Wojtek Opublikowano 16 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2006 Chcę kupić lustro fotochromowe do swojego E36.Na razie mam zwykłe lusterko, a z tego co słyszałem to do fotochromu trzeba podprowadzić jakieś kable.To prawda? trudno jest to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2006 Oczywiście - to lusterko zarządzane energią elektryczną. Jak to się robi - nie wiem ale napewno trzeba podłączać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Opublikowano 23 Września 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2006 hmm to ze trzeba podłączyć to też sie dowiedziałe, i to nietylko pod elektrykę , ale i pod wsteczny bieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2006 wystarczy podjechac do serwisu i oni pokaza ci jakie kable i gdzie ida od lusterka a to nic nie kosztuje wystarczy zapytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAZo666GM Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Odświeżę temat. Jak sytuacja wygląda z E39 ? Też mam zwykłe lusterko i chciał bym fotochromatyczne zamontować. Jest tam może przygotowana jakaś "uniwersalna" instalacja elektryczna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 może coś ci to da Sam Naprawiam - [elektryka] Podłączenie lusterka fotochromowego BMW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 za lusterkiem (mocowanie do szyby) musisz mieć czujniki światła, żeby wiedziało kiedy ma się ściemniać - ten sam czujnik odpowiedzialny jest za sterowanie świateł w pozycji "A" oraz najczęściej jest w nim czujnik deszczu do wycieraczek. Nie wiem jak ze wstecznym, ale jak nie podłączysz fotochromu do napięcia, to będziesz miał - niepodłączony fotochrom ogólnie fajny temat, ale też nie wiem czy nie wymaga aktywacji DISem po założeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2011 Czujnik odpowiedzialny za sciemnianie jest w lusterku dziala go ktos nam swieci swiatlami przez tylba szybe. Widac go ze srodka, na szybie jest czujnik zmierzchu i sensor deszczu Wysłano z GT-N7000 z użyciem Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagui Opublikowano 30 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2011 Wkładałem do siebie (e34) fotochrom z e38 (taki sam jest w e39). Zaczep lusterka jest taki sam Problemem jest wiązka i kostka na końcu - u mnie jest inna niż w e38/e39. Musisz wyciągnąć wewnętrzne lusterko i zobaczyć czy masz wiązkę, jak masz to tylko podpinasz i się cieszysz Jak nie to potrzebny Ci prąd. U mnie wiązka ma trzy kable: plus, plus po właczeniu świateł i masa. Podłączyłem w kostce lusterka pin 3 pod plus ze świateł i pin 10 pod masę i mam tak, że jak włączę światła to uaktywnia się fotochrom. (piny tak jak na foto z linku dirty.73) Pod wsteczny nie trzeba podpinać - to jest tylko po to aby lusterko rozjaśniało się na wstecznym. Tak jak Kosa napisał: czujniki są w lusterku (jeden po stronie lustra, drugi od strony szyby). Aby sprawdzić czy fotochrom działa (w dzień) musisz zasłonić ten od strony szyby i poświecić w lustro (w nocy wystarczy tylko poświecić). Jeśli działa to się ściemni Jeszcze taka ciekawostka - są także fotochromatyczne lusterka boczne - jednak całością steruje lusterko wewnętrzne trzeba mieć w lusterku piny 4,5,6,7. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Dla mnie jest to zbyt skomplikowana sprawa,więc pzoostaje jedynie serwis. Z elektryka nie ma żartów, bo potem możemy sobie tylko zaszkodzić i narazić się na dodatkowe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChriS. Opublikowano 10 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 A ja co prawda mam juz swoj temat, ale gdzies zakopany na koncu swiata i mam tylko krotkie pytanie. Czy ten czujnik w srodku moze sie jakos uszkodzic, czy nie ma takiej opcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi