Jaro Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Witam wszystkich. Jako, że ostatnio miałem tą nieprzyjemną okazję wymieniać u siebie wahacz poprzeczny z tyłu tzw. patyk to chciałem napisać co i jak, bo sam w necie niczego nie mogłem znaleźć. Otóż przede wszystkim będziemy potrzebowali: - lewarek - klucz do kół - klucz 18 (najlepiej płaski i nasadowy) Najllepiej jak dysponujemy kanałem, chociaż ja wymieniałem awaryjnie i dałem radę to zrobić bez kanału. Mając do dyspozycji kanał, dajemy furkę w górę lewarkiem, ściągamy koło, zabezpieczamy żeby nam nie zjechał. Od spodu mamy taki oto widok... Uploaded with ImageShack.us Uzywając klucza 18 (nasadowym nie podejdziemy) odkręcamy śrubę widoczną na zdjęciu. Dodam tylko, że żeby wyjąć ją bez cięcia trzeba np. odkręcić półoś. Ja osobiście przeciąłem, a nową dałem deczko krótszą ( ori ma taki nosek, który uniemożliwia jej wyjęcie). Odkręcamy od strony łebka, bo od strony nakrętki nie ma dojścia. Nakrętka jest specjalna, a więc używamy jej ponownie. Uploaded with ImageShack.us Od strony koła również używamy klucza 18, ale tutaj jest lepszy dostęp więc możmy użyć klucza nasadowego. Odrazu powiem, że śruba przy kole nie ma gwintu przez całą długość i teoretyczniepowinna dać się wybić, ale przynajmniej w moim przypadku ( główka ścięta )niestety nie obeszło się bez rozwiercania...przez co tuleja została delikatnieuszkodzona, ale moim zdaniem wybijając śrubę też ją naruszymy, a więc najlepiejpomyśleć od razu o wymianie tulei od strony koła (od strony mostu jest od razuw zestawie z nowym wahaczem). Numer lemfordera tej tulei to 30713 01 Tak mniej więcej to wygląda Uploaded with ImageShack.us W razie co proszę pytać, jeżeli będę posiadał wiedzę tochętnie pomogę. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Wszystko za***iście, napewno się przyda. Mogłeś to wrzucić do działu "Zrób to sam" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 5 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 No właśnie chciałem, ale jakoś nie widziałem go pytanie_bmw Jak można to proszę admina o przeniesienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 nie widziałem go Tutaj BUMA SERWIS czyli SAM NAPRAWIAM BMW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2012 Bardzo fajnie opisane,krok po roku. Na pewno przyda się wielu forumowiczom którzy sami wymianiają wahacze. Dzięki za wszystkie zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokeymiras Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 po przeczytaniu sie zdenerwowalem ze musze ciac ta śrubę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wydra Opublikowano 19 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 bez cięcia dużo roboty z wykręceniem półosi? jaką śrubą ją zastopiłeś pamiętasz wymiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 19 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2013 Wymiarów nie pamiętam, ale po usunięciu starej zmierzyłem. Roboty sporo. Dodatkowo ja to robiłem w zimie. Wszystko zastane. Polecam odstawić do mechanika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabol Opublikowano 21 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2013 "Zrób to sam" daje satysfakcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi