Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, interesuje mnie jaki jest koszt utrzymania domu w Polsce, wiem że w zależności od rejonu będzie nieco innny, ale to tez mi się przyda, chodzi mi o różne domy, różnej powierzchni, stare, nowe, z ogrzewaniem podłogowym, ze zwykłym C.O., z takim na ekogroszek, z solarami, ile płacicie za prąd, ogrzewanie, wywóz śmieci itd.

U nas to wygląda mniej więcej tak :

Podatek gruntowy chyba koło 500zł na rok

Prąd średnio 150-200zł / miesiąc

Gaz : w lecie to około 70zł / miesiąc ___ zima w zeszłym roku w szczycie sezonu grzewczego to rekord za miecha było 2tysiaki a tak średnio 1tyś za miesiące grudzień styczeń luty

Woda + kanaliza : to około 80zł / miesiąc

Śmieci : 2 x kubeł 120L chyba 45zł / miecha

+ drewno do kominka , jakieś 4-5 kubików rocznie x150zł/m3 = 600-700zł

Cholerka nie płacisz wcale więcej niż ja za utrzymanie 3-pok mieszkania we Wro, a wolał bym mieć dom ;/

W sumie najbardziej zabija ZIMA bo wtedy wydatki na ogrzewanie pożerają sporą część budżetu , ale za to latem jest sytuacja odwrotna bo płacisz woda + prąd + grosze za gaz + śmieci :)

A podsumowując koszty domu i mieszkania to tak jak piszesz wychodzi na miesiąc podobnie , bo w tej chwili też słyszę po znajomych że płacą za własnościowe mieszkania po 700-800zł samego czynszu a gdzie prąd , woda ....

Bardzo dobrze mordulec napisał umnie na nowym osiedlu idzie mniej gazu na ogrzewanie bo 700zł a reszta bardzo podobnie. W starym domu około 200m ogrzewanie zwykłe to mam troszkę mniej niż 8ton węgla :) ale cały dom ogrzewam.

Powiem Ci tak , mam nowe mieszkanie we wspólnocie , tak więc czynszu nie ma jest opłata lokatorska (woda , Prąd na klatce,piwnicy,śmieci, ubezpieczenie budynku itp) płaci się od metra mieszkania ja mam 100m i płacę ok 125zł do tego Gaz (ogrzewanie , kompiele , gotowanie ) latem co 2 miesiące ok 240zł zimą co miesiąc ok 320zł + prąd ok 110zł i cała reszta (papu, telefony, cyfrówki, paliwo, imprezy, bla, bla, bla....):lol:

U moich rodziców chata 240m grzanie miałowe , miał ok 800zł/t ,spalanie ok 4 tony na sezon , woda grzanie na prąd, oświetlenie ok 180zł , drzewo do kominka, (teraz gratis bo pościnałem mamie 6 starych akacji i wyszłlo ok 9,5 Qbika:p)ogrzewanie rozprowadzone po pokojach . Do tego opłata gruntowa ok 150zł rocznie działka 1/2ha, 2km od Namysłowa.

U teściów 140m bliźniak , opał Miał , ale palą sobie drzewem w tym roku , teściu przywiózł 12Q rombanego po 140zł/Q,+ gotowanie, kompiele na gaz ok 110zł miesiąc, +prąd ok 80zł/miesiąc + woda/ścieki w zależności ile popłynie ok 6zł/q, + gruntowe jakieś grosze działka arów:wink:

• Lubię 2

Gość dirty.73

jeśli chodzi o ogrzewanie,to zasada jest jedna,jeszcze nic tańszego od węgla nie wymyślili,jeśli dom dobrze izolowany,to naprawde tak dużo nie idzie,ja mam tak,latem,wode ogrzewam elektr,zimą z centralnego,no ale coś za coś,węgiel,popiół,dokładanie,pilnowanie..

:P Właśnie interesuje mnie wszystko, nie ogólnie, bo już widzę, że Mordulec podatek gruntowy ma 500zł, a Bastars pisze o 150zł. Ja też płacę 150zł za 1.4ha, w tym 0.99ha to rolna ziemia i na tym rózne budynki, więc widać Wrocław sporo droższy. Interesuje mnie ile wychodzi za prąd, wodę, gaz i do czego tych rzeczy używacie. Dzięki za odpowiedzi. Jak narazie wychodzi, ze najlepiej kupić mieszkanie we wspólnocie mieszkaniowej.

