Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam bmw e36 1.8i m40 92r. i problem polega na tym ze teraz gdy zrobilo sie chlodniej na dworze zauwazylem ze silnik nagrzewa sie dlugo czyli trzeba dlugo czekac zeby zlapal temperature 90 stopni jak ja zlapie i jade to potrafi spasc nawet do okolo 30 moze 40 stopni co moze byc nie tak?? dodam ze plyn wymienilem na zimowy do -35 stopni i odpowietrzylem uklad i nie mam pojecie czemu spada temperatura plynu chlodzacego

Odpal silnik rozgrzej go troszke i sprawdz maly obieg cieczy-powinien byc no cieply do ok 80C. Do tej temperatury duzy obieg powinien byc zimny. Gdyz przy okolo 80C powinien termostat otwierac duzy obieg. Na 99% temrostat, ale jak to sprawdzisz to bedziesz mial pewnosc. Czasem wskazniki szwankuja, wiec warto sprawdzic. bo moze to wina wskaznika, chodz watpie.

Pozatym nawet przy sprawnym termostacie zima autko dogrzewa sie dluzej. Latem pion jest po ok 2km, a zima z 4km. Duzo tez zalezy czy sie dogrzewa jadac pod gorke, na rownym czy z gorki, wiec maly "+" "-".

Co do wiska to pomine kwestie, bo czy wisco sie zalaczylo czy nie to jest w stanie stwierdzic nawet srednio sprytny czlowiek, gdyz zalaczone wisko na stale powoduje ze z Beemki 1.6i M-power robi sie V8 .... :P Szum jest bardzo glosny i slyszalny z daleko... :P

Masz tu podobne klimaty. Wymienilem u siebie termostat na nowy i po problemie. Po przejechaniu 2-3km strzalka w pionie..

http://www.maxbimmer.pl/threads/15959-TERMOSTAT-A-SPALANIE?p=178451#post178451

Radze kupic ori termostat, nie zaden zamiennik. Z tego co mi wiadomo zamiennik moze sie trafic dobry, albo moze sie trafic taki ktory dziala srednio na jeza..

Masz tu podobne klimaty. Wymienilem u siebie termostat na nowy i po problemie. Po przejechaniu 2-3km strzalka w pionie..

http://www.maxbimmer.pl/threads/15959-TERMOSTAT-A-SPALANIE?p=178451#post178451

Radze kupic ori termostat, nie zaden zamiennik. Z tego co mi wiadomo zamiennik moze sie trafic dobry, albo moze sie trafic taki ktory dziala srednio na jeza..

Tak dokladnie, jak kupisz ori termostat, masz wieksza szanse ze bedzie dzialal. Najczesciej dzialaja Wehlery. Ja mam na sprzedaz Wehlera po przebiegu 2000km z silnika M40 1.8i. Jezdzilem tym autem chwile i termostat byl sprawny. Termostat napewno byl wymieniany ok 2000km temu, bo ktos wymienial wtedy rozrzad oraz pompe wody, wiec termostat tez. Jakby co jest na allegro, a linka masz ponizej :)

zauwazylem dzisiaj okolo godz 13 z pracy do domu mam 2 km mieszkam we wroclawiu i po przejechaniu tych 2 km pod domem zobaczylem ze wskazowka od temperatury jest pod koniec niebieskiego pola czyli silnik mial okolo 30 stopni otworzylem maske i sprawdzilem przewody od chlodnicy i jeden byl bardzo cieply a drogi byl cieply