Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy - jest sprawucha <bmw_3>

Mianowicie wskaźnik paliwa mi świruje - w zasadzie to od dawna było z nim coś nie halo, ale teraz to już jest lekka przeginka.

Do tej pory jedynie pokazywał max 3/4 baku - nawet, jak zalałem pod korek - potem wraz z upływem km schodził sobie do połowy, stał tam trochę, a później zaczynał dalej schodzić. Nie przejmowałem się tym, bo jak wiecie, miałem ważniejsze bolączki na głowie :P

Od kilku dni jednak zaczęło się na poważnie - mianowicie - wsiadam do auta po kilku dniach postoju, przekręcam kluczyk, a wskazówka stoi na MAX (choć w baku chlupotało ledwie jakieś 20-25 litrów) i w czasie jazdy zaczęła schodzić. I tak codziennie - po każdej nocy, czy innym dłuższym postoju wskazówka poziomu paliwa podchodziła do góry, po czym schodziła do właściwego poziomu.

Po jakimś czasie się uspokoiło, ale zaczął sobie skakać w trakcie jazdy - raz ponad 1/2 baku, potem mniej, potem znów więcej i znów mniej :bag:

Dodam tylko, że nie są to jakieś gwałtowne skoki, tylko raczej powolne ruchy to w jedną, to w drugą stronę.

Pomyślałem - pływak.

Skołowałem miernik, pomierzyłem wartości na obu pływakach i (_!_) - pokazują tak samo. Wyciągnąłem je oba i pomierzyłem pokazywane przez nie wartości w różnym położeniu i wsio ok.

Tylko, że ja nie wiem, co dalej, a od środy, wskaźnik ledwo się podnosi, choć w baku zostało jeszcze przynajmniej 10-12 L benzynki a rezerwa się nie zapala, mimo, że wskazówka stoi na czerwonym polu :bag:

Ktoś z Was wie, z której strony to teraz ugryźć? Czyżby sam wskaźnik był do pupci?

• 3 tygodnie później...