Kasior Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 (edytowane) Witam. Takie pytanie jak duży wpływ ma rozmiar koła ( rozmiar felgi i opony ) na spalanie w naszych autach? e39 520i w sekwencji Aktualnie mam 235/45/17" Zalałem do pełna butle z gazem przejachałem 60km i dotankowałem do pełna i weszło 7,8L podzieliłem to na 0,6 = 13L Jeździłem na maxa spokojnie wskazówka żadko kiedy przekroczyła kreskę przed 10L traza troszkę w mieście i prosta droga. I teraz: nie mam dużego komputera, wchodzę w licznik w test nr 5 czyli spalanie, ( przytrzymuję przycisk od reseta kilometrów licznika pojawia mi się test i cyferki wciskam kilka razy aż dojdzie do nr 19 i następnie jeszcze raz wciskam przycisk i przytrzymuję w ten sposób wyłączam coś w tym komputerku i lecę do nr 5) i pokazuje mi spalanie czyli 8.0 L wiem że ta 5 to spalanie bo mi znajomy tak tłumaczył. Tylko jeżeli spalanie mam 8L benzyny to czemu gazu wychodzi 5 litrów więcej?? Edytowane 23 Listopada 2011 przez Kasior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 komputer nie zawsze pokazuje idealnie!! u mnie teraz jakieś 14 pokazuje a pali +20!!!!! tu masz dobrą stronke z zamiennikami opon!! twoje koła są zamiennikami więc ok:):lol: http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bultan Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 a u mnie komputer wskazuje spalanie na poziomie 10,5 l, a gazu pali mi 12,5l(po przeliczeniu)rozmiar opon mam taki sam jak u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GleN Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Norma... 2 albo 3 litry gazu więcej musi wziąć-nie ma się o co martwić. Za darmo to możesz się przejść :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Gaz rządzi się prawami niezależnymi od OBC, nie martw się. Jeżeli zależy Ci na wskazaniach zbliżonych do realnych to możesz sobie skorygować wskazania OBC "nadrzucając" mu te 2-3l i będziesz prawie cwaniak Zrobisz to z poziomu zegarów, bez podpięcia kompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasior Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 (edytowane) twoje koła są zamiennikami więc ok:):lol:http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/ Dlaczego mam zamienniki?? o co chodzi? Czyli komp troche oszukuje ja myślałem że jak ona pokaże mi 8L to spalanie z 10L gazu bede miał A jak wrzucę zimowe 205/55/15" to dużo mniej mi spali?? Orientujecie się może w tych liczbach co opisałem jak wejść w komputer co poszczególne cyfry oznaczają bo gdzieś miałem rozpiskę i zgubiłem wiem że tam był np. ilość paliwa w litrach w lewej i prawej komorze zbiornika, pokazuje obroty silnika itp... Edytowane 23 Listopada 2011 przez Kasior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasior Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Gaz rządzi się prawami niezależnymi od OBC, nie martw się. Jeżeli zależy Ci na wskazaniach zbliżonych do realnych to możesz sobie skorygować wskazania OBC "nadrzucając" mu te 2-3l i będziesz prawie cwaniak Zrobisz to z poziomu zegarów, bez podpięcia kompa Czyli patrząc na wskazówkę spalania dodać sobie 3 litry ? o to chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Z tymi 3 litrami to trochę przesada .... Ekwiwalent LPG do Pb jest jak 1L (Pb) do 1.15L(LPG) Czyli auto spalając 10L Pb spali 11,5L gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 wyświetla Ci spalanie na MID radia i cyfrowych zegarach (nie mówię o wskazówce od chwilowego) jedną z funkcji ukrytych OBC (mówią na to "Testy zegarów") możesz sobie skorygować wskazania o te 2l i od wtedy będzie Ci pokazywał prawie realnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasior Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Aha no to rozumiem. Ale czy nie uważacie że przy bardzo spokojnej jeździe bez wyprzedzania i prędkości ok 60-70 pali mi 13 gazu? To może być dlatego że mam 17felgi i opona 235? Bo tak jak Mordulec napisał stereotyp spalania wgazu w proporcji do benzyny wynosił o 1,5L więcej i tak myślałem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neophyte Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 mi między 15'' a 17'' wychodzi spalanie większe o dobry litr na 100 km przy większych kołach. mówię tu o benzynie. porównuję tu wskazania obc. na 15 mieszczę się niby w 9 l/100 km. na 17 wychodziło minimum 9,8 l /100 km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Bo tak jak Mordulec napisał stereotyp spalania wgazu w proporcji do benzyny wynosił o 1,5L więcej i tak myślałem.. To nie jest stereotyp (średnio łapię o co Ci chodziło) po prostu 1L gazu waży około 0,5kg a 1L bajury waży około 0,7kg , ameryki tutaj nie odkryłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukax21 Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 komputer nie zawsze pokazuje idealnie!! u mnie teraz jakieś 14 pokazuje a pali +20!!!!!tu masz dobrą stronke z zamiennikami opon!! twoje koła są zamiennikami więc ok:):lol: http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/ Nie do końca się mogę z tobą zgodzić masz racje co do tych zamienników ale tylko w kwestii wysokości całego koła felga + opona co mogło by mieć ewentualny wpływ na przekłamanie prędkościomierz Natomiast w tym przypadku wpływ na większe spalanie ma szerokość opony u kasiora jest to 235 a nominał 205 zatem delikatna różnica w spalaniu może być* W mojej e 36 touring M52 A różnica pomiędzy 205 a 235 to jakieś 1,5 l LPG na 100 km * Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 hmm napewno:) chodziło mi o średnice:) a co do oporów toczenia na szerszej gumie to będzie troche więcej!! ja miałem 225/55r16 i tak było na naklejce na słupku!! Kasior zamienniki kół to naklejka z rozmiarami na słupku po otwarciu drzwi kierowcy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasior Opublikowano 23 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Aaaa czy mam coś się obawiać z ustawieniem gazu? miałem pare dni temu ustawiany. Jutro wrzucę 15 cali z 205 oponą i zobaczę co będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E34-Patryk Opublikowano 23 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 U mnie różnica na 19" a na 15" jest spora, ok.1 litra benz. Gazu niestety nie posiadam, więc nie powiem jak to wygląda, ale mam chyba taki sam motor jak Ty 520i w E39 i normalne spalanie to 9 litrów Pb w lecie na 19-kach przy emeryckiej jeździe, teraz też mam spalanie ok.9 litrów, ale u nas jest już zimno co tez ma spory wpływ na spalanie tym bardziej, że codzień odpalam auto na 10 minut zanim ruszę, żeby odmrozić szyby. Co do funkcji OBC to gdzieś jest na forum, trzeba poszukać, chyba Kosa kiedyś wrzucał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasior Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 (edytowane) Mam rozpiske i u mnie działa: Pierwsze jest do e39 uboższej wersji. Uploaded with ImageShack.us I 2 bogatsza wersja: Uploaded with ImageShack.us Edytowane 24 Listopada 2011 przez Kasior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bultan Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 tak jak pisałem że mam taki sam rozmiar opon jak Ty i spalanie mam 12,5l gazu.Przeważnie nie jeżdżę sam bo do roboty zawsze się ktoś dosiada na pokład,podjedź sobie do gazownika niech Ci zrobi regulację to na pewno pomoże (LEKKIEJ NOGI TO JA NIE MAM) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasior Opublikowano 24 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 No to Bultan muszę do gazownika podjechać bo ja większość trasy sam przejechałem wogule nie szarżując może a z drugiej stronu butle mam 78 litrów więc troche waży ale i tak podjadę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi