Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przejrzałem wszystkie wątki na ten temat (tak mi się przynajmniej wydaje ;) i zdecydowałem się napisać na forum, gdyż nie mogłem znaleźć wątku, który opisywałby mój problem.

Wskaźnik poziomu paliwa w moim modelu (e36 318i M43 Limousine (1995) chyba lekkiej schizy dostał. Po każdym odpaleniu silnika pokazuje mniejszy poziom paliwa. Chciałbym od razu wyjaśnić, że dzieje się tak po przejechaniu ledwie kilku kilometrów a poziom spada BARDZO zauważalnie.

Największy skok (różnicę) zauważyłem dzisiaj, gdy włączyła się kontrolka rezerwy. Podjechałem pod dom. Po około godzinie wróciłem do auta. Kiedy odpaliłem silnik wskazówka pokazywała już POŁOWĘ rezerwy. Pukanie i stukanie we wskaźnik nie przynosi efektów (niektórzy użytkownicy mieli to szczęście, że takie 'zagranie' wystarczyło) ;(

Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie i porady.

Pozdrawiam

Paweł

Z tego co zrozumialem to jest wszystko Ok. W swoim mam tak samo jak jezdze i mam np 20litrow, to jak odpale za ok 1godz, to przez chwile pokazuje 10litrow, pozniej wzrasta do 15litrow, i po ok 5min dochodzi do swojego poziomu 20litrow "minus litr ktory juz wyjezdzilem, zanim szczalka doszla do swojego poziomu".Chyba ze masz jakis glebszy problem, ale nie napisales ze sie cos dzieje podczas jazdy, ze skacze, wzrasta.... ??Wszystkiemu winne sa ceny paliw, tankujesz za 50zl i wlewasz 9litrow....... Buhaha....

Od 30 km jeżdżę na ZERO (wskaźnik już nie wstaje w ogóle). W bagażniku mam w zapasie 5l. Zobaczymy ile ujeżdżę 'bez paliwa' .. ;D

i wszystko chyba wskazuje na to, że jest to właśnie wina potencjometru jak zauważył kolega majster_e30.

Jest sens wymieniać?

Edytowane przez Pafcio

http://allegro.pl/pompa-paliwa-bmw-3-e36-316-318-320-325-m3-3-0-nowa-i1908727029.html mysle ze to nie jest az tak drogo:) decyzja nalezy do Ciebie ale ja dokladnie bym to sprawdzil - zmierzyl rezystancje multimetrem przy max i min

Będę miał na uwadze. Serdeczne dzięki ;)

wychodzi "jazda na kropelce" i tankowanie za 5 dych

Za niski stan paliwa to zajeżdżanie pompy

...ale przy dzisiejszych cenach Pb

:cry:

Kupiłem auto niecałe dwa tygodnie temu. Nie wiem jak tankował poprzedni właściciel ale do biednych nie należy :lol:. Może nawet nie wiedział że coś jest walnięte tylko dolewał ;)

Osobiście nigdy nie tankuję na kropelkę..;)

W tej chwili zrobiłem już prawie 60km na całkowitym ZERO..pytanie_bmw i wskaźnik nie wstaje w ogóle...zobaczymy...dopiero jak całkowicie opróżnię bak będę mógł zatankować określoną liczbę litrów i zobaczę wtedy co pokaże wskaźnik i ile przejadę na powiedzmy 30l .. ;)

Wtedy podejmę decyzję czy wymieniać pompę czy po prostu tankować określoną liczbę i za każdym razem resetować licznik ..;)

• 3 tygodnie później...

Moim zdaniem pompka do wymiany, ale jeśli to w ostateczności nie zda egzaminu to wtedy zostaje to urządzenie w drugiej części baku które odpowiada za przelewanie z jednej strony do drugiej. Ono też ma potencjometr. Wskaźnik poziomu paliwa nie opiera się jedynie na wskazaniu samej pompki. Wymień ją i wtedy będziesz wiedział...Ja miałem podobne problemy ze wskazaniami i czasami w ogóle nie przelewał, wymieniłem tą ''pompkę'' odpowiadająca za przelewanie z drugiej połowy zbiornika za kierowcą i gitara...