poruszały/poruszają, z proźbą o zobrazowanie jaka będzie różnica między 18 a 17. Pomijamy aspekty finansowe dotyczące kosztu samych felg. Głównie interesują mnie różnice w zużywaniu zawieszenia i samych felg między tymi rozmiarami. Najbardziej cenne opinię są osób które znają z praktyki, albo mają jakieś doświadczenie w tej dziedzinie. Odpuśćmy sobie opinie czysto teoretyczne, oraz 18 bo fajniej wyglądają itp. Napewno wasze opinie i porady przydadzą się nie tylko mi, ale i innym użytkownikom forum.

Pozdrawiam i zapraszam do podzielenia się swoim doświadczeniem.

Krzysiek

W obydwu swoich E46 jezdzilem na 18 calach - zadnych problemow. Co do roznic, to powiem tak. W E60 na poczatku mialem 18 cali i zmienilem na 19. Roznica jak dla mnie zadna jesli chodzi o komfort jazdy. Spalanie przy wyzszych predkosciach sie zwiekszylo, ale to bardziej przez szerokosc tylniego lacia (285). Ja na Twoim miejscu smialo bym zakladal 18 cali, naprawde bedziesz zadowolony a wg mnie tak czy siak w przyszlosci zalozysz 18 bo Cie sama ciekawosc i chec polepszenia wizualnego wezmie :D jak juz masz takie podziurawione drogi dookola siebie, to nie zakladaj 19 bo to do E46 to juz jest taki max, ale wg mnie jezdzac na 18 bedziesz mial ten sam komfort co ja w E60 na 19. Smialo zakladaj :)

ja mam 17tki na zime, na lato bedzie minimum 18 cali, max 19cali... i bardziej prawdopodobne jest 19cali ;)

zakladaj dobre czesci zawieszenia, uwazaj na dziury i bedziesz latal jak na 17calach

Bierz 18 cali. Polepszy się wizerunek auta, komfort wcale nie ucierpi, może podświadomie bardziej będziesz uważał na dziury. Zawieszenie i tak raz w roku w E46 będziesz robił - mam na myśli sworznie, niezależnie czy latasz na 16-tu calach czy na 19-tu ;)

Tak jak wyżej... czy to 17" czy 18" na dziury trzeba uważać. Jeżdżę w lecie na 17", wahacze zrobiłem dwa lata temu i do tej pory nic, wymieniłem ostatnio łączniki stabilizatorów, które wcześniej nie były przeze mnie wymieniane. Nie mniej ostatnio zaczynam rozważać 18" na przyszłość;)

ja mam u siebie 18" 8,5J i na przód kupiłem 225/40 ale to za mało ,żona rysuje mi fele , tak więc teraz na lato mam już na przód 235 , a na tył kupię 245 lub 255 ogólnie zimą śmigam na 17" 225/45 i nie widzę zbytniej różnicy tyle że bardziej miękko teraz na miękkiej oponie

Zgadzam sie z kolegami powyzej. 7,5J to dobre na 16 cali, i to tez ledwo ledwo (mialem i juz bym nie chcial - po prostu za waska). A co dopiero na 18 calach,. Kupisz i bedziesz zalowal. Mysle ze minimum tyo jest 8,5J jesli dotyczy to zestawu letniego.. Szukaj dalej ;)

ja jak kupilem byle e46 to wymienilem 3/4 zawieszenia, caly czas jezdzila i jezdzi dalej brat na lato 18", zima 17"

od tamtej wymiany minelo juz jakies 90tys km i nic w zawieszce nie robione poza wymiana tylnych sprezyn bo jedna pekla

ale tez przyznaje ze uwazam mocno na dziury

roznicy w komforcie nie czuc