Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

witam.koledzy posiadam bmw e34 silnik M20B20 i mam pytanie na którym przewodzie do świeć powinien być fabrycznie zamontowany ten czujnik ?ponieważ kupiłem ten samochód a go nie było a chciałbym go założyć a nie wiem na który przwwud. jedni mówią że obojętnie na który a drudzy że na 1 i sam już nie wiem

Jak chcesz go założyć?

Przecież w m20 był trwale usytułowany na kablu.Jego demontaż wiązał się w 99%z uszkodzeniem.A co dopiero montaż.

M20 śmiga dobrze bez niego(różnica jest w cyklach wtrysku)ale skoro chcesz założyć to próbuj.

Są też dwa typy kabli WN do M20tek-bez i z fabrycznie zaciśniętym czujnikiem położenia cylindra.Oczywiście róznica w cenie.

A skąd kupujesz ten czujnik?z Aso?(tym chyba oddzielnie jako część nie handlują ale pewny nie jestem)czy używka?

Używka oddzielona od kabla WN czy razem z kablem dla cylindra?

nie,bynajmniej u mnie w M20 ten czujnik można przesuwać o całej długości kabla nie jest on ścisły i nie jest luźny na kablu,kupiłem nowe kable i jest tam instrukcja jak zamontować ten czujnik.umie tego czujnika nie było wogule ktoś poprostu nie założył bo nie wiedział pewnie jak a nie chciał kabla popsuć,tak mi się wydaje.czujnik kupiłem od znajomego razem z kablem. teraz pytanie na który cylinder sam już nie wiem

Przerabiałem przekładanie takiego czujnika w M40 i kończy się to tym ze nie jesteś wstanie zagnieść dobrze końcówki kabla i po jakimś czasie ( u mnie po roku) masz przebicie na tym przewodzie bo w miejscu gdzie zagniatałeś masz niebieski nalot na wskutek utlenienia się miedzi. Najlepiej kupować przewód z założonym czujnikiem, z tego co wiem BREMI robi takie.