bmw530d Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Witam, pierwszy raz mam diesla i nie wiem jaki olej zalać, każdy mechanik promuje swój warsztatowy i różne klasy lepkości i jakości. Mój samochodzik ma 290yś/km przebiegu oryginalne, nie cofane na 100%, silnik chodzi bdb, moc 193km, wycięte 4 katy i zrobiony przelotowy ukł.wydechowy, turbina zregenerowana. Znam jej całą historie odkąd przyjechała do polski 6 lat temu i nie była katowana. Proszę o pomoc jaki olej wybrać: syntetyk, czy pół, jaka klasa lepkości i firma, wiem, że każdy ma Swoje zdanie na ten temat, ale proszę o możliwy złoty środek. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korni8808 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 1 primo syntetyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozin09 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Taki olej by miał napisane, że spełnia normę BMW Long Life 01 lub BMW Long Life 04. Dobre są z gamy Mobil, Castrol a najlepsze Valvoline, Motul, Liqui Moly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GleN Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 (edytowane) Ja dla odmiany zaproponuję Syntium, bo sam na takim jeżdżę, uważam, ze jest dobry i nawet zbytnio nie zmienił swojego koloru od czasu zalania :-) Są też w ofercie dedykowane dla BMW i diesli. Edytowane 29 Czerwca 2011 przez GleN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Napewno nie wlewaj Castrola Magnateca. Ja bym na Twoim miejscu lał Mobila, pełen syntetyk. Taki poleca Majewski a jeśli chodzi o mechaników to wierzę mu jak żadnemu innemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GleN Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Forest wybacz, ale obecnie Mobil nie wypada tak dobrze na tle innych producentów... Kiedyś lałem Mobila w Opelki, ale teraz już bym się nie zdecydował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stein Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Napewno nie wlewaj Castrola Magnateca. a dlaczego nie ??? wczesniej jak pisalem to polecali ten olej.. ja wlasnie w tym tyg jade na wymiane i takowy olej zakupilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Ja latam na Mobilu od kilkudziesięciu tysięcy, na bagnecie pomiędzy wymianami nie schodzi nawet milimetr z bagnetu. Fakt, że wymieniam olej co 10 tysięcy ale jestem naprawdę zadowolony. P.S. Castrol Magnatec wykańcza w dieslu odmę, dlatego lepiej go nie wlewac. Takie opinie słyszałem i u Broszko we Wrocławiu i u Majewskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Polecam Valvoline.... Ale kazdy markowy syntetyk takze powinien dac rade.... Wazne zeby ci w warsztacie nie wlali zamiast oleju jakiegos Lotosa mimo ze zaplaciles za olej.....:-P:-P:-P Jak nie znasz warsztatu to patrz im na rece (niestety Polska):| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Kolega widzę buja się we Wrocku/Legnicy. Warto podjechac na wymianę oleju do Majewskiego. Przy okazji powołaj się na Maxbimmer'a to zrobi Ci diagnostykę silnika za free. http://www.majewskiserwis.pl/ P.S. Jemu nie trzeba patrzyc na ręce, sporo osób z naszego forum do niego jeździ i jeszcze nie słyszałem o nim złego słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Ja również jestem za mobilem. Sam taki zalewam i też mam diesla. Tak samo jak Forest mówi nie schodzi ani milimetr i jest wszystko oki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nem Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Valvoline Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszeks_88 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zawsze tez mozna samemu wymienic olej, to nie Renault ze trzeba odkrecac korek klamka od drzwi....:dance::dance::dance: Wiec badz bohaterem w swojej Beemce... <bmw_1><bmw_1><bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stein Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 P.S. Castrol Magnatec wykańcza w dieslu odmę, dlatego lepiej go nie wlewac. Takie opinie słyszałem i u Broszko we Wrocławiu i u Majewskiego. no teraz taki kupiłem jak pisałem wcześniej, chłopaki pisali dobre opinie... zobaczymy zrobię 9 tys km i zobaczymy.. najwyżej zmienię na mobila choć tez słyszalem ze teraz idzie na ilość a nie na jakość... tez fakt w końcu to grupa orlen oil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 odgrzebie temat: koles miał wlany castrol 10w40, czy jest sens wlewac dalej polsyntetyk (jeżeli tak to przeszedłbym na Valvoline MaxLife Diesel 10W40) choć wolałbym wlać syntetyk : może Valvoline SynPower MXL 5W-30 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czechu Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Tak jak Ci pisalem, ja przy tym przebiegu w E46 latalem na polsyntetyku Castrol Edge 10W40 i nic sie nie dzialo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 a Castrol Edge to nie np 5W30, a Magnatec to 10W40 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Gdy kupiłem swoje E46 330d pojechałem na wymianę oleju. Mówię mechanikowi - lej pan Castrola pełensyntetyk. Zostawiłem auto rano, wracam po pracy odebrać - koleś mówi wlałem półsyntetyk bo przy tym przebiegu (na liczniku 156 tyś. km) doradzili mi taki w sklepie. No OK, wie lepiej - w końcu mechanik. Zrobiłem na tym jakieś 10 tysięcy i po przeprowadzeniu niezwykle rzeczowej i inspirującej rozmowie z Majewskim - "...o***ałeś, wlewac półsyntetyk do BMW? To nie silnik Fiata..." przeszedłem na Mobil pełensyntetyk. Wymieniam go co 10 tysięcy, na bagnecie nie schodzi nawet milimetr, żadnych problemów/ rozszczelnień nie ma (obecny przebieg coś około 220 tyś. km). Odnośnie Castrola Magnateca - zarówno Broszko we Wrocławiu jak i Majewski stwierdzili, że ten olej nie nadaje sie do tego typu silników, uszkadza odmę olejową, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 więc co myslicie o tym ? Valvoline SynPower MXL 5W-30 (spełnia normę longlife01) http://allegro.pl/valvoline-synpower-mxl-5w30-7l-bmw-mercedes-kurier-i1843769806.html czy MaxLife 5W40: http://allegro.pl/valvoline-maxlife-synthetic-5w40-4l-filtry-30-i1886390045.html (aukcje podane przykładowo - żadna reklama) lub Mobil Super 3000 XE 5W-30 http://allegro.pl/mobil-super-3000-xe-5w30-5l-505-01-tanie-filtry-i1888005162.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Kosa 5W30 jest delikatny i gorzej chroni silnik w wyższych temp. W oleju 5W30 łatwiej zerwać film olejowy w wyższych temperaturach niż w 5W40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 (edytowane) wiec mobil super 5w40 3000 X1 czy valvoline 5w40 maxlife ? dostalem tez oferte na motul 8100 X-CLEAN 5w-40 kilka osób ma m57, wiec co zalewacie ? Edytowane 26 Października 2011 przez Kosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Ja mam M47, ale doradzę. Na początku zalewałem tym motulem, był oki, ale po pierwszej wizycie u mechaniora (wielu osobom znany serwis Majewski) zmieniłem na mobil 1 3000 x1, zalewam go już od ostatnich 30tysi i uważam, że jest oki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Ja leję chyba właśnie tego Mobila z linku (musiałbym dokładnie sprawdzic butelkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bax44 Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 Ja rowniez leje pelensyntetyk Castrol EDGE 0W30 (LongLife bmw) , zero problemow! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość henryy1987 Opublikowano 26 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 ja jeździłem na Castrol EDGE 5w30 lecz zmieniłem na VALVOLINE 5w30 silnik ciszej pracuje i z parametrów jest lepszy niż castrol. Zresztą z Castrolem jest różnie jak się trafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi