Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

walnięty sensro deszczu a przerywana/czasowa praca wycieraczek

Kosa

Rekomendowane odpowiedzi

ostatnio walczyłem z głupia usterką, mianowicie nie działał mi sensor deszczu,

dając manetkę w poz 1 wycieraczki machnęły raz i wracały, i dalej nic się nie działo

najpierw wymieniłem przekaźnik - nic

później odpiąłem sensor deszczu i tryb pracy czasowej ruszył

czy walnięty sensor blokuje czasowy tryb wycieraczek ? a moze jak jest sensro to wogolnie nie ma takiego trybu? krecąc pokretlem ani nie przyspieszaja ani nie zwalaniaja, chodza tak samo

czy po wymianie sensora/'ru trzeba go jakos specjalnie adaptowac/aktywac

czy rownie dobrze mozna łatwo rozszezyc o czujnik zmierzchu ?

(wymiana na połączony czujnik deszczu/zmierzchu + włącznik z automatem)

pierwszy bieg chodzi w najwolniejszym położeniu na sensorze deszczu. Jeżeli przyspieszysz tym pokrętłem na manetce to sensor już nie ma nic do gadania.

Odłączałeś ostatnio akku/grzebałeś w plikach FSW_PSW??? tam jest opcja czułości sensora i jeżeli go zmienisz to może trochę tempo reagować nawet na wiadro wody na szybę :)

Aku to mi padl. W pliku grzebalem jak ustawialem webasto i swiatla, ale wczesniej juz mi nie dzialal tryb czasowy

Dopiero ruszyl jak odpiolem czujnik na szybie

Zastanawi sie na kupnem nowego sprawdzonego ale naczytalem sie ze trzeba go jakos specjalnie aktywowac. Zrwzta wiszialem nawet taka komende w inpie ale jal to dziala nie mam bladego pojecia

Wysłano z GT-N7000 z użyciem Tapatalk

Ostatnio wymieniałem szybę przednią u brata w e39 z sensorem deszczu. Nowa szyba, którą panowie wsadzali, miała już sensor zamontowany, więc stary razem z szybą został u nich. Po zamontowaniu wycieraczki działają tak jak poprzednio - więc wydaje mi się, że nie trzeba jakoś specjalnie aktywować.

znalazłem,że robi się coś takiego,ale to dla DISa

"Service functions -> Rain/driving light sensor -> Initialize rain sensor i dalej wg procedury.

Wczesniej wyczysc szybe w miejscu czujnika."

mam też coś o kalibracji

1. włącz zapłon az do zapalenia sie kontrolek.

2. włącz wycieraczki w tryb przerywany, jak rusza to jeszcze dwa razy włącz i wyłącz je podczas ich pierwszego przebiegu.

3. po >5 sekundach wyłącz całkowicie zapłon.

następnie

4. włącz wycieraczki w tryb przerywany

5. włącz zapłon az do zapalenia sie kontrolek

6. po około 30 sekundach wycieraczki wykonają jeden przebieg potwierdzający wykonanie kalibracji

czy przy wymianie sensora/ru deszczu wymienais ie rozniez zel ? a moze wystarczy sama wymiana żelu ?

ZEL SENSOR CZUJNIK DESZCZU ALFA BMW MERC ROVER (1990891501) - Aukcje internetowe Allegro

Kolego po wymianie szyby, bądź w razie błędnej pracy zaleca się inicjalizację sensora AIC/RLS (w zależności od rocznika pojazdu) na czystej szybie.

Można tego dokonać w każdym ASO BMW bądź u kogoś kto zajmuje się elektroniką pokładową BMW.

Edytowane przez Kosa