Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich Znawców i Miłośników BMW. Mam na imię Maciej. Moja historia z tą marką tak naprawdę jeszcze dobrze się nie zaczęła. Narazie jestem zwykłym "oglądaczem" i miłośnikiem nie swojego samochodu. Na codzień jeżdżę Lanosem, (wiem, gdzie Rzym, a gdzie Krym? ;]) ale dopiero przymierzam się do kupna swojego egzemplarza. Jakieś 2 miesiące temu kolega dostał w zastaw (od siostry która potrzebowała na wakacje samochód kombi) BMW e34 525i 192 konny silnik, z gazem (choć jechałem nim na benzynie więc nie wiem jak się gaz sprawdza), od razu zatelefonował do mnie, gdyż wiedział, iż jestem wielbicielem tej marki zwłaszcza serii 5. Dał mi się nim przejechać i od tego czasu choruje na ten samochód. Wiem że może nie jest to pytanie na miejscu ( z racji tego że Jesteście Pasjonatami i Miłośnikami tej marki) ale chciałbym wiedzieć czy ten konkretny model o którym wspomniałem wyżej opłaca się kupić za 4 tysiące (nie potrzebuje ekstra odpicowanej fury tylko samochodu eleganckiego, komfortowego, z lekkim pazurem i na chodzie :)). Nie chce pojechać po taniości i kupić tanią padaczkę która zrazi mnie do tego samochodu. Jeśli nie są to odpowiednie pieniądze to jaka jest dolna (i w miarę rozsądna) granica za jaką można się pokusić kupując ten samochód. Szukałem poradnika, czym się kierować przy kupnie tego auta, ale nie ma nic takiego konkretnego, parę postów od tego użytkownika od tamtego ale tematu stricte poradnikowego nie znalazłem, więc proszę Was o poradę.

Chciałbym konkretnie wiedzieć:

1. jaka cena jest rozsądna

2. jaki przebieg jaki rocznik

3. może mniejsza pojemność 2.0 czy jednak 2.5, 2.5 podobno mniej pali od 2.0 według katalogów,

4. czy bardzo odczuwalna jest różnica między tymi pojemnościami, zalety i wady obu wersji silnikowych

5. jak wygląda sprawa w wersji sedan a jak w wersji touring, wiadomo że touring więcej miejsca, a osiągi i spalanie?.

Przepraszam jeszcze raz jeśli to pytania nie na miejscu, nie chciałem nimi nikogo urazić. Mam nadzieje że pomożecie.

Maciej

P.S.: Mam nadzieję że dział też dobry wybrałem. Jeśli nie, skierujcie mnie do odpowiedniego.

Rozsądna cena za sprawne 525 to jakieś 6-7tyś, niżej prawdopodobnie będzie kilka rzeczy do zrobienia na już

Polska jest krajem w którym patrzenie na przebieg to jak czytanie z fusów więc nie wiem co powiedzieć... Rocznik najlepiej 95-96, sa po lifcie i najlepsze wyposażenie można trafić

3. może mniejsza pojemność 2.0 czy jednak 2.5, 2.5 podobno mniej pali od 2.0 według katalogów,

Zdecydowanie 2,5 ze względu na większą elastyczność i porównywalne spalanie, wielu twierdzi że im nie wiadomo czego nie potrzeba i 2,0 jest w sam raz ale po pewnym czasie niedobory mocy zaczynają atakować i człowieka bierze irytacja

4. czy bardzo odczuwalna jest różnica między tymi pojemnościami, zalety i wady obu wersji silnikowych

Jest bardzo odczuwalna, silniki praktycznie poza pojemnością są identyczne więc usterki występują podobnie

5. jak wygląda sprawa w wersji sedan a jak w wersji touring, wiadomo że touring więcej miejsca, a osiągi i spalanie?.

Poza estetyką osiągi i spalanie na tym samym poziomie, różnica wagi jest niewielka ! Kombi ma jedynie "ciążki" wygląd, sedan wygląda jak by to powiedzieć bardziej "dynamicznie"

Rozsądna cena za sprawne 525 to jakieś 6-7tyś, niżej prawdopodobnie będzie kilka rzeczy do zrobienia na już

Polska jest krajem w którym patrzenie na przebieg to jak czytanie z fusów więc nie wiem co powiedzieć... Rocznik najlepiej 95-96, sa po lifcie i najlepsze wyposażenie można trafić

Zdecydowanie 2,5 ze względu na większą elastyczność i porównywalne spalanie, wielu twierdzi że im nie wiadomo czego nie potrzeba i 2,0 jest w sam raz ale po pewnym czasie niedobory mocy zaczynają atakować i człowieka bierze irytacja

Jest bardzo odczuwalna, silniki praktycznie poza pojemnością są identyczne więc usterki występują podobnie

Poza estetyką osiągi i spalanie na tym samym poziomie, różnica wagi jest niewielka ! Kombi ma jedynie "ciążki" wygląd, sedan wygląda jak by to powiedzieć bardziej "dynamicznie"

...amen :)

Heja.

Dodam tylko 2 rzeczy.

1. Siedamy zazwyczaj są droższe od kombojów :).

2. Zaglądaj do giełdy - czasem ktoś z forumowiczów sprzedaje z różnych względów swoje odpicowane kochanie i zazwyczaj warto lekko "przepłacić"

PS. Szacun stary. Szukaj i się nie spiesz. a co do Twojego Koreańca przed b eem miałem strzałę za którą szalały wszystkie emerytki w województwie. Dziadkowóz - z klasą i legenda niezawodności, ale jednak dziadkowóz. Srednia wieku blachar nie spadała poniżej 67la :D :D :Dt.