Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

ZABEZPIECZANIE PODWOZIA

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - interesuje mnie czy kiedykolwiek przed zimą zapezpieczaliście autka - a szczególnie podwozie - przed solą i środkami chemicznymi używanymi przez drogowców...

Jeśli są takie warsztaty we Wrocławiu lub okolicach to chętnie bym się dowiedział gdzie i ile taka usługa będzie mnie kosztować ?

by zabazpieczyc auto musisz kupic dwie rzeczy

1.jakis podklad reaktywny - zobacz produkty firmy novol (dwuskladnikowy)

2. na to wszystko jakis baranek (np nowola) lub np. autosmar albo bitex - to sluzy do zakezpieczenie przed odpryskami, kamieniami itd..

pamietaj ze sam bitex bez podkladu nic nie da - bedzie rdzewialo pod nim

to wyczytalem w necie

ja jednak uzywalem samego Bitexu dobrze wyczyscic podwozie i mozesz pryskac

jezeli masz dostep do kompresora to jest Bitex pod pistolet

Musisz szukac po sklepach z chemią samochodowa

pozdro

ja nigdy nie zabezpieczalem podwozia w bmw . oryginalna konserwacja jest wedlug mnie na tyle dobra ze gdy nie zostanie mechanicznie uszkodzona to nie trzeba jej poprawiac . nawet w starych e24 ( a mialem ich 5 sztuk )nigdy nie nakladalem innych "substancji" na zdrowe miejsca zapobiegawczo i nawet jesli byly jakies ubytki to tylko te miejsca byly uzupelniane gumami natryskowymi typu ks1000 . zima to nie jest dobry okres dla aut i ja osobiscie wole przejrzec podwozie i ewentualnie dokonac drobnych poprawek niz nakladac nowe srodki co do ktorych nigdy nie mialem pewnosci jak sie zachowaja przy kontakcie z oryginalna powloka zabezpieczajaca . zdarzylo sie kiedys ze kolega zabezpieczyl podwozie w jakims volkswagenie i calosc sie "odparzyla" i trza bylo wszystko zdzierac lacznie z oryginalna powloka zabezpieczajaca . jesli spod auta jest ok to po co ? w zimie bardzo czesto myje podwozie i przed sezonem sprawdzam "szczelnosc" nadkoli , droznosc kanalikow odprowadzajacych wode z progow i wnek bagaznika oraz dbam o to by nie stala woda pod dywanem . ale to taka moja metoda na walke z robakiem żeliwniakiem :wink: