Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

załączone?dobry jesteś:lol:

W taka temperature jak teraz panuje 10-15C wisko nie ma prawa sie zalaczyc, otwarty termostat starcza do chlodzenia auta.... Wiec ja bym sprawdzil termostat.

Jesli piszesz ogolnie, np ze od miesiaca tak jest, to mozna sprawdzic wisko, one zalacza sie na postoju przy temp od 20C, przy upalach powinno pracowac caly czas... Tak przynajmniej u mnie to wyglada, a temp zawsze w pionie.. :P

podczas moich przygód z termostatami w bmw zawsze było tak, że uszkodzony termostat był zawsze otwarty, silnik nie dogrzewał się. Ale jeżeli termostat jest cały czas zamknięty to nawet sprawne visco nic nie da, bo płyn nie będzie krążył przez chłodnicę. Poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale visco ma za zadanie chłodzić chłodnicę, gdy poruszamy się z małą prędkością/stoimy w korku. Częstą przyczyną grzania się silnika jest padnięta pompa wody. Polecam sprawdzić.

pozdrawiam

wskazówka temp włazi często na czerwone-trochę mi opadają ręce jak takie rzeczy czytam.

1.popraw połączenie silnika z nadwoziem-kable masowe.

Wskazówka idzie na max na czerwone jak nie ma masy.Opada na 0 jak nie ma zasilania.

2.Odpal silnik i zostaw na wolnych obrotach na 20min,pogazuj trochę ale nie jeździj.Po niedługim czasie visco zapnie się ale co trochę gazuj i zostawiaj na wolne obroty po to byś poznał różnicę w dźwięku i sile wiatraka.

3.Jak wiatrak sprzęgnie to nie wkładajcie palców ani niczego w łopaty.Palec złapany lub pokiereszowany lub łopata wiatraka sie urwie.

4.Odpal zimny silnik i tak samo na postoju badaj tym razem temperaturę obu węży chłodnicy.Najpierw jeden będzie gorący a drugi chłodny,potem drugi zacźnie sie ocieplać.

5.Odpowietrz układ

6.podmien korek chłodnicy

A tak wogóle to użyj "szukaj" bo tematów pt. "grzeje się"było chyba z milion.Na 1000% znalazłbys tam rozwiązanie swojego problemu.