Forest Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Pytanko. Jestem na etapie wymiany zderzaka w moim sedanie. Nie miałem wczesniej PDC czy jak to się tam nazywa. Znalazłem taki zderzak http://allegro.pl/tylny-zderzak-bmw-e46-mpakiet-m3-m-pakiet-bmw-e-46-i1805491673.html Ile jest roboty by uaktywnic czujniki cofania? Potrzebny jest jakiś odbiornik, wiązka elektryczna, głośniki? Robił ktoś coś podobnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagui Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Spróbuj tego schematu: http://marcopolo.pl/bmw/552.pdf 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomski Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Z tego co wiem jak robili to u mojego ojca w e39 to nie bylo problemow.Po zamontowaniu czujnikow w zderzaku,podpieli kabelki do puszki oraz jeden do swiatla cofania.W momencie wrzucenia biegu wstecznego uklad elektroniczny w puszce wie ze cofasz i odmierza dystans.Wbudowany byl w nim glosnik . Byl to ebay'jowski zestaw. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 16 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Dzięki Tomski ale mi chodzi o oryginalny zderzak z oryginalnymi czujnikami cofania. Ciekawe co jeszcze trzeba dokupic - podobno wiązkę elektryczną, sterownik i gong. Chodzi mi o to ile z tym roboty, jak te kable poprowadzic, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jareknes Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Mi sie wydaje ze bedziesz musial dokupic czujniki na przod , choc ja mam stary aparat , ale gdy mialem zalozony zderzak bez parktronica na przodzie to tyl wogole nie dzialal , dopiero gdy zalozylem ponownie zderzak z czujnikami , PDC zaczelo dzialac .U mnie jeden buczek jest nad nogami kierowcy , a drugi bardziej basowy z tylu w porawym slupku , ale jakie rozwiazanie zrobili 10 lat pozniej idk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 ja mam ori ale tylko z tyłu!!! i nie mam przycisku od wyłączania go!!! przycisk musi być jak masz przód i tył razem!!! więc pewnie jakaś centralka i gonga!! ja mam gonga pod półką za kanapą tylną!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 16 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2011 Mi sie wydaje ze bedziesz musial dokupic czujniki na przod , choc ja mam stary aparat , ale gdy mialem zalozony zderzak bez parktronica na przodzie to tyl wogole nie dzialal , dopiero gdy zalozylem ponownie zderzak z czujnikami , PDC zaczelo dzialac .U mnie jeden buczek jest nad nogami kierowcy , a drugi bardziej basowy z tylu w porawym slupku , ale jakie rozwiazanie zrobili 10 lat pozniej idk. w e46 nie było czujników z przodu, a więc nie ma z tym problemu, u mnie jest sygnał gdzieś przy zegarach, ale co jest potrzebne to niestety nie pomogę ...ale sprawdź może tutaj: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AS71&mospid=47635&btnr=66_0003&hg=66&fg=05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czechu Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 No wlasnie, w E46 nie bylo nigdy ani czujnikow z przodu ani opcji wylaczenia parktronika. Nie wiem, tzn nie pamietam jak to bylo w E46 ale u mnie ten caly gong idzie przez glosniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 mi się wydaje,że musisz zacząć od sterownika http://allegro.pl/modul-sterownik-pdc-bmw-e46-i1824875874.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kevin Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Nie wiem, jakie części są potrzebne, ale mogę w poniedziałek sie dowiedziec w salonie, poza tym wszystkie czesci oprocz zderzaka powinieniem mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eLJot Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Proponuję nie bawić sie w oryginał, wiązki centralka, gong podłaczenia to dużo roboty i dużo kasy. Proponuję kupić na allegro zestwa standardowy i podpiąć pod czujniki oryginalne od BMW, tzreba tylko sprawdzić ich rezystancję. Centralka potzrebuje zasilania i podłaczenia pod światłą cofania. Raz że koszty mniejsze to i mniejszy problem z samym zainstalowaniem. Nie bedzies zmiał tylko widoczne z poziomu komputera że masz PDC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beaver79 Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 (edytowane) Zerknij stary do czyjejś E46 z PDC, może się okazać że takie same kable leżą u Ciebie odłogiem i czekają na czujniki Drugie rozwiązanie to kupno osobnego modułu na Alle i oprócz dźwięku widzisz we wstecznym lusterku diody pokazujące dystans Edytowane 17 Września 2011 przez beaver79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi