bialass Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Witam. Problem następujący juz nie mam pomysłów! E30 325ix motronic 1989 facelift Dzisiaj rano jak to rano praca, wskok do samochodu odpaliłem i nagle po 2 sekundach zgasł(zdechł), parokrotna próba odpalenia aż do wyładowania się aku nie pomogło Zaznaczam iż rozrusznik kreci jak obłąkany Obdukcja jaką przeprowadziłem: *sprawdzenie napięcia na wiązce (minusowy i plusowy) do cewki przy załączonym zapłonie jak i starcie silnika - kompletnie zero napięcia *zero napięcia na krokowcu i przekaźnikach pompy, przekaźniku od krokowca, głównym przekaźniku od wtrysków przy załączonym zapłonie. Kiedy trzydziestka była zdrowa przy przekreceniu kluczyka w stan zapłony było zawsze słychać charakterystyczne przeskoki przekaźników jak i również działający krokowiec, teraz niestety kompletna cisza. *wyczytałem na googlach iz za start również odpowiada OBC sterownik(czarny) pod kolumna sterownicza za sterownikiem ABS'u wtyczka 4 pinowa zielona sprawdziłem tam napięcie jest na 2 pinach 12v nie pamietam ile bylo na 2 pozostalych ale coś kolo 2v-4v. *PIN 1 odpowiedzialny za + na cewce 12v przy zapłonie, 8,70v przy próbie startu silnika chyba ze wzgledu na słaby aku, natomiast PIN 3 odpowiedzialny za dostarczenie napięcia do przekaznika pompy paliwa przy zapłonie ma 0,22v a przy próbie startu silnika 0,25v nie wiem czy taka ma być ta wartość czy ma być tam 12v?! *podmieniłem również przekaźniki na inne, również brak odzewu Nie mam zielonego pojęcia co się dzieje Czy jesteście mi w stanie wyjaśnić co możne być przyczyna, jak i wstanie pomóc?? Czy jak pada czujnik wałka odpowiadający za podanie napięcia na świece mógłby robić takie jaja z odłączeniem napięcia od wyżej wymienionych podzespołów? Rezystencja czujnika jak sprawdzałem ma 470-480 omów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Najprawdopodobniej klękł sterownik silnika / komputer jak kto woli Głowy za to nie dam ale Rez czujnika wału było chyba w okolicach 0,5kOhm więc powinno być OK Najlepiej podmień na drugiego kompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialass Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 kiedys pamietam tez miałem własnie taki problem a co sie okazalo to pod kierownica nie wpialem tej zielonej 4 pinowej kostki w sterownik OBC ale tak jak pisze wyzej sprawdzilem to i napiecie jest. Nie wiem dlaczego tak nagle zdechł Wszystko hulało elegancko a nagle ehhh, nie mam od kogo podmienić kompa a nie uśmiecha mi się nowego kupować jeżeli okaże się ze to nie to, mam możliwość dostępu do ecu od 2 litrowki. Ahh nadmienie tutaj jeszcze ze pod maska jest taka krzyzowka na podszybiu pasazera gdzie lączy sie wiazka z aku, mialem tam podpiety plus pod ta pierwsza srubke od góry bo tam był tylko plus a jakis 1cm od tej srubki sa 2 boczne na ktorym był minus, nagle to wszystko sie odwrocilo ;/ tam gdzie był plus jest minus a gdzie minus jest plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 Ahh nadmienie tutaj jeszcze ze pod maska jest taka krzyzowka na podszybiu pasazera gdzie lączy sie wiazka z aku, mialem tam podpiety plus pod ta pierwsza srubke od góry bo tam był tylko plus a jakis 1cm od tej srubki sa 2 boczne na ktorym był minus, nagle to wszystko sie odwrocilo ;/ tam gdzie był plus jest minus a gdzie minus jest plus No to już trochę większe cuda widzę , nie masz przypadkiem jakiegoś immobilisera zamontowanego , albo alarmu z odcinką pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialass Opublikowano 14 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2011 tutaj zdjecie, nie moje bo niestety nie zdazylem zrobic. Immo z pewnoscia nie mam, tylko centralka ori podzespoly i pudelko jakies z alledrogo do sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialass Opublikowano 15 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2011 Nikt nie bedzie wiedzial co moglo sie stac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialass Opublikowano 14 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2012 Problem rozwiazany!!! Przepalił się dodatkowy kabel plusa ktory idzie od akumulatora do rozdzielacza pod maska! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi