Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich mam okazje kupić fajne fele od modelu e 90 i moje pytanie jest takie czy będą mi pasować do mojej e 39 Nie wiem jakie jest tam et ale chyba 39 bo było napisane jakieś is39 myślę że jest to właśnie et. Czy rozstaw śrub jest taki sam? I czy środek felgi będzie ok ? dzięki za info pozdrawiam Jak znajdę zdjęcia to wrzucę :)

model który mogę kupić to styling 189 do e90 Według info na stronie et ma 34-37 także nie było by problemu dystans 15 mm i jak oryginał z 5er Natomiast problem jest w średnicy wewnętrznego otworu bo z tego co wiem czasem te otwory nie pasują i trzeba dotaczać jakieś podkładki centrujące lub powiększać otwór w feldze

Taa, IS to w BMW ET. Bedziesz musial zalozyc dystans, a jesli bedzie trzeba dotoczyc pierscienie to zaden problem, tokarz zrobi Ci to w jeden dzien (koszt 4 dychy), bo lepiej nie zakladaj plastikow... A jak z poszerzaniem otworu to nie wiem?

Taa, IS to w BMW ET. Bedziesz musial zalozyc dystans, a jesli bedzie trzeba dotoczyc pierscienie to zaden problem, tokarz zrobi Ci to w jeden dzien (koszt 4 dychy), bo lepiej nie zakladaj plastikow... A jak z poszerzaniem otworu to nie wiem?

jak to jak :?: tokarka i ogień

Czechu a masz może kogoś w Ostrowie co robi takie rzeczy bo rzeczywiście plastiku nie chce

Mi robil koles w Gorzycach (nie wiem czy kojarzysz ta wioske). Ale ogolnie to pierwszy lepszy tokarz Ci to zrobi, dajesz wymiar wewnatrz i z zewnatrz i wszystko.

E39:

Średnica otworu centrującego [mm]: 74,1

E90:

Średnica otworu centrującego [mm]: 72,5

więc na pewno musisz użyć pierścieni centrujących (kiedyś widziałem takie na allegro), ewentualnie dystansów (też widziałem na allegro).

Rozstaw śrub jest taki sam: 5x120

Inne też jest ET (wg bmw IS), ale to już wiesz ;)

Chodziło mi o to, że nie założy felg z e90 na piastę e39 (bo fele mają za mały otwór).

Nie wiem czy "pierścienie centrujące" to odpowiednie określenie (wydaje mi się, ze kiedyś tak wyczytałem) - to jest to "ustrojstwo" co się zakłada na piastę i niweluje problem otworu centrującego w feldze.

Jak coś nie tak to mnie popraw ;)

Chodziło mi o to, że nie założy felg z e90 na piastę e39 (bo fele mają za mały otwór).

Nie wiem czy "pierścienie centrujące" to odpowiednie określenie (wydaje mi się, ze kiedyś tak wyczytałem) - to jest to "ustrojstwo" co się zakłada na piastę i niweluje problem otworu centrującego w feldze.

Jak coś nie tak to mnie popraw ;)

zakłada się pierścienie ,ale w przypadku większego otworu,bo co ci da pierścień jak felga nie wejdzie na piaste :?:

TZN że nie ma żadnej opcji żeby założyć fele od e 90? Nie można powiększyć otworu ?

żaden problem,

opcja pierwsza to niwelujesz ET dystansem

opcja dwa to założenie na tokarkę i lekkie "liźnięcie"

• Lubię 2

Fele są naprwdę fajnę zatem chyba coś pokombinuję :)

Nie chiał bym za bardzo rozwiercać samych felg zatem( mając na uwadzę że fele mają ET 39 ) pomyślałem że kupie dystanse od e36 20mm Od zewnątrz będą pasować na fele 72,6 mm a od wewnątrz rozwierce te dystanse do wielkości pasującej na piastę e39 74,1 mm Różnica 1,5mm I oto w ten sposób nie będzie ingerencji mechanicznej w strukturę felgi

Powiedzcie mi czy dobrzę kombinuję

Fele są naprwdę fajnę zatem chyba coś pokombinuję :)

Nie chiał bym za bardzo rozwiercać samych felg zatem( mając na uwadzę że fele mają ET 39 ) pomyślałem że kupie dystanse od e36 20mm Od zewnątrz będą pasować na fele 72,6 mm a od wewnątrz rozwierce te dystanse do wielkości pasującej na piastę e39 74,1 mm Różnica 1,5mm I oto w ten sposób nie będzie ingerencji mechanicznej w strukturę felgi

Powiedzcie mi czy dobrzę kombinuję

[ATTACH=CONFIG]17113[/ATTACH]

dystans będzie lepszym wyjściem,bo zyskasz 2w1,zniwelujesz et i różnice w śr otworu centrującego,ale tak na przyszłość gdybyś miał felgi np z e34 to nie dygaj się tylko wal do tokarza nic się nie stanie

• 3 miesiące temu...
dołączam się do tematu!

te felgi FELGI bbs 19 BMW (2155039816) - motoAllegro

do tego auta pasować będą??

[ATTACH=CONFIG]18429[/ATTACH]

dodam że szyby będą ciemne:)

Jezeli maja otwor centrujacy 74.1mm to tak. Musisz tez zrobic porzadek z oponami, bo to co jest w tej chwili jest bezsensu (tak do E39 jak i E60).

Pamietaj tez, ze to nie sa BBSy, tylko ich chinskie podrobki.

• 4 tygodnie później...

A ja mam pytanko do znawców tematu. Mam na oku fele z otworem centrującym 60,1. Jak myślicie czy jest sens to dotaczać, czy jest to już za duża różnica (u mnie w e46 otwór to 72,6). A może jakiś dystans, ale nie mógłby być szerszy niż 10mm, a najlepiej 5mm, bo et już teraz jest idealne. Co myślicie. Z góry dzienks... :)

• 3 tygodnie później...