Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

O oleju do silników M40

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem zabrać głos na temat wypowiedzi niektórych osób na forum, które uparcie twierdzą że do silników M40 powinno się lać tylko i wyłącznie oleje w pełni syntetyczne. Osoby te twierdzą, że w przypadku stosowania w tych silnikach olejów mineralnych, a czasami nawet półsyntetycznych mogą się zapychać kanaliki olejowe doprowadzające olej w okolice popychaczy hydraulicznych, wałka rozrządu, krzywek itp. Następstwem tego jest wg nich przyspieszone zużywanie się popychaczy, krzywek itd., przez co silnik zaczyna głośniej pracować (odgłos podobny do diesla) i nie wkręca się na obroty wyższe niż 4000 obr/min.

Moim zdaniem jest bardzo mało prawdopodobne, aby przyczyną wyżej wymienionych problemów mogło być używanie olejów mineralnych (ew. półsyntetycznych). Bardziej skłonny byłbym za to twierdzić, że zły wpływ na te elementy ma lekceważenie regularnej wymiany oleju i filtra co 10.000 km. Nie chce mi się wierzyć, żeby firma BMW w taki sposób projektowała silnik któregokolwiek ze swoich samochodów, żeby nigdy nie wolno było stosować w nim oleju mineralnego lub półsyntetycznego. Takich numerów nie odwala chyba żaden producent samochodów na świecie, więc dlaczego akurat BMW miałoby odstawiać taki numer? I to w dodatku w silniku montowanym na początku lat 90-tych, gdy oleje syntetyczne nie były przecież tak powszechnie stosowane jak obecnie!

Z ciekawości napisałem maile do kilkunastu autoryzowanych serwisów BMW w Polsce. Z tego co odpisywali ich pracownicy wynikało, że przy doborze oleju do silnika M40 obowiązują identyczne zasady jak w przypadku wszelkich innych samochodów, tzn. od nowości do pewnego przebiegu lać pełny syntetyk, potem przez długi czas półsyntetyk i na końcu zwykły minerał. Tak robi się we wszystkich autach i silnikach, niezależnie czy jest to BMW, Mercedes, Toyota, Mazda, Honda, Volvo, VW, Opel, Ford itd. Powie tak każdy mechanik samochodowy i na pewno nie stwierdzi, że istnieje jakiś silnik wyjątkowy, czy też kilka takich silników, w których bezwzględnie wolno stosować tylko i wyłącznie pełny syntetyk niezależnie od jego wieku, przebiegu itp.

Również moim zdaniem podstawa to stosowanie markowych olejów oraz ich przepisowa, regularna wymiana wraz z filtrem.

Ale uwaga! Mimo tego co napisałem, bardzo chętnie poczytam opinie właścicieli BMW z silnikami M40. A zwłaszcza opinie tych, którzy stosują w tych silnikach zwykłe oleje mineralne, ew. półsyntetyczne. Czy macie lub mieliście ze swoimi silnikami jakieś problemy i jesteście całkowicie pewni, że były one spowodowane niewłaściwym olejem? Czy potwierdzacie obiegowe opinie części osób, że do M40 należy lać wyłącznie pełny syntetyk przez cały okres jego eksploatacji i w żadnym wypadku nie zmieniać go na inny olej? Piszcie, byle prawdę!!

z tego co wiem lepiej lać syntetyk i półsyntetyk, a nie minerał,

sam piszesz że mechanicy mówią że najpierw syntetyk, póżniej pół, a na końcu minerał,

ale po jakich przebiegach :?: :?:

myslisz że jakiś producent przyzna się do błędów - a w tych silnikach takim ( błędem ) jest za miękki wałek rozrządu i padające jak muchy popychacze, i zapychająca się listwa ( rurka) olejowa,

moim zdaniem syntetyk to przesada, powinien być półsyntetyk a nie minerał

• 4 tygodnie później...

ja zalalem polsyntetyk 10W40 Mobil1 super s zalalem z ciekawosci bo mamusia do seata kupila 2x 4L to sie podzielila. auto kupilem 6mc-y temu nie wiem na jakich olejach jezdzilo w niemczech. raczej na dobrych ale stan oleju przy kupnie byl juz naganny zmienilem miske(bo musialem) :) wymienilem Filtr oleju u zalalem ten ole i wiecie co??

