Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że są posty o xenonach ale nie znalazłem tego co mnie interesuje.Mianowicie czy mogę założyć xenony do seryjnych lamp, które xenonów nie maja.Głównie chodzi mi o to czy temperatura nie uszkodzi klosza w środku (plastików).Jak wszystko ok to jakie xenony polecacie, czy muszą to być oryginalne czy może jakiś zestaw HID? Druga kwestia spryskiwacze - jak i gdzie zamontować wszystkie potrzebne części.Jeśli ktoś ma na zbyciu to pm:) Pytam bo totalnie się nie znam na tym a nie chcę oddawać auta do mechanika.Może ktoś robił to w swojej piękności i poradzicie jak to wygląda? Pozdrawiam i liczę na waszą pomoc.

Prawidlowy zestaw xenonow powinien zawierac:

Lampy przystosowane do xenonu

Spryskiwacze + zbiornik z pompka

Przewody kable przyciski

Przetwornice

System samopoziomujacy

Ja bym rozpoczal od przegladania allegro i szukania aut na czesci, ktore maja xenony, jedziesz do takiego goscia ze swoim zestawem kluczy mowisz mu ze sobie sam wykrecisz ze bierzesz caly zestaw itd itp, i mysle ze masz szanse wyrwac dosc tanio... Wkoncu xenony to nie jest jakis mega wypas w E39...:-P

Metodą Hałupniczą wkoncu uda ci sie i jak policzysz wszystko nie wyjdzie duzo taniej, a duzo wiecej czasu i efekt bedzie sredni...:|

Prawidlowy zestaw xenonow powinien zawierac:

Lampy przystosowane do xenonu

Spryskiwacze + zbiornik z pompka

Przewody kable przyciski

Przetwornice

System samopoziomujacy

No właśnie czy te lampy, które mam, różnią się czymś od lamp, które w serii maja xenony?? co do systemu samopoziomującego to można go pominąć ;]

Na początek to jak masz soczewkę to wrzucaj hida w lampę i będzie oki. Spryski są wymagane, ale nie przesadzajmy. W poprzednim aucie w soczewkę wrzuciłem hida i było lux. Spryski jak okazją znajdziesz to ewentualnie dołożysz.

No soczewke mam bo to poliftowa e39 '2000. Ale jakie HIDy wrzuciłeś widziałem różne na allegro, tańsze jakieś polskiej produkcji do oryginałów za 800zł!!:P

Edytowane przez SenbonZakura

No właśnie czy te lampy, które mam, różnią się czymś od lamp, które w serii maja xenony?? co do systemu samopoziomującego to można go pominąć ;]

Jak niemasz spryskiwaczy to policja zabiera dowod

Jak niemasz systemu samopoziomujacego nie przechodzisz przegladu technicznego

Wiadomo zyjemy w PL zawsze mozna cos zalatwic....:D

Ale jak jedziesz na trasie i widzisz ogromna łune przed soba, ktora sie wylania zza gorki i pozniej dostajesz po oczach i przez pare sekund nic nie widzisz i czujesz sie jakbys spawal bez maski to wlasnie taki "MUSK" jechal ktory niema systemu samopoziomujacego....:?

Ale jak jedziesz na trasie i widzisz ogromna łune przed soba, ktora sie wylania zza gorki i pozniej dostajesz po oczach i przez pare sekund nic nie widzisz i czujesz sie jakbys spawal bez maski to wlasnie taki "MUSK" jechal ktory niema systemu samopoziomujacego....:?

Ale czy ten system to nie jest to, że jak przekręcam kluczyk w stacyjce, to soczewki idą do góry, czyli same się poziomują??

...powiem tak, ja mam ori xenon, ale jak w soczewkę się wrzuci hida i ma się "musk" i da się lampy nie za wysoko, to nie jest powiedziane, że trzeba wszystkich razić :) Spryski też się załączają co 5 użycie spryskiwaczy szyby, a więc jak jest sporo much lub deszczowo to i tak reflektory są niedomyte :)

A więc prawdę powiedziawszy to wystarczy przemywać lampy ręcznie po trasie i nie podnosić lamp zbyt wysoko i będzie ok. A co do przeglądu to fakt, że nie każdy tak na to zwraca uwagę.

Owszem, jeżeli kolega chce mieć ori to tak jak piszesz:

spryski

samopoziomowanie

i lampy przystosowane do żarnika (odpowiednia homologacja)

Pozdr

Ale czy ten system to nie jest to, że jak przekręcam kluczyk w stacyjce, to soczewki idą do góry, czyli same się poziomują??

nie, samopoziomowanie jest wtedy jak wraz z ciężarem w bagażniku lub wybojami na trasie Twoje lampy same dostosowują wysokość świecenia :)

System samopoziomujacy sluzy do zapobiegania oślepianiu jadących z przeciwka.....

Powinien dzialac caly czas, bo przeciez jak Ci za nisko lub wysoko swieca zwykle lampy to sobie ustawisz pokretlem ich wysokosc....

Natomiast xennon powinien pracowac caly czas.... Najsprawniej ten uklad dziala w nowych Mercedesach gdzie ich czujosc jest niesamowita....

No to będę musiał zastanowić się nad tym czy montować hidy i ryzykować czy inwestować w ori:/ No nie uśmiecha mi się wydatek 1200zł żeby lampy mocniej świeciły, a na hida znajdzie się wymówka.Kolega znowu zamontował hida i przykleił do zderzaka niby spryski i policja 2x łyknęła ;] Ale kwestia do przemyślenia ;]

wyjmij z lamp soczewkę,umyj ją,przetrzyj klosz od wewnątrz(ten od mijania) i przerób trochę przesłonę tak by dawała granicę światło cienia tak jak w ori ksenonie,ustaw potem reflektory tak jak halogenowe na przyrządzie i wsadź Hida za 150zł o barwie 4300 a bedziesz miał spokój z policja i na przeglądzie i napewno nikogo nie oślepisz.

wyjmij z lamp soczewkę,umyj ją,przetrzyj klosz od wewnątrz(ten od mijania) i przerób trochę przesłonę tak by dawała granicę światło cienia tak jak w ori ksenonie,ustaw potem reflektory tak jak halogenowe na przyrządzie i wsadź Hida za 150zł o barwie 4300 a bedziesz miał spokój z policja i na przeglądzie i napewno nikogo nie oślepisz.

heh to co kolega napisał tłustum drukiem to dla mnie jakaś czarna magia:D , a nie mogę włożyć barwy 6000k?

Możesz włożyć 6000k, ale ori to właśnie 4300, więc jak hid to lepiej 4300 i święty spokój :)

No chyba, że tak :D bo na innym forum wyczytałem ze ori to 6000k ale skoro 4300 to ori to ok :) pomyślimy nad hidami:D Dzięki za szybkie odpowiedzi, temat można zamknąć.Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Jeżeli chcesz być dumnym posiadaczem Buni i trochę ją usprawnić, to kupuj komletne używane xenony , nie koniecznie parami. Np. allegro. Jednak najlepiej firmowe np. Hella. Jednak najczęściej mają one uszkodzone dźwignie samopoziomowania, można je łatwo dokupić też w tym samym miejscu do kupienia. Ale ważne negocjuj , przed kupnem czy układ jest sprawny? Taki dodatek , to prawie kolejne 100zł. Bez porządnych spryskiwaczy -całą przyjemność w czasie śnieżycy czy błocka "diabli biorą". Jeżeli masz tylko jeden silniczek spryskiwaczy, to niestety trzeba dokupić drugi silniczek. A jak zbiornik na płyn ma tylko jeden uchwyt, to trzeba wymienić na drugi z podwójnym uchwytem.

Jeżeli chodzi o same spryskiwacze. To warte kupić nowe, tj. ok 150zł. Żeby się nie denerwować, że działa prawie dobrze. Bo ma działać tylko bardzo dobrze.

Zderzak ma oznaczone miejsce na wycięcie dla spryskiwaczy, ale jeżeli zderzak jest nadgryziony zębem czasu, poklejony, to proponuję poszukanie nowszego już ze spryskiwaczami. Ciepło pozdrawiam<bmw_2>

• 2 tygodnie później...

wszystko jest ok dopóki nic się nie dzieje ale powiedzmy że bierzesz udział w jakimś wypadku i koleś mówi że go oślepiłeś światłami i wtedy sprawa trafia do firmy ubezpieczeniowej która to się wypina na ciebie ponieważ dokonałeś przeróbki auta w sposób niedozwolony twoje ubezpieczenie jest nie ważne a ty płacisz ze swojej kieszeni kolesiowi którego stuknołeś ,a powiedzmy że on jechał bunią za 350 tysi i jest fajnie . no ale może lubisz ryzyko.pozdrawiam