Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Uszczelnienie pokrywy rozrządu 1,8L M43

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kilka dni temu wymieniałem uszczelkę pod pokrywa rozrządu, bo delikatnie wyrzucało mi spod niej olej. Nie był to jakiś duży wyciek, ale od czasu do czasu pojawiała się pod autem kropelka oleju.

Kupiłem oryginalną, metalową uszczelkę i gumowa uszczelkę miedzy dwię części pokrywy.

Wymiane przeprowadziłem bardzo starannie a mimo to po wymianie olej cieknie jeszcze bardziej i w kilku miejscach. Wszystkie śruby dokręcałem kluczem dynamometrycznym i zwracałem uwagę na to, żeby na zadnej z uszczelnianych powierzchni nie było oleju. Zastanawiam się teraz co zrobiłem nie tak. Może metalowa uszczelkę, która jest powleczona jakimś środkiem, należy czymś posmarować?

Z góry dzięki za rady.

Pozdrawiam, Tomek

Obudowy przykręcałem dokładnie tak jak mówisz. Ale przyszła mi do głowy jeszcze jedna rzecz. Kiedy zdjąłem starą uszczelkę musiałem oczyścić powierzchnie do których przylegała, bo znajdował się na nich ten środek ktorym sa powleczone nowe uszczelki. Robiłem to metalową płytką, a ponieważ wszusyko przy rozrządzie jest aluminiowe, mogłem zedrzeć troszkę powierzchnie przylegania uszczelki i teraz może w tych miejscach wywala olej.

W takim przypadku to prawdopodobnie czeka mnie silikon, albo w droższym i bardziej pracochłonnym wydaniu demontarz rozrządu i planowanie obu powierzchni.

Niestety żeby wymienić tą drugą gumową uszczelkę trzeba zdemontować rozrząd i zdjąć głowicę (chociaż może nie koniecznie). Ale gdyby to była tylko ta uszczelka, to wyciek pojawiłby sie w jednym konkretnym miejscu. A u mnie olej wyszedł w kilku miejscach i to właśnie spod tej metalowej uszczelki. Niestety pozostaje mi silikon.

Wracając jeszcze do tematu chciałem zapytać, czy ktoś może demontował rozrząd i zdejmował tylną część osłony rozrządu bez zdejmowania głowicy?

Jeśli tak to byłbym wdzięczny za jakieś uwagi. Zdaję sobie sprawę, że to duuużo roboty bo po drodze porócz samego rozrządu jest jeszcze miska olejowa i kilka innych dupereli.

Pozdrawiam