Kasior Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 (edytowane) Znalazłem na strychu parę galantych płyt i od razu przyszło mi na myśl co mógłbym z nimi zrobić. Chcę złożyć skrzynię do mojego głośnika JBL -średnica 30cm -moc maksymalna 1000W -moc RMS 250W -impedencja 4Ohm -skuteczność 90db -pasmo przenoszenia 40-300 Hz Chciałbym w przyszłości zmienić ten głośnik na coś porządniejszego a skrzynię chcę robić ponieważ miałem oryginalnie tubę sprzedałem tubę samą i kupiłem taki ośmiokąt jest lepiej ale jak wszyscy mówią skrzynia to skrzynia. Posiadam wzmacniacz Blaupunkt Velocity VA-275 -moc maxymalna 425W -moc maksymalna w 4 omach 2X160 -moc maksymalna w 2 omach 210w -moc rms 210W Wiem że muszę mieć płytę najlepiej mdf i na 90% to mdf, klej, wkręty, wyżynarkę, wylot powietrza, podłącznik kabla i potem czymś obić. Nie mam pojęcia jak obliczyć wymiary skrzyni, chciałbym zbudować ją z pochyleniem pod siedzenie e39 sedan oraz jak wygłuszyć, gdzie wylot powietrza. Pozdrawiam!! Edytowane 3 Grudnia 2011 przez Kasior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Tu masz co nieco na ten temat : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic143491.html A jak nie w tym temacie to szukaj na tym forum, a napewno znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
willi230 Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 robiłem sam do siebie skrzynie:) jak coś nie bedziesz wiedział to wal na pw:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasior Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 (edytowane) Tu masz co nieco na ten temat : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic143491.html A jak nie w tym temacie to szukaj na tym forum, a napewno znajdziesz No przyda się jak na razie czarna magia mniej więcej może dojdę o co lata Ale muszę odezwać się do Williego Te głośniki też ładowane były w skrzynie więc powinno być dobrze tylko u mnie lepiej gra jak jest ustawiona tuba w stronę pleców. Edytowane 3 Grudnia 2011 przez Kasior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Songo Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2011 Trzeba wziąć pod uwagę że skrzynię buduje się pod konkretny głośnik. Kupujesz głośnik, dostajesz do niego odpowiedni wydruk z parametrami głośnika (jeśli głośnik takowych nie posiada to lepiej sobie go darować), wrzucasz parametry w odpowiedni program (np. winISD) i dostajesz parametry jakie powinna spełniać obudowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasior Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Chciałem podziękować Williemu za wielką pomoc informacyjną w zmontowaniu skrzyni ! bardzo dużo mi pomogła jego wiedza widać że jest profesjonalistą w tego typu sprawach i nie tylko Dałem parametry i podpowiedział mi żeby zrobić skrzynię zamkniętą i tak zrobiłem choć prostą nie pod kątem ale i tak mam już więcej miejsca. Jutro postaram się wrzucić zdjęcia i nie śmiejcie się bo to moje pierwsze arcydzieło subwooferowe Jeszcze raz Dziękuję------------- WILLI230----------!!! :gril: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freex Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 dosc dobrze znam ten glosnik...i do tego glosnika proponuje jednak skrzynie ok 40L BR strojona na ok 30-35Hz. w zamknietej bas co prawda jest szybszy...ale jak na 30cm slaby...szczegolnie ze kolega ma slaby wzmacniacz. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 10 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2012 Kasior na stronie jbl sprawdz ile pojemności musi mieć skrzynia do tego głośnika potem oblicz boki od środka ile mają mieć i jedziesz Ja kupiłem od kumpla skrzynie którą sam robił głośnik magnata ważył z 15kg wielki kupiłem wzcniacz magnata rx mono 1000W i od basu odkleiła mi się przednia szyba i sprzedałem niedawno ale to miałem w lagunie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAZo666GM Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 Kasior, którędy prowadziłeś kable od radia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5oul Opublikowano 9 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2012 i od basu odkleiła mi się przednia szyba i sprzedałem niedawno ale to miałem w lagunie Szyba się odkleiła bo francuzi szyby klejem do papieru kleją a tak na poważnie to znasz model tego głośnika o którym wspominasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi