Sebo Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 To samo znalazłem w "warunkach technicznych":) http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm Załącznik nr 6:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 no OK,ale niech ktoś mi powie,co to znaczy"żółte selektywne",bo nie wiem:? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Właśnie też mnie to zastanawia. Gość w punkcie mówił jednoznacznie o barwie białej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 12 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Mi się wydaje, że to chodzi po prostu o żółte światło,czyli jednak w połączeniu ze światłami mijania są dozwolone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 Znalazłem odpowiedź, ale coś nie mogę skopiować - nie chce dodać mi tekstu. Na prawojazdy.com.pl gość wyjaśnia iż światło żółte selektywne to barwa w większości świateł, może być ona jeszcze tylko bielsza. http://www.forum.prawojazdy.com.pl/viewtopic.php?t=16245 teraz się udało:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelo Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2011 musicie się wrócić do podstawówki i nauczyć czytania ze zrozumieniem,ustawa weszła od 1 stycznia 2010 i dotyczy świateł POZYCYJNYCH PRZEDNICH,DROGOWYCH I MIJANIA zapytajcie wujka,on wam odpowie https://www.google.com/search?q=zakaz+u%C5%BCywania+%C5%9Bwiate%C5%82+%C5%BC%C3%B3%C5%82tych+selektywnych&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 no właśnie pawelo,przydałoby się wrócić do podstawówki i nauczyć czytania ze zrozumieniem:lol:przecież cały czas piszemy,że do halogenów,jest dozwolone żółte selektywne,chodzi jedynie o dokładne wytłumaczenie,co to znaczy "selektywne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelo Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 Co to jest kolor? Światło to mieszanka różnej długości fal elektromagnetycznych. Trochę podobnie do dźwięku, który jest falą mechaniczną (uproszczenia warning). Różne barwy głosu składają się z różnych tonów. Dudnienie basu to głównie, ale nie wyłącznie, niskie tony. Wycie podstarzałej i przygłuchej śpiewaczki operowej to raczej tony wysokie. Bardzo rzadko spotyka się czyste, płaskie dźwięki w naturze - to raczej wytwór cywilizacji. Podnieś słuchawkę - ten ton to 440Hz, jednolity, monotonny. Podobnie jest ze światłem: niemalże nie ma w naturze światła o jednej jedynej, czystej długości fali. Blisko tego są lasery, ale trudno zaliczyć je do natury Barwa światła to to, jakie długości fal są w nim obecne. Jest nieskończenie wiele kombinacji. Nasze "sensory" światła nie są bardzo selektywne (tak się mówi o sensorze, który reaguje tylko na jeden rodzaj "sygnału" - tu na jedną długość fali). To, o czym mówimy, że reaguje na zielone, "piszczy" najsilniej oświetlone światłem w okolicach 560nm, a dużo słabiej "po bokach" - w kierunku 400 czy 700nm. Dużo słabiej, to nie znaczy, że wcale! Jeśli oświetlimy nasz "zielony" czujnik światłem czerwonym (okolice 660-750nm) lub niebieskim (450nm) też zareaguje. Tylko słabiej. Dzięki temu możemy w ogóle widzieć tęczę. Weźmy teraz dla przykładu światło żółte. 575-600nm. Pobudzi zarówno nasz "zielony" jak i nasz "czerwony" fotodetektor. Mózg zakłada, że jest to światło żółte. Jeśli weźmiemy dwie lampki, czerwoną i zieloną i umieścimy blisko siebie, zobaczymy je z daleka jako żółtą. Jeśli zaczniemy je oddalać od siebie, to patrząc na nie kątem oka (a nie centralnie) najpierw rozdzielą się nam na dwie żółte lampki, a dopiero potem staną zieloną i czerwoną. Mieszanka czerwonego i zielonego drażni w równym stopniu receptory "czerwony" i "zielony". Tak samo, jak żółte światło. Mimo iż "kolor" ("skład" światła) się zmienił, jego percepcja - nie. :grill: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 czyli żółte selektywne,to po prostu żółta żarówka?nie kombinacja barw,aby wyszło żółte?dobrze kombinuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo Opublikowano 13 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2011 czyli żółte selektywne,to po prostu żółta żarówka?nie kombinacja barw,aby wyszło żółte?dobrze kombinuje? dirty, to większość żarówek, bezbarwne szkło. To właśnie żółte selektywne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi