Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

usuniecie katalizatora

Rekomendowane odpowiedzi

jesli wytniesz katalizator to powinno być ok bo sonda lambda jest blisko kolektora wydechowego a daleko od katalizatora,

jest kilka możliwości:

1. tłumik środkowy i końcowy seria - seryjny dźwięk

2. rurka ( strumienica ) zamiast kata i końcowy seria - niewiele głośniej

3. seria środkowy i końcowy przelotowy - głośniej więcej basu zależy od końcowego

4. rurka ( strumienica) i przelotowy końcowy - najgłośniej , dźwięk zbliżony do wrc, strzelanie z rury generalnie zależy od końcowego ale możesz nie wytrzymać dłuźszej jazdy

nie chodzi mi o to zeby glosniej chodzila czy cos w tym stylu bo nie lubie glosnych wydechow ale zalezy mi na tym zeby to auto zaczelo troche lepiej jezdzic bo jak na razie ten silnik sie meczy a slyszalem ze strumiennica cos tam daje. moze jakis chip?

jechalem kiedys z wloch do polski 2 litrowa e36 z przewierconym remusem... dziekuje, nigdy wiecej sportowych tlumikow ewentualnie jakas fajna koncowka dla smaczku

wiesz ludzie mając M20 B20 w e30 narzekają na słabe osiągi a co dopiero w e34, po prostu za słaby jest na taką budę i wierz mi, że małymi srodkami ( typu wstawię strumienice ) nic nie zyskasz, ale stary katalizator faktycznie może powodować przytkanie wydechu i spadek mocy,

można polepszyć ten silnik ale wydatek w stosunku do mocy jest nie opłacalny,

czyli można barany, poprawić dolot, poprawić wydech, zmienić chipa, sportowy wałek ale jak mówiem cudów sie nie spodziewaj raczej :evil:

NIc nie rob w tym silniku to Ci nic nie da ...

nawet zebys zalozyl chipa - wstawil barany itd ...

m20b20 zawsze bedzie syfem ktory pali wiecej niz m20b25 ... A nie jezdzi tylko stoi w miejscu .... I mowie tu o E30 a co dopiero E34... minimum 2 tys musial bys wlozyc w ten silnik a nawet wiecej .

kupic blok od ETY i czesci od B25 ... to w polaczeniu by sie zbieralo ...

Ale to raczej tez nie ma sensu . Ja tu stracilem kase nadarmo ...

Teraz ejstem w trakcie odkladania na M30B35 ... 3,5 z E34 :)

Ty lepiej tez sie zastanow nad swapem chociaz na M20b25 - dolozysz jakies 500 zl do swojego sprzedanego silnika ...

widze ze kolega ma ten sam problem co ja .ciagle malo mocy!he he jak sie pierwszy raz karnalem moja to pomyslalem " o kur..ale ciagnie" ....a teraz mi brakuje.

Lecz jak PIOTR wspomnial na lans miejski jest ok.

Tylko ze ty masz 150 koni

A kolega 121

To juz jest roznica :mrgreen: :mrgreen:

powiem wam ciekawostkę, jeżdżę ponad rok e30 M40 1,8 i jadąc emerycko średnia wychodziła 9,5 lit./100km (nie udałomi się zejść poniżej 9 lit.) ,

a po wywaleniu kata ( zrobiłem ok. 1000 km) w mieście wychodzi 8,2-8,5 lit. /100 a w trasie 3 dorosłe osoby+ dziecko, full bagażnik, bagaże na dachu jadąc 100-140 wyszło mi 7 literków,

a jednak wywalenie coś daje :mrgreen: :mrgreen:

• 2 tygodnie później...