Mieszkanie we Wrocku, male 50m, dwa pokoje. Czynsz (w ktorym jest ogrzewanie, wywoz smieci), 310zl miesiecznie + 30zl miesiecznie za fundusz remontowy. Do tego gaz i prad. Mieszkaja tam 4 osoby, gaz jesli bedziesz chcial to podam cio z osoatnich kilku rachunkow.

Mieszkanie we Wrocku, rowniez 50m, trzy pokoje. Czysnz jest maly bo okolo 150zl, ale w tym nie ma ogrzewania ktore jest gazowe. Zakupilem dobry piec (okolo 3tys zl) z ktorego grzeje. Rozmawialem z paroma specami i zapewniali mnie ze z takim piecem ceny za zuzycie gazu napewno spadna (nie wiem dokladnie jakie jest zuzycie na bierzaco bo przesylaja prognozy, dopiero jak bedzie wyrownanie to bede wiedzial dokladnie ile bylo zuzyte). Jesli bedziesz chcial to tez podam cio wartosci gazu (sa orientacyjne ale na ogol dosc trafne, bo zarejestrowalem tyle osob ile tam mieszka) z ostatnich kilku rachunkow.

• Lubię 2

Gość Mordulec
:P Właśnie interesuje mnie wszystko, nie ogólnie, bo już widzę, że Mordulec podatek gruntowy ma 500zł, a Bastars pisze o 150zł. Ja też płacę 150zł za 1.4ha, w tym 0.99ha to rolna ziemia i na tym rózne budynki, więc widać Wrocław sporo droższy. Interesuje mnie ile wychodzi za prąd, wodę, gaz i do czego tych rzeczy używacie. Dzięki za odpowiedzi. Jak narazie wychodzi, ze najlepiej kupić mieszkanie we wspólnocie mieszkaniowej.

Może im bliżej wrocka tym drożej , ale jakoś w tym roku ten podatek podnieśli bo w poprzednich latach było około 300zł a największe jaja to że za garaż wyliczyli chyba 120zł za dom 180zł a reszta za działkę bo jakoś tak się wylicza ten podatek , głowy za to teraz nie dam ale mniej więcej tak to proporcjonalnie się rozkładało .... ogólnie gruby absurd że liczą za garaż prawie tyle samo co za chatę :bag:

U mnie wygląda to następująco:

Mieszkanie centrum Wrocławia 57m2 - 3 pokoje - spółdzielczo-własnościowe:

czynsz- ok. 620zł - zmienia się w zależności od zużycia (w czynszu: woda, ogrzewanie, śmieci, winda, podatek, fundusz remontowy, opłata administracyjna, itp.)

prąd - 100zł

gaz - 30zł

tv/internet - 100zł

Sumując miesięczenie wychodzi około 850zł miesięcznie.

• Lubię 2

Mieszkanie w Namysłowie, spółdzielcze (wykupione)...

Czynsz 220zł (w tym woda, ścieki i śmieci)

Prąd 200zł

Gaz 30zł

Centralne własne:

Węgiel 1,5t na sezon (w tym roku płaciłem po 700zł za tonę)

4 metry drzewa po 100zl/metr

Do tego w moim przypadku dochodzi rata kredytu mieszkaniowego 600zł/miesiąc

• Lubię 2

A u nas tak to się przedstawia: dom własny ok 160 m2[ dwie osoby ]

1 podatek od nieruchomosci - 480 pln rocznie

2 ogrzewanie na sezon 2.5 tony węgla +6m3 drzewa-2400pln

3 prąd i woda [własna studnia] ok 160 pln na 2 miesiące

4 gaz ok 70 pln na 2 miesiące

5 tv + net 140 pln na miesiąc

więc wychodzi nam miesięcznie po ok 500pln:lol: [bo bardzo oszczędzamy,musi na paliwko zostać:4: ]

• Lubię 2

• 2 tygodnie później...

domek jednopiętrowy 280m2

1 podatek od nieruchomości - nie płace bo 1,1hr ogrodu mam

2 ogrzewanie na sezon 2.5 tony węgla +10m3 drzewa~2500pln

3 woda i scieki 250 zł jakoś

4 prad 150~

4 gaz ok 70 pln na 2 miesiące (butla do kuchenki gazowej)

5 tv, telefon net 220

• Lubię 2