Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

cytacik

"Właśnie wróciłem z garażu więc na ciepło zdaje relację z wymiany małego temostatu (chłodzenia EGR).

Po pierwsze pomogło, gdyż auto po jego wymianie mega szybko łapie temperaturę (kreska w pionie) oraz kiedy jadę ze stałą prędkością i kiedy jest ustawiona temperaturą w środku auta na max, silnik nie traci złapanej ciepłoty.

Co do sprawdzenia poprawności działania małego termostatu?

Mianowicie kiedy rozgrzejesz silnik ( ale tak żeby nie złapał pełnej temperatury roboczej) wężyk który odchodzi od chłodniczki EGR musi być zimny i tu nawet nie ogrzeje go zewnętrzne ciepło silnika, kiedy puszcza i wężyk jest ciepły to na bank jest do wymiany mały temostat. Co do diagnozy dużego, to opisałem wyżej i zasada jest podobna.

Ogólnie teraz po tym wszystkim kiedy mam wymienione oba termostaty, również oba węże "wyjścia" są zimne aż do momentu otwarcia się termostatu. "

wcześniej koleś walczył z wymianą głównego

Tomaszek dobrze że zaznaczyłeś, że to Twoje przemyślenia są. Temperatura silnika ma kolosalne znaczenie jesli chodzi o spalanie, więc podpowiedz tacie, żeby zainwestował w nowy termostat. Moje A6 2.5 TDI dostało nowy termostat zaraz po kupnie, bo miało objawy jak Twoje E30 z gibaniem wskazówką w zależności od obciążenia silnika. NIGDY nie spaliło mi więcej jak 9l/100km! A6 quattro avant, manual 6 biegów. Na Twoim miejscu zaintersowałbym się tym tematem, bo spadanie wskazówki i podnoszenie to może być termostat, ale jak Tobie wędruje również poza pion to coś z układem masz nie w porządku.

równiez czeka mnie wymiana termostatu, przy temp powyzej 5 C i jazda 1500-2500 rpm max temp na silniku mam 80 C, jak pozniej pojezdze emerycko 1500 to wskazowka potrafi spasc do 70, przy temp ponizej 0 na zewnatrz ciezko mi przekroczyc 75 nawet po 40 km jazdy, chyba ze podepcze w gaz

• 4 tygodnie później...