Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Panowie mój problem kształtuje sie następująco, kupiłem E39 niestety bez panelu sterowania fotela kierowcy były właścicel twierdził iż rzekomo sie posuł i nie zdążył kupic nowego. Dziś kupiłem panel podpinam go i nic zero reakcji!!! Trzeba go jakoś zaadoptować czy to jest częśc typu plug&play??? Fotel pasażera działa bez zarzutu więc gdzie szukać przyczyny???

Moduł pamięci raczej działa bo wciskajac klawisze od 1-3 boczne lewe lusterko działa. A jesli dobrze kojaze to chyba do kazdego silnika są 3 przewody. To bedzie dwa "+" i jeden "-" ??? tylko skąd mam wiedzieć który jest który bo nie chciał bym podac np 2 "+".

masz 3 bo pracują 2 kierunkowo - każdy silnik ma ruch do przodu i do tyłu (lewe-prawe obroty)

co do pamięci - w drzwiach jest tylko przycisk - każde urządzenie (fotel, lusterko lewe, prawe)ma swój osobny moduł pamięci i jeżeli umarł to przy sprawnych silnikach panel może nie działać

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem to: lusterko lewe ma swój indywidualny moduł, lewy fotel indywidualny moduł, prawe lusterko indywidualny moduł, prawy fotel indywidualny moduł zgadza się??? Gdzie są rozmieszczone to moduły??? Tak się zastanawiam czy spinając silniki na "krótko" muszę je spinać tuż przy ich złączach które są pod siedzeniem czy mogę to zrobić przy panelu sterowania?

Na allegro znalazłem BMW E38 E39 STEROWNIK MODUŁ EL. LUSTEREK, SZYB, FOTELI(http://moto.allegro.pl/e38-e39-sterownik-modul-el-lusterek-szyb-fotel-i1821485920.html) i według tego jest jeden moduł???

Edytowane przez zyto

• 5 miesięcy temu...

no właśnie Dirt, może ZKE nie obsługuje.

co do reszty jak zawsze miałeś rację - mam nawet bezpiecznik do A-Sitz (a nie do kilku). reszta raczej w głównym.

u mnie przestała działaćpamięć lusterek + prawe się nie opuszcza na R a bezpiecznik ok - z tym że jak pamiętam to wyjechana jest wtyczka w drzwiach kierowcy i pewnie dlatego (+ błąd pamięci lusterek w Inpie) - zerknę jak się ociepli i życie prywatne wróci do normy...