Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Koledzy. Dawno Dawno temu napotkałem odpowiedź na uciszanie szklanek w bmw. Wklejam cytat kolegi TRIBUL'a z forum bmw-sport. :

"Postanowiłem podzielić się z Wami jakim sposobem uciszyłem szklanki w moim samochodzie, czyli wredne klepanie, dźwięk diesla, takie charakterystyczne tyk tyk tyk tyk tyk bag.gif, które słyszałem na wysokości kolektora wydechowego, głownie przy prawym kole bądź z kanału.Jak się nie przyda to proszę skasować temat.

Żeby było jaśniej podam dokładniejsze dane mojego POJAZDU smile.gif :

- rok produkcji 1998 listopad

- silnik M52B25

- przebieg 173 tyś, jaki jest naprawdę nie mam zielonego pojęcia, fakt że 90 % części które w nim zmieniałem były jeszcze oryginalne, ale wątpię żeby był prawdziwy

Więc tak, gdy kupiłem auto na liczniku miało 157 tyś km, chodził idealnie, nie wiedziałem czym był zalany silnik wiec wlałem Mobila 10W40, po około 2 miesiącach zaczął lekko klepać, po pewnym czasie klapał praktycznie cały czas i coraz głośniej, głównie na ciepłym silniku. Po 10 tyś km ( na liczniku 167 tys km) zmieniłem olej, jednak tyk tyk tyk tyk tyk lol.gif nie zniknęło. Dokładnie 2 dni temu przy przebiegu 173 tyś wściekłem się i postanowiłem zaryzykować, zaopatrzyłem się w:

- środek do płukania silnika Liqui Molly; 1szt

- olej Elf Excelium LDX 5W40; 2 bańki po 4 litry

- filtr oleju Man

Zrobiłem więc trasę 120 km, od razu po tym wjechałem na kanał, sprawdziłem w jakim stanie jest olej, z bagnetu puściłem kilka kropel na chusteczkę, miał barwę coś jak słaba herbata. Wlałem środek do płukania silnika, odczekałem 10 minut na biegu jałowym. Środek ten zrobił z oleju wodę, która nabrała kolor ciemno brązowy, bałem się fest lol.gif Zalałem nowy olej, przejechałem kilkanaście kilometrów i....silnik zaczął pracować o wiele ciszej, dźwięk diesla zmniejszył się o wiele. Do dziś przejechałem tak około 150 km, i efekt ten się pogłębiał, silnik coraz ciszej chodził, zaworów nie słychać było prawie wcale. Jednak to jeszcze nie koniec, zaopatrzyłem się dzisiaj w Ceramizera, osobny do silnika i do skrzyni biegów, firmy bodajże Auto Repair czy coś takiego, nie mylić z Moto-Doktorem bo to zupełnie co innego, wstrzyknąłem dawkę do silnika i do skrzyni, takie małe strzykaweczki po 4 mililitry. Przejechałem 50 km i nie mogłem w to uwierzyć, silnik zaczął pracować jeszcze ciszej, delikatniej , tak jak by bardziej miękko, a tyk tyk tyk tyk lol.gif zniknęło całkowicie, słychać tylko jak pracują wtryski smile.gif . Co do skrzyni to zauważyłem, że biegi wchodzą z mniejszym oporem, gładko. Według producenta proces tej dziwnej ceramizeracji trwa 1500km, czyli to dopiero początek, nie wiem czy może być jeszcze lepiej.

Więc w skrócie: zmieniłem olej z Mobila 10W40 na Elf Excelium LDX 5W40, przepłukałem silnik środkiem Liqui Molly i użyłem dziwnego Ceramizera. Podkreślam, że na Mobilu silnik nie brał praktycznie wcale oleju, po 9 tys km dolałem 3 setki, wycieków brak, a cykanie, klepanie czy jak to nazwać nie było aż tak fest głośne jak nieraz oglądałem na filmikach czy słyszałem u kogoś na ulicy, jednak siedząc w aucie przy otwartej szybie pasażera było to słyszalne.

Pozdrawiam i mam nadzieję że komuś się przyda msn-wink.gif "

Dodam, że sprawdzałem działanie na własnej skórze zmieniając z minerala Carstrol Magnatek 15W40 na Valvoline 5W40 i efekt powalający :):D

Dla wątpliwości działania takiej procedury wystawiam link w którym jest mnóstwo postów potwierdzających działanie:) http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=73598&hilit=szklanki

Edytowane przez fikus04