Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :) Mam od dwóch lat E39 520i. Mam mały problem. od jakiegoś czasu mam klopoty z rozruchem. Rocznik 99/00. Tzn kiedyś zapalała od "strzała" teraz musze troche pokrecic rozrusznikiem. Może ktoś wie co jest przyczyną? Komputer nic nie pokazał..

Jesli na kompie nic nie pokazuje i auto cięzko pali to na 99 % czujnik położenia wału. Czujnik zaczyna mieć nieodpowiednie parametry i źle zczytuje sygnały w obracającego się wału korbowego i komp sie gubi i ustala nieodpowiedni moment zapłonu. Moze być również czujnik położenia wałka ale wtedy są inne objawy.

Gość Mordulec

Ten temat był już poruszany kilkadziesiąt razy na forum.

Tak jak Kozin napisał jak trachnięta jest gdzieś izolacja albo zaśniedziała wtyczka na czujniku położenia wału to właśnie pojawiają się kłopoty z odpalaniem.

Jak pada czujnik położenia wałka rozrządu wtedy w dolnym zakresie obrotów pojawiają się problemy z wkręcaniem silnika na obroty traci moc , jedzie jakby połowa kobyłek nie pracowała.

W Twoim wypadku zdecydowanie zacznij od przeczyszczenia kostki / styków , jeśli to pomoże to odpowiedź znasz co dalej trzeba zrobić.

Te czujniki rzadko trafiają w pamięć komputera jako usterka więc podpinanie pod kompa może się zakończyć w tym przypadku wywalonymi pieniędzmi w błoto , zdecydowanie bardziej opłaca się sprawdzić rezystancję tego czujnika zwykłym multimetrem.

Z tego co pamiętam Dziki wrzucał kiedyś rozpiskę jakie powinny być wartości.

Dzieki koledzy :) Jutro sobie zaczne od przeczyszczenia styków.. Tymbardziej, ze jakiś czas temu zgubiłem oslone dolna silnika.. W zime napchało mi sie sniegu do niej i sie odkształcila a kilka tygodni temu została gdzies na trasie.. Kupie ten czujnik i zobaczymy. Napewno zdam relacje :)