Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

ot mój nowy pomysł, po rozmowie z beaverem pomyślałem że można by zrobić ściemniacz który byłby podłączony do ringów smd led używanych do jazdy dziennej, miałby on za zadanie przyciemniać ringi po zapaleniu świateł mijania tak żeby ładniej komponowały się np z ksenonem.

kolejny pomysł na który wpadłem dzisiaj w pracy to zrobienie modułu świateł do jazdy dziennej dla starszych modeli BMW nie wyposażonych w ta opcje jak np e30 e36 e34 e32... zasada działania była by taka sama jak w np w e39 czyli po włączeniu zapłonu światła drogowe zapalają się na ok 50% mocy, a po włączeniu świateł mijania gasną :)

oba tematy myślę że jestem w stanie bez problemu ogarnąć, znajde trochę więcej czasu i zrobie jakieś prototypy :)

ktoś by sie pisał na takie moduły? (badam rynek ;) )

Edytowane przez grzesiek2304

hehe..takie moduly juz sa...sprzedaje je uzytkownik be-smart na allegro. nawet sa z opcja coming/leaving home :) w autach bez checka mozna to zrobic za 8zl za pomoca 4 przekaznikow ktore przelaczaja dlugie na zasilanie szeregowe.

pozdr.

WSD-03 Regulator (moduł) Światła dzienne. - Comert.

tutaj macie po 50zl ale troche w lipnym wykonaniu...wolalbym doplacic do tych po 150zl z allegro.

Edytowane przez freex

wklejam schemat swiatel do jazdy dziennej. schemat na 100% dziala w autach bez check control. w check control tez pewnie bedzie dzialac ale bedzie wyswietlac komunikat o przepalonych zarowkach. koszt...ok 8zl (4 przekazniki po 2zl...spokojnie wystarcza 2A. pobor pradu ukladu ok 35W.)

swiatladzienneszeregowo.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez freex

Cytat Napisał dirty.73 Zobacz post

grzesiek,idź na całość,i zrób od razu,z doświetlaniem zakrętów(lewy kierunek-lewy halogen),działające np.tylko przy krótkich(na dziennych nie),żeby zapalały się tylko w nocy

o i to jest perspektywa

Może niech na laski trąbi jeszcze. Nie chce mi się, a czasem by wypadało jak się bidule rozbiorą i tak marzną :-P

• 5 miesięcy temu...

dawno nie działałem w tym temacie bo jak zawszę brak czasu.... ale jest już ciekawy projekt, jak tylko znajdę trochę czasu to zbuduję i przetestuje :)

będzie to układ elektroniczny który będzie zapalał światła dzienne (drogowe na np 18% mocy) jakiś czas np 2 minuty po włączeniu zapłonu, tak aby nie obciążać nadto akumulatora przy odpalaniu silnika.

moduł będzie sterowany mikrokontrolerem czego zaletą będzie możliwość programowania samodzielnie parametrów indywidualnie do auta jak komu się podoba :) . Będzie można ustawić czas zwłoki załączenia świateł od momentu przekręcenia kluczyka, a także jasność świateł

lekkie przełączenie kierunku , a oni błyska trzy razy.Idealne do zmiany pasów ruchu. Nie ma co ukrywać ale bardzo mi brakuje tej opcji w E46

a nie da się tego ustawić w e46? wiem że w jakiś modelach BMW jest ta opcja

Hmmm to ja zadam głupie pytanie, po co mi światła do jazdy dziennej skoro używam mijania także do jazdy w dzień ?

używając świateł do jazdy dziennej świecą Ci tylko dwie żarówki ( drogowe na 18% mocy) a nie 2x mijania + 2x postojówki + 2 lub 4 x pozycyjne tylne + 2x podświetlenie tablicy...

czyli mniejsze zużycie energi + mniejsze zużycie paliwa + mniejsze zużycie żarówek :)

świecą Ci tylko dwie żarówki ( drogowe na 18% mocy)

Masz na myśli moduł z allego za 159 zł, przy mojej jeżdzie aby te 159 zł sie zwróciło z paliwa i żarówek to będę musiał czekać do końca życia ;), bo w/w schemat kolegi freex raczej już nie daje 18% mocy żarówek, chyba że jest niepełny.

Masz na myśli moduł z allego za 159 zł, przy mojej jeżdzie aby te 159 zł sie zwróciło z paliwa i żarówek to będę musiał czekać do końca życia , bo w/w schemat kolegi freex raczej już nie daje 18% mocy żarówek, chyba że jest niepełny.

nie ma mowy o module z aledrogo za 159 :) chodzi o moduł który sam chce zbudować, tnąc przy tym maksymalnie koszty, moduł ma działać tak jak pisałem wyżej

będzie to układ elektroniczny który będzie zapalał światła dzienne (drogowe na np 18% mocy) jakiś czas np 2 minuty po włączeniu zapłonu, tak aby nie obciążać nadto akumulatora przy odpalaniu silnika.

moduł będzie sterowany mikrokontrolerem czego zaletą będzie możliwość programowania samodzielnie parametrów indywidualnie do auta jak komu się podoba . Będzie można ustawić czas zwłoki załączenia świateł od momentu przekręcenia kluczyka, a także jasność świateł

co do przekaźników to podłączenie szeregowo dwóch żarówek spowoduję świecenie ich na 50% a to za dużo bo oślepiało by jadących z naprzeciwka

Nie można zaświecić świateł mijania na 50% ?

lub 2x drogowe szeregowo i jakiś ogranicznik pradowy..... kilka diód ?

Przez Ciebie zacząłem się zastanawiać żeby to także zrobić własnymi rękami ;) ale ma być prosto , dlatego pytanie o światła mijania

można zrobić to także ze światłami mijania i tu 50% było by ok, ale jeśli chciałbyś włączyć drogowe na 50% to świeciły by za mocno.

podłączenie dwóch żarówek szeregowo zmniejszy moc do 50%, można dodatkowo dołożyć np. dzielnik napięcia na rezystorach i powinno być ok, gdybyś chciał to zrobić na światłach mijania to pamiętaj że trzeba zabezpieczyć cały układ diodami lub przekaźnikami by podczas świecenia DRL nie poszło napięcie na pozycyjne przednie i tylne.

wrzucę później schemat układu za który ja będę się brał, jak ktoś poczuję się na siłach to sobie poradzi z budową