Silnik przestal metalicznie chodzic stuki ucichły i jakby dynamiki przybyło.. jestem bardzo zadowolony z wymiany. Silnik M40 dobrze ze trafila na mnie ta bmka bo silnik jest w dobrym stanie tylko sprzedawca ja troszke zapuscil. :)

ogólnie Plecam ten Olej. na allegro mozna dostac Bańke 4L za 69zl!!!! dlatego mamusia kupila 8L

bo np w Tesco czy na stacji 4L kosztowalo ponad 110zł pozdro

[ Dodano: 10 Październik 06, 00:46 ]

Silnik sie nie poci Nie mam nic do minerala!! zalalem go jak rozwalilem miske (dolewalem bo cieklo a chcialo sie frajdy z jazdy coraz wiecej) jezdzilem i co 2-3 dni dolewalem :) hehe potem wymienilem miske i filtry zalewajac Półsyntetyk.

Dlaczego to pisze?? Widze ze duzo z was poleca takze Mineralka.

Moze ze wzgledu na Koszty..

No właśnie ale po co lać mineralka jak mozna juz kupic Firmowy półsyntetyk za cene minerala??

Pozdro Polecam co do syntetyka sie nie wypowiadam bo jestem swiazym kierowcą i dziele sie wrazeniami po zmianie oleju :)

[ Dodano: 10 Październik 06, 00:50 ]

mimo iz silnk M40 ma juz (konstrukcyjne dobre 16lat) :) jest dosyć nowoczesną jednostka mam na mysli porównanie z niektórymi silnikami współczesnymi. mam owszem 8 zaworów ale radzi sobie dobrze. do dla czego by nie lac do niego nowocześniejszych i lepszych oleji oczywiscie jesli go nie spala za duzo :)

ogólnie Plecam ten Olej. na allegro mozna dostac Bańke 4L za 69zl!!!! dlatego mamusia kupila 8L

bo np w Tesco czy na stacji 4L kosztowalo ponad 110zł pozdro

bylbym ostrozny z ty mza 69 pln chyba ze masz z pewnego zrodla, sa magicy co przelewaja z beczek byle co i sprzedaja jako Mobil SuperS 10W40, w makro mozna upic juz za 80-90 PLN 4l.Sam kupiłem ten z allegro ale cos nie jestem jego pewien

pozdro

Kupilem od kolesia z Allegro 2szt. za 69zl szt. olej oryginalnie pakowany w banke mobila. nie byl przelewany.

[ Dodano: 10 Październik 06, 16:23 ]

koles ma ich mnustwo. owszem nie wiem z kad ale olej jest ok

Skoro podrabiają Nike , RbK czy adidasa to czemu nie Mobil1 :lol:

69zł za banke jest za niska nawet dla obrotu hurtowego tym olejem .

wyszło mnie 130zl za 2 banki i koszt wysylki 16,50. niew iem jak wam udowodnic. olej jest taki sam jaoryginal bo mam jeszcze resztke ostatniego M1 moja matka do swojego Seata tylko taki leje. nie mowie ze to super promocja ale jestem zadowolony z jakosci.

[ Dodano: 10 Październik 06, 16:41 ]

widzelem gdzies sa tez po ok 80zl jakbym mial ze 500szt to i po 59zl bym sprzedawal. :) on mial wystawione chyba ok 150szt. jednoczesnie. moze kradzione z TIR-ków. nie wiem nie znam pochodzenia. podrobka nie Napewno nie Bańka i naklejki :) na oleju nie znam sie az tak zeby odrazu stwierdzic Języka nie bede maczał :) ale auta jezdza na nim i jest wszystko ok. :)

A prosze bardzo oto link :

http://www.allegro.pl/item125651905_125651905.html

[ Dodano: 11 Październik 06, 21:43 ]

http://www.allegro.pl/item129562535_129562535.html

[ Dodano: 11 Październik 06, 21:43 ]

na 1 aukcji mial 100sztuk

na 2 mial 200szt. wiec chyba nie podrobek.

Powiem tylko jedno -- wiem od kolegów pracujących w różnych warsztatach że przynajmniej raz na tydzień jest ktoś kto przyjeżdża i zabiera opakowania/butelki

po olejach -- :!: ale TYLKO te które nie mają zerwanych "plomb" przy otwieraniu :!:

Pozostawiam to każdemu do przemyślenia.

Pozdrawiam :)

dokladniej jak ja u niego kupilem pzy otwieraniu zszedl cały korek kupilem 1l dla porownania i to samo to to nie jest na 100%, wiec zabardzo nie chcialem tego wlewac,

auto chodzi ale wydaje mi sie ze troche glosniej cos jak na minerlu,

wlalem tylko dlatego ze musialem cos wlac, ale po 6-7 tys zmienie na kupiony z pewnego zrodla

pozdro