Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie,czy czujniki cofania mocno ułatwiają życie?bo nigdy nie miałem okazji sprawdzić,a wpadł mi w ręce za free taki zestawik do montażu,4czujniki,centralka i piszczałka/głośniczek(czy jak to nazwać),montaż dziecinnie prosty,wyglądałoby jak orilolol

ale czy warto to montować?

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

jeżeli jest zamontowany w odpowiednich punktach i ma odpowiednią szerokość działania to bomba. Wiem że po jakimś czasie jady autem każdy "czuje" długość, ale na wysokie krawężniki i inne "zakamuflowane" murki i słupki wg mnie rewelacja...

Znajomy kiedys opowiadal, ze jak kupil nowe auto z pdc to na poczatku trakowal tylko jako bajer. Ktoregos dnia cofal a tu nagle zaczelo wyc. Wyskoczyl z auta zeby zobaczyc cos sie stalo. Okazalo sie ze chlopiec sie przewrocil i tylko dzieki pdc go nie przejechal.

Moze to Cie przekona

Dirty, jeżeli chodzi o pdc to polecam Ci bez dwóch zdań, to jest rewelka, jak wsiadam do auta taty czy szwagra to nie mogę się przyzwyczaić, że nie pika, a wogóle parkowanie, podjeżdżanie pod przeszkody po prostu rewelka.

A jeżeli chodzi o listwy ozdobne to u mnie po prostu podważasz żeby móc złapać palcami i ciągniesz. Staraj się żeby najpierw dolna część odchodziła, tak jest łatwiej, ale tak wogóle to wiadomo lepiej w garażu najlepiej jescze zagrzać, bo sztywny plastik może gdzieś niechcący pęknąć... Pozdr

jak zamontujesz to zdaj relacje, sam się przymierzam ale raczej chciałem oryginał zaadoptować, o tych zestawach z allegro słyszałem nie pochlebne opinie że żyją swoim życiem i często już pikają sygnałem ciągłym jak do przeszkody pozostaje mniej niż 50cm... mnie się właśnei rozchodzi o ten dystans 50-0, bo na <50cm potrafię ogarnąć furę ;) , słyszałem też że te nie oryginalne to lepiej monotwać wyżej w zderzaku niż np na dolnej listwie w przypadku e46 touring, bo na listwie są za nisko od ziemi i się gubią..

Ja tez polecam, w kazdym aucie oprocz Audi mialem i wlasnie w tym calym Audi mi tego brakowalo. Generalnie nie robi mi to roznicy czy mam PDC czy nie (w busie-blaszaku np nie mam, ale juz tak poznalem to auto ze nie potrzebuje), ale sprawa jest naprawde przydatna. Jak stoi za Toba cos typu samochod badz tez plot to wiadomo widzisz to, ale jest masa poustawianych slupkow, w dodatku czasem betonowych i po prostu ich nie widzisz bo nie ma jak, fizycznie jest to wrecz niemozliwe ;) u mnie sie jeszcze wyswietla na monitorze przyblizenie do przeszkod, w E60 jest naprawde swietnie to rozwiazane :)

Aaa i tylko pamietaj, ze sa lepsze i gorsze i np te gorsze nie widza plotu typu siatka itd.

no i już pojawił się problem(ale do rozwiązania),jakby ktoś takiego planował,to nie można brać sygnału z żarówek wstecznego.

LCM cały czas testuje żarówke ,nawet jak nie świeci,i jakieś napięcie tam jest,więc czujniki będą działać/być aktywne,niezależnie od włączonego wstecznego,

trzeba się pobawić,i ciągnąć kabelek bezpośrednio od czujnika przy skrzyni(kabla od niego)i wtedy będzie gut

dobra,mały update,to co pisałem wcześniej,to wiedza internetowa,teraz sam spróbowałem,plus do żarówki i działa tylko po zapaleniu żarówek wstecznego,hmm,tam chyba było o dołożeniu ori,druciarstwo allegrowskie działa:-P

Dirty bardzo życie ułatwiają!! jak się nauczysz to nawet w szybe nie będziesz patrzec:) hehe ja się nauczyłem i cofam na czujniki!!!! na początku cofałem z takim niedowierzaniem!!!! na czujniki nie zwracałem uwagi:) ale teraz to bajka!! Ojciec w Saabie ma jakiś zestaw dokładany w niemcowni i ma wyświetlacz taki mały z obrysem auta i widzi gdzie dokładnie co i jak nawet może sobie ściszyć :)

na alle też są fajne układy, w jednej służbówce mieliśmy ori - w lusterku wewnętrznym widziałeś chyba 2 skale od zielonych diod do czerwonych - czerwona to 5cm i zapełniały się przy cofaniu - bajka. że nie wspomnę o kamerze z pomiarem odległości czy bajerze Czecha z E60...