Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was Wszystkich;) Jestem tu nowy, więc bardzo proszę o łaskawe podejście do mojego tematu.... Jakieś dwa tygodnie temu kupiłem BMW 316i, (proszę nie komentować silnika:D), i od razu pojawiły się problemy... Pierwszy z nich to obroty... Gdy jest zimny obroty są w granicach 400-600. Nie ważne czy na benzynie czy na gazie.... po rozgrzaniu obroty wracają do normy. Zauważyłem, że na biegu jałowym obroty falują w granicach 900-1100 (słychać oraz widać na zegarach). Drugi problem to bieg wsteczny. Wchodzi bardzo ciężko, i trzeba się nasiłować aby wszedł. Trzeci to spalanie... Na butli (40l) zrobiłem 240km! czyli wyszło coś ok. 18l gazu.... Z ważniejszych spraw to chyba tyle;) Poza tym że wymieniłem już maglownicę... Bardzo proszę o nie usuwanie tego posta, gdyż odpowiedzi są dla mnie bardzo ważne.... Pozdrawiam!

sprawdź sondę lambda bo falowanie obrotów i spore spalanie wskazuje, że może byc z nią coś nie tak. co do biegu wstecznego i jego ciężkiej pracy sprawdź olej w skrzyni czy w ogóle jest a jeżeli tak to czy nie jest gęsty i stary. tyle z mojej strony.

• Lubię 2

Obroty to moze byc problem lambydy/silnika krokowego. Masz z nimi problem na lpg czy Pb ? Zajzyj do swiec jak one wygladaja.

Z tym wstecznym ciezko wchodzi tzn jak ? Duzy opor na gale zmiany biegow czy wchodzi ze zgrzytami ? Wyskakuje czy jak juz wbijesz to jest ok ?

• Lubię 2

Pewnie masz nieszczelny dolot i dlatego ci obroty spadaja na zimnym. Wlasnie u siebie wymienilem gume przeplywomierza i jak reka odjol, silniczek trzyma rowno obroty czy to zimny czy cieply. Co do wstecznego to wbijasz go jednym ruchem nie , ze dajesz w bok i jak poczujesz opor to wbijasz, ja wlasnie jak pierwszy raz wsiadlem do brata starej bety to tez sie silowalem :D Co do spalania to wymien filtr powietrza , filtry od gazu , olej itp i wtedy zobacz jak spalanie . Jesli spalanie bedzie bez zmian to podjedz do jakiegos gazownika zeby ci ustawil wszystko. Nieszczelny dolot tez podowuje znaczny wzrost spalania ;) Zapomnialem dodac , ze mozesz przeczyscic przeplywke . u mnie to dalo taki skutek , ze na wolnych obrotach jest silniesza i silnik lepiej pracuje no i najwazniejsze mozna zejsc ze spalaniem.

Pozdro

Edytowane przez Reeper
  • Lubię 2

Co do obrotow, to napewo bym wyczyscil silniczek krokowy, na zimnym pewnie odpowiada jakis czujnik temperatury. Raczej malo kosztowne rzeczy.

Z gazem bym pojechal do gazownika na ustawianie bo pewnie zwykly gaz ??

Jakby to nie pomoglo to bym podlaczyl do kompa... :P

• Lubię 2

co do spalania gazu to proponuje jechać do gazownika na ustawienie jeżeli to nic nie da to raczej mi sie wydaję ze będzie parownik do wymiany.

Ja w swoim innym aucie też tak miałem w miescie potrafiła mi spalić 20l lpg a silnik 1,5.

Wymieniłem parownik i wszystko było już OK.

• Lubię 2

Więc tak. Mam zwykły gaz, a niskie obroty na zimnym silniku są zarówno na gazie, jak i na benzynie.... Czyli obstawiacie silniczek krokowy? co do dużego spalania, najpierw wolał bym uszczelnić dolot, ponieważ nie mam zbyt funduszy na nowy parownik... Do najbliższego gazownika mam 30km, więc to by było w drugiej kolejności;) Mam pytanie odnośnie filtra powietrza. Zastanawiają mnie filtry stożkowe, czy będzie jakaś różnica jeśli wymienił bym zwykły filtr na stożek?

Dziękuję za odpowiedzi;) dziś mam zamiar wziąć się za uszczelnienie dolotu, będę to robił sam, więc mam pytanie: jak wyłapać wszystkie nieszczelności? od którego miejsca zacząć, a na którym skończyć? Będę to robił pierwszy raz, jednak z doświadczenia wiem że szybko się uczę, więc nie ma sensu jeździć z byle pierdółką do mechanika....

Slyszalem o metodzie pryskania atuostartem w oklolice dolotu i jak zwieksza sie obroty tzn, ze jest nie szczelny dolot.

Co do obrotow to przydaloby sie zrobic to przed zima, bo mozesz miec spory problem gdy temperatura bedzie ponizej 0.

• Lubię 2

Więc tak, odkręciłem to gumowe kolano które idzie z filtra powietrza do... (silnika?) sprawdziłem wszystko i jest szczelne, nie ma żadnych prześwitów. Wymieniłem również wszystkie opaski zaciskowe w dolocie. W sobotę mam zamiar czyścić silniczek krokowy. Mam jeszcze jedno pytanie: Czy za spadek obrotów na zimnym silniku może odpowiadać czujnik temperatury płyny chłodzącego (chyba tak to się nazywa), lub mała ilość płynu?