Kosa Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 ostatnio walczyłem z głupia usterką, mianowicie nie działał mi sensor deszczu, dając manetkę w poz 1 wycieraczki machnęły raz i wracały, i dalej nic się nie działo najpierw wymieniłem przekaźnik - nic później odpiąłem sensor deszczu i tryb pracy czasowej ruszył czy walnięty sensor blokuje czasowy tryb wycieraczek ? a moze jak jest sensro to wogolnie nie ma takiego trybu? krecąc pokretlem ani nie przyspieszaja ani nie zwalaniaja, chodza tak samo czy po wymianie sensora/'ru trzeba go jakos specjalnie adaptowac/aktywac czy rownie dobrze mozna łatwo rozszezyc o czujnik zmierzchu ? (wymiana na połączony czujnik deszczu/zmierzchu + włącznik z automatem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 ja mam też walnięty ale u mnie chodzi na 1 jako przerywane ale ani nie przyspieszę ani nic z tym nie zrobie:(:? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 pierwszy bieg chodzi w najwolniejszym położeniu na sensorze deszczu. Jeżeli przyspieszysz tym pokrętłem na manetce to sensor już nie ma nic do gadania. Odłączałeś ostatnio akku/grzebałeś w plikach FSW_PSW??? tam jest opcja czułości sensora i jeżeli go zmienisz to może trochę tempo reagować nawet na wiadro wody na szybę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 19 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 Aku to mi padl. W pliku grzebalem jak ustawialem webasto i swiatla, ale wczesniej juz mi nie dzialal tryb czasowy Dopiero ruszyl jak odpiolem czujnik na szybie Zastanawi sie na kupnem nowego sprawdzonego ale naczytalem sie ze trzeba go jakos specjalnie aktywowac. Zrwzta wiszialem nawet taka komende w inpie ale jal to dziala nie mam bladego pojecia Wysłano z GT-N7000 z użyciem Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 19 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2011 wklej gdzie się naczytałeś. Większość tego typu sprzętu nie wymaga aktywacji, ale jeżeli już to INPA jest bezsilna... DIS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagui Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 Ostatnio wymieniałem szybę przednią u brata w e39 z sensorem deszczu. Nowa szyba, którą panowie wsadzali, miała już sensor zamontowany, więc stary razem z szybą został u nich. Po zamontowaniu wycieraczki działają tak jak poprzednio - więc wydaje mi się, że nie trzeba jakoś specjalnie aktywować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 A czy mocno porysowana szyba może zakłócać pracę sensora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 musiałbys ją zmatowac papierem, pojedyncze rysy to pryszcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 musiałbys ją zmatowac papierem Moja miejscami tak wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 można w NCS sprawdzić jaki poziom czułości jest ustawiony, jak już pisałem. Tak wygląda? to czym auto myjesz? szczotką drucianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 20 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2011 znalazłem,że robi się coś takiego,ale to dla DISa "Service functions -> Rain/driving light sensor -> Initialize rain sensor i dalej wg procedury. Wczesniej wyczysc szybe w miejscu czujnika." mam też coś o kalibracji 1. włącz zapłon az do zapalenia sie kontrolek. 2. włącz wycieraczki w tryb przerywany, jak rusza to jeszcze dwa razy włącz i wyłącz je podczas ich pierwszego przebiegu. 3. po >5 sekundach wyłącz całkowicie zapłon. następnie 4. włącz wycieraczki w tryb przerywany 5. włącz zapłon az do zapalenia sie kontrolek 6. po około 30 sekundach wycieraczki wykonają jeden przebieg potwierdzający wykonanie kalibracji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 (edytowane) czy przy wymianie sensora/ru deszczu wymienais ie rozniez zel ? a moze wystarczy sama wymiana żelu ? ZEL SENSOR CZUJNIK DESZCZU ALFA BMW MERC ROVER (1990891501) - Aukcje internetowe Allegro Kolego po wymianie szyby, bądź w razie błędnej pracy zaleca się inicjalizację sensora AIC/RLS (w zależności od rocznika pojazdu) na czystej szybie. Można tego dokonać w każdym ASO BMW bądź u kogoś kto zajmuje się elektroniką pokładową BMW. Edytowane 21 Grudnia 2011 przez Kosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi