wisnia1419 Opublikowano 24 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 W końcu są tak duże przysiady napięcia że w czasie kręcenia rozrusznikiem zapalają się kontrolki ABS oraz gasną ksenony. odpalasz auto z włączonymi światłami??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramus Opublikowano 25 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 (edytowane) Wszystkie odbiorniki przy uruchamianiu maja byc bezwzglednie wylaczone.Trzeba wiedziec o tym ze niskie napiecia w instalacji moga doprowadzic do przykrych niespodzianek typu spalenie czujnika lub ksesona.Czy poiadasz webasto??Napisz jaki masz obecnie akumlator firma i pojemnosc.Akumlator mozna sprawdzic jeszcze przez przelozenie go do innego samochodu i wtedy ocenic jego zachowanie:) Edytowane 25 Listopada 2011 przez ramus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor3238 Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 Akumulator to Gigawatt 74Ah. Poprzedni padł w dniu wyjazdu do domu z wczasów (torby i dzieciaki w samochodzie),a tu zgon akumulatora. Próbowaliśmy podładować, ale nie pobierał prądu. Więc kupiłem "takie coś" w sąsiedniej miejscowości w warsztacie samochodowym. W położeniu "0" mam światła mijania jako dzienne, więc odpalam z włączonymi światłami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor3238 Opublikowano 26 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Dzisiaj chciałem wypróbować sposób jaki podał grzesiek2304. W czasie podłączania amperomierza przypadkowo rozłączyłem całkowicie akumulator na kilka sekund i po 15min pobór prądu wynosił 0,09 - 0,1A. Co najmniej bardzo dziwne, poprzednio 0,52A.Od razu wyjaśniam że podłączając amperomierz pomagam sobie drugim akumulatorem aby nie wykasować ustawień radia, zegara itd. Teraz spadł krokodylek i samochód był przez chwilę bez prądu. Pojeżdżę i zobaczymy co będzie dalej z poborem prądu na postoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiek2304 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 nie można sobie "pomagać " drugim akumulatorem mierząc pobór prądu! najwyraźniej miałeś 0,5A bo drugi akumulator pobierał prąd z tego co mierzyłeś czyli właściwy pobór prądu to 0,09-0,1A, wnioskując z tego co piszesz to moim zdaniem twój aku umiera śmiercią naturalną taką samą jaką umarł mój poprzedni... działał pięknie ładnie, potem co jakiś czas zawodził a po pewnym czasie już nawet ładowanie mu nie pomagało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 26 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 może tak być (jeżeli mierzył na podłączonym 2 akku to nawet na pewno, ale: jeżeli na chwilę rozłączyłeś auto i zaraz potem miałeś dużo mniejszy pobór to mogło to być zanim któryś z systemów w pełni "wstał" (komfort, pamięci, PDC itp). Próbowałeś po 10-20 min? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor3238 Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Drugi akumulator podpinam tylko w momencie przełączania, póżniej podpięty jest tylko jeden przez amperomierz. Tak jak napisałem :drugim aku pomagam sobie tylko w momencie podłączania amperomierza, żeby nie pokasowało ustawień radia.Po podłączeniu amperomierza drugi akumulator jest wypięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregor3238 Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Zawsze obserwuję amperomierz przez 2-3godziny, ale pobór prądu stabilizuje się po około 15min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi