Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Jak działa tempomat w e34 525i M50B25

Jakub_bobi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich dziaj udalo mi sie uruchomic tempomat w swojej e34, dzialal na biegu 3, 4, i 5, chodzi o to ze nie wiem jak go uruchomilem :) odpuchajac galke auto przyspieszalo, po wcisnieciu np przy 100km/h zapamietywala predkosc i tak jechala sobie rowno.

Niestety nie wiem jak to zrobilem, nie umiem wlaczyc go 2 raz :) i nie wiem do czego sluza reszta pozycji tzn:

- do siebie

- do gory

- i w dół

[ATTACH=CONFIG]16524[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]16525[/ATTACH]

Można utrzymywać i zaprogramować odpowiednią prędkość od ok. 40km/h

1. Przyspiesznie – BESCHL. (od siebie):

Krótkie naciśnięcie dźwigni ku BESCHL.: utrzymywnie i zaprogramowanie prędkości. Każde kolejne naciśnięcie dźwigni powoduje zwiększenie prędkości o ok. 1km/h

Przytrzymywanie dżwigni na BESCHL.: przyspieszanie bez naciskania pedału gazu, a po puszczeniu dźwigni osiągnięta prędkośc jest utrzymywana i pamiętana.

Utrzymywanie prędkości ustaje, gdy przekroczy się ją o ponad 10km/h na dłużej niż 1 minuta. Dalsze utrzymywanie tej prędkości wymaga przywołania (ABRUF).

2. Zwalnianie – VERZÖG (do siebie):

Krótkie naciśnięcie dźwigni ku VERZÖG: każde naciśnięcie dźwigni powoduje zmniejszenie prędkości o ok. 1km/h, ale tylko gdy włączony jest tempomat.

Przytrzymywanie dżwigni na VERZÖG: zwalnianie na skutek samoczynnego przymykania przepustnicy, ale tylko gdy włączony jest tempomat. Po puszczeniu dźwigni osiągnięta prędkośc jest utrzymywana i pamiętana.

3. Przywołanie – ABRUF (w górę):

Krótkie naciśnięcie dźwigni ku ABRUF: ostatnia zapamiętana prędkość zostaje ponowanie osiągnięta i jest utrzymywana.

4. Wyłączenie – AUS (w dół):

Krótkie naciśnięcie dźwigni ku AUS, a także wciśnięcie pedału hamulca lub sprzęgła.

Po wyłączeniu silnika zapamiętana prędkość zostaje skasowana.