Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!! w mojej e36 320i Vanos mam taki problem: przy małej prędkosci na 1szym biegu, gdy wciskam gwałtownie sprzegło to słysze wyraźne stuki(3-4 uderzenia). na wstecznym tez bardzo to słychac(stuki te wystepuja tez podczas jazdy na jedynce przy wciskaniu i puszczaniu gazu. Na 2jce tez jest ale ciszej, a na pozostałych wyzszych biegach juz tego nie ma. zajechałem na kanał i znajomy powiedział mi ze to stuka na końcu skrzyni. Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktos wiedział co to moze byc no i oczywiscie napisał. Boje sie ze czeka mnie spory wydatek bo mam jeszcze wiele innych problemow takich jak:

- tyrkotanie i na połsprzegle podczas ruszania (głownie na wstecznym i czasami na jedynce)

- czasami wystepujące szarpanie podczas ruszania na połsprzęgle

- czasami wystepujący stuk podczas wbijania jedynki

- lekko wyjąca skrzynia (na 1,2,3 i 4. 5 biegu nic nie wyje słychac tylko silnik). wycie ucicha gdy wciskam pedał sprzęgła(ale to mi akurat najmniej przeszkadza)

Bardzo prosiłbym o pomoc w zdiagnozowaniu tych problemow.

z Góry dziękuję i pozdrawiam.

co do stukania na 1 i2 podczas puszczania i dodawania gazu to ja tak miałem i przyczyną była tuleja gumowa

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BH31&mospid=47416&btnr=33_0366&hg=33&fg=30 punkt nr 4

ale jest jeszcze możliwe gdy padną tuleje które wózek trzymają i podczas dodawania i odejmowania gazu on wali o budę punkt 2,3

• 3 tygodnie później...

te stuki dochodza z okolicy skrzyni( jak ruszam wałem to jest lekki luz i słychac ten stuk mw w okolicy sprzegła (dwumasu) i na wyjsciu ze zkrzyni. przy szybkim wcisnieciu sprzegła podczas delikatnej jazdy słychac kilkakrotnie takie uderzenia.

kolejna sprawa to delikatne szarpanie podczas ruszania (dwumas sie konczy?), nie zawsze wystepuje ale ostatnio coraz czesciej...

• 1 miesiąc temu...

kolego zobacz podpore wału w jakim jest stanie i tłumik drgań (taka guma na końcu skrzyni co łączy ją z wałem) nr1 guma

nr 12 podpora zapomniałem linka teraz poprawiam http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CB11&mospid=47441&btnr=26_0105&hg=26&fg=10