MiNos Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Witam Was, mam pytanie bo... kupiłem auto i wpisałem sobie współwłaściciela tak by mieć lepsze zniżki na OC/AC ale... no właśnie nie pomyślałem co będzie jak np. współwłaściciel (tylko pisemny, który nie poniósł żadnych kosztów przy kupnie tego pojazdu) w wyniku zdarzeń losowych umiera. Jak się zabezpieczyć by np. dzieci, żona współwłaściciela nie mieli praw do tak naprawdę mojego pojazdu? Jako współwłaściciela wpisałem sobie dziadka. Czy trzeba spisać jakieś oświadczenie u notariusza itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiccoo Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Zrób umowę kupna sprzedaży połowy samochodu tzn. współwłaściciel sprzedaje ci połowę samochodu ( zwykła umowa kupna sprzedaży) podpisuje i daty nie wpisujesz. Do kwoty na umowie 999zł nie idziesz do skarbówki zgłosić kupno samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagui Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 (edytowane) Ja zrobiłem współwłaściciela brata, ale "sprzedałem" mu tylko 3% auta - no i mam wszystkie jego zniżki (zwykła umowa kupna sprzedaży). Z tych 3% to nawet nie ma czego żądać (koła zapasowego ) Dodatkowo zrób umowę tak jak chiccoo napisał współwłaściciel sprzedaje ci połowę samochodu ( zwykła umowa kupna sprzedaży) podpisuje i daty nie wpisujesz. tyle tylko, że wtedy robisz umowę sprzedaży całości (tzn. tych 3%) Edytowane 29 Września 2011 przez sagui Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woz Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 podpisuje i daty nie wpisujesz.. Tylko trzymaj dlugopis ktorym byla pisana umowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młoda Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Tylko trzymaj dlugopis ktorym byla pisana umowa Opraw w ramkę razem z umową :dance:lolollolol Sorry za Off Topica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 29 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2011 Mi kiedyś koleś w wydziale komunikacji doradził, że wystarczy spisać po umowie kupna auta dodatkową umowę z tym wybranym współwłaścicielem, że np. dajesz mu koło zapasowe tego auta lub coś w tym stylu i w ten sam sposób czynisz go współwłaścicielem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiNos Opublikowano 30 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2011 heh dobre no to muszę coś przygotować bo jak zwykle z rodziną wychodzi się dobrze wyłącznie na zdjęciu... Dzięki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GleN Opublikowano 1 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Października 2011 istnieje jeszcze coś takiego jak darowizna, jeśli to dziadek, to luzik